Nederlag til unge tyrkere

Lørdag møder de danske kvinder Columbia mens holdet i den åbne række spiller mod Canada. Andreas Wiwe kommenterer live på Skak.dk.

Fra kvindernes holdleder har vi modtaget nedenstående referat fra fjerde runde.


Af Thorbjørn Bromann
Nederlag til unge tyrkere
Op til OL har det danske kvindehold fået sponsoreret en flot rød hættetrøje med tryk af Skakbutikken (www.skakbutikken.dk). De røde farver bliver i øvrigt flittigt brugt af det danske kvindehold herovre, så man ikke er i tvivl om, hvor vi sidder henne i spillelokalet. Vi er dog ikke nær så fint klædt på, som de norske hold har været til flere af runderne. Tromsø går efter at få Skak-OL i 2014 og de har bl.a. valgt at klæde både det norske herre- og damelandshold på med meget flotte jakkesæt med små reklamer på skjorterne.


Det danske hold.

I 4. runde skulle det danske herrehold op mod Albanien, som endnu ikke har brugt deres 1. bræt. Han var heller ikke med mod det danske hold, som var meget opsatte på en sejr. Det lykkedes ganske sikkert. Sune og Mikkel vandt vist ganske overbevisende, mens Glud spillede remis. Nikolaj havde haft lidt problemer i åbningen, men fik vendt partiet og stod noget bedre, men fik desværre kludret i det og måtte ned. 2½ point var dog rigeligt til matchsejren og i 5. runde venter Canada så i en kamp, hvor danskerne er svage favoritter.

Kvindeholdet havde trukket det meget ambitiøse skakland Tyrkiet. Tyrkerne skal afholde Skak-OL i 2012 og satser desuden voldsomt på skole- og ungdomsskak. De har en meget stor delegation med til OL og inden kampen blev der uddelt pins fra det tyrkiske skakforbund til de danske spillere. Udover den tyrkiske landstræner, så havde de også en kvindelig repræsentant med, som snakkede flydende dansk og havde boet i Danmark indtil hun var 8 år. Jeg fik desværre ikke fat i hendes navn. Hendes ansvarsområde er kvinderne inden for det tyrkiske skakforbund og hun rejser ofte rundt med dem. De første 10 minutter af matchen blev vores match filmet med kæmpe kamera. Især Thomines parti blev der fokuseret på med masser af nærbilleder. 

Oksana mødte på 1. bræt WIM Yildiz, som de seneste år har spillet med i en masse stærke kvindeturneringer. Hun er en stærk spiller, men der er efterhånden kommet stor respekt blandt modstanderne for Oksana. Tyrkeren virkede tilfreds med remis og tidligt i midtspillet valgte Oksana at tilbyde remis, hvilket blev modtaget. Et fornuftigt resultat af Oksana.

Trine fik ikke meget ud af åbningen med hvid mod en meget ung og talentfuld tyrkisk pige. Stille og roligt blev hun presset tilbage og da hun på et tidspunkt stod til at miste en bonde valgte hun i stedet at give to lette officerer for et tårn, men det var desværre ikke nok. Den tyrkiske pige var sikkerheden selv og spillede desværre et flot parti.

Thomine fik (ligesom Trine og Marie) sin forberedelse ind med sort og havde hurtigt et forspring på uret. Thomine spillede fint og stillingen var uklar det meste af tiden, men da Thomines bonde røg på a6 så det svært ud. Kort forinden havde Thomine fået at vide af undertegnede, at hun skulle spille på gevinst, hvis vi skulle have en chance for matchpoint. Efter bondetabet kom Thomine i defensiven, men det var ikke så nemt at bryde igennem for tyrkeren, selvom hun havde fordel. Efter vejledning fra landstræneren valgte tyrkeren at tage remis efter trækgentagelse. Igen fint spillet af Thomine.


Marie Frank-Nielsen (Foto: Thorbjørn Bromann)

Det var ikke tilfældigt at tyrkeren tog remis i en bedre stilling på bræt 4. På det tidspunkt stod Marie til tab på bræt 2 og det blev da også til tyrkisk sejr. Marie havde ellers forberedt sig grundigt og fået sin forberedelse ind. Stillingen var nok uklar langt henne i partiet og Marie spillede fint, men Sd3 var næppe den rigtige plan. Herefter blev det svært og den meget højereratede tyrker fik vist sin høje spillestyrke og vandt til slut overbevisende.

3-1 til Tyrkiet var egentlig fortjent nok, så vi kan ikke klage. I dag gælder det Colombia i en match, hvor vi er underratet på samtlige brætter, så det bliver svært. Et af højdepunkterne i 4. runde var i øvrigt da Kasparov (i tidnøden!) kom ind i den store spillesal. I løbet af ingen tid var han omringet af omkring 100 skakspillere og der opstod masser af uro i spillesalen. Kasparov er utrolig populær på trods af, at han ikke er aktiv længere. Karpov, Kramnik og Topalov (især sidstnævnte) kan bedre være i fred herovre, selvom Karpov naturligvis også får en del opmærksomhed i forbindelse med præsidentkampen i FIDE. I aften afholdes den berømte Bermudafest og i morgen er der så (fornuftigt nok) fridag.
 
Thorbjørn Bromann, Sibirien

Partierne kan gennemspilles her: www.dsu.dk/?id=4&NewsId=2449