Op- og nedtur

Thorbjørn Bromann skriver om 9. runde ved OL i Khanty-Mansiysk.

I 10. runde møder holdet i den åbne række Qatar mens kvinderne møder Syrien.

Af Thorbjørn Bromann, tekst og foto
Op- og nedtur
Herrerne leverede et fint resultat i 9. runde. 3½-½ mod Irland var helt i orden. Mikkel spillede remis på 4. brættet, mens resten vandt. Glud var dog i problemer undervejs, men han klarede sig fri af dem og vandt derefter sikkert. I den samlede stilling fører Ukraine med et machtpoint foran Rusland og overraskelsen fra Frankrig, som de nok ikke er kede af, at skulle møde i 10. runde. Ivanchuk (billedet th.) vandt sine 6 første partier for Ukraine på 1. brættet, men måtte i går ned mod GM Mamedyarov. Ukraine vandt dog alligevel og er nu klare favoritter til at tage titlen, da de allerede har mødt Rusland 1. Danmark er favoritter mod Qatar på bord 23.

Hos kvinderne er Rusland 1 helt suveræne. Med to runder tilbage fører de allerede med 4 matchpoint! 

Vores kvindehold var oppe mod Albanien og målet var en matchsejr. Matchen bølgede frem og tilbage i lang tid, men i starten så det ud til at vi havde en minimal fordel i matchen. Derfor valgte Trine at tage trækgentagelsen med de sorte brikker, hvilket også var helt ok.

Oksanas modstander spillede meget overraskende 1. e4 og kom til at stå lidt bedre. Oksana kom dog fint med og stillingen var tæt på lige, da modstanderen tilbød remis. I forhold til udviklingen i matchen fik Oksana dog at vide af undertegnede, at hun skulle spille videre på trods af lidt dårlig tid. De følgende træk spillede Oksana fint, men i en forholdsvis lige (men lidt uklar) stilling røg der pludselig en officer, der reelt afgjorde partiet. Havde det ikke været holdskak med matchpoint som gældende, så havde Oksana nok taget en remis, så det var selvfølgelig ærgerligt for hende. Oksana har stadig spillet fint i turneringen, og dette var en af hendes få store fejl, som hun fik lavet på en dag, hvor hun heller ikke var fysisk på toppen.

Thomine havde stået presset det meste af partiet og det var på baggrund af udsigterne i hendes parti, at Oksana skulle spille videre. Thomine strittede dog godt imod og fik muligvis chancer undervejs, men i sidste ende måtte hun desværre ned.

Marie var vores store håb i denne runde, da hun hurtigt kom til at stå overlegent. Faktisk blev der spillet præcis samme åbning på bræt 2 og 4, men vi havde altså mere held med den på Maries bræt. Første del af partiet spillede Marie glimrende og hun stod da også klart til gevinst. Igen havde hun dog brugt rigtig meget tid og det kostede, da hun senere fik afviklet til et remisslutspil, som ikke kunne vindes. Ærgerligt! Marie spillede glimrende ved sidste OL i Dresden, men hun har ikke ramt topformen denne gang.

1-3 i en kamp, hvor vi var svage favoritter og havde chancerne til matchpoint undervejs var naturligvis skuffende. Nu skal vi vinde over Syrien i 10. runde og så må vi se hvem der venter i 11. runde. Lørdag er der fridag, hvor de fleste fra den danske delegation planlægger at se lidt af naturen omkring Khanty-Mansiysk.

Jeg kan i øvrigt berette, at det ganske kort nåede at sne lidt i dag. Vejret har generelt været noget bedre end forventet, men de seneste dage er det blevet koldere. Vores guide Julia, som er blevet godt forkølet ligesom nogle af vores spillere, har fortalt, at der formentlig falder mere sne de kommende dage.
Vi får s(n)e!

Thorbjørn Bromann, Sibirien

Partierne kan gennemspilles her: www.dsu.dk/index.php?id=4&NewsId=2461