2. runde: Lige ved og næsten…

Fra kvindeholdets holdleder, IM Thorbjørn Bromann, har vi modtaget nendestående rapport fra anden runde ved OL i Khanty-Mansiysk.

Torsdag møder holdet i den åben række Sverige, mens kvinderne skal møde Den Dominikanske Republik. Der er som sædvanlig livekommentering på Skak.dk fra kl. 11, hvor Andreas Wiwe sidder klar ved tasterne.

Af Thorbjørn Bromann
2. runde: Lige ved og næsten… 
Der var god stemning på kvindeholdet efter storsejren over Tunesien. I 2. runde ventede det stærke hollandske hold, hvor vi på forhånd ikke var levnet mange chancer. Vi bliver hver dag transporteret i bus fra hotellet til spillesalen. Det tager ca. 5 minutter og der er ikke det store at se på vejen. Det skulle da lige være alle de ekstraordinært udstationerede politimænd, som hver dag holder de almindelige bilister tilbage i rundkørslerne, så vores bus uhindret kan køre direkte til spillehallen. Spilleforholdene er i orden. Der er god plads til hver enkelt spiller og der er ligeledes fin plads mellem bordene. Der er nogenlunde ro i lokalerne og turneringslederne er efter sigende ikke så strikse som under andre olympiader. Der er fri vand, the, kaffe og småkager. Der er to store spillelokaler og i dag spillede begge vores hold i samme lokale som topholdene.

Vores herrehold var oppe mod ligeværdige Schweiz og her reddede en godt spillende Mikkel Antonsen uafgjort i matchens sidste parti. Efter sigende burde matchen nok have været vundet, men 2-2 er vel et ok resultat trods alt. I morgen venter Sverige. Det bliver sjovt!

Mikkel Antonsen (foto: Thorbjørn Bromann)

Kvindeholdet var klart undertippede mod hollænderne, som havde valgt at spare deres 2. bræt. Vi sparede til gengæld Marie på bræt 3, så hun er helt klar til 3. rundes forhåbentlig mere overkommelige modstander. Vi kom hurtigt lidt i modvind. Trine spillede for anden dag i træk sort i endnu en Caro-Kann og stod tilsyneladende noget presset. I midtspillet havde Trine et par gode muligheder undervejs, men det blev desværre ikke til mere end et godt og spændende parti mod en stærkt spillende modstander.

Oksana spillede sort mod GM Zhaoqin Peng (2400), som virkede godt forberedt. Oksana gav hurtigt løberparret og stod hele tiden lidt under. Normalt når en bedre spillere presser og presser, så bukker den svagere spiller ofte under og laver en større fejl, men sådan er det sjældent med Oksana. Hun bliver ved med at forsvare sig solidt på trods af en lidt dårligere stilling og slår så til gengæld til, når den stærke spiller fejler. Det skete også i dag, hvor GM Peng var tæt på at have gevinststilling, da hun pludselig laver en stor fejl med Lb6, som taber en kvalitet efter Se7(!). Stormesteren virkede rystet, da hun fandt ud af dette, og det efterfølgende Lc7 i begyndende tidnød kostede en hel officer og dermed partiet. Super (og lidt heldig) sejr til Oksana, som fortsætter storformen fra Xtracon-turneringen i Borup, hvor bl.a. GM Henrik Danielsen måtte ned.

Carina kom med hvid hurtigt i, for hende, ukendt farvand. Det resulterede i et midtspil med en meget dårlig sortfeltet løber og en forholdsvis åben kongestilling, som så kritisk ud. Herfra spillede Carina dog stærk og fik skabt en del modspil, der gav håb om en mulig remis, men kort herefter blev både dronning og tårn byttet af, hvilket afgjorde partiet i hollænderens favør. Der skal arbejdes lidt med åbningen, men det var rart at se, hvordan Carina fra en meget dårlig stilling fik skabt stor spænding om resultatet mod en så stærk modstander. Det tegner lovende.


Thomine Stolberg-Rohr (foto: Thorbjørn Bromann)

Tilbage sad Thomine, som for første gang nogensinde forsøgte sig med 1.d4. Det blev til Veresov-åbning, som Thomine havde forberedt, og det kom tydeligvis bag på hollænderen, som brugte meget tid. Thomine kom fint fra åbningen, men en upræcished og en overseelse, som kostede en bonde, fik det til at se noget svært ud. Stillingstypen passer dog Thomine glimrende og hun kom hurtigt igen. Kort efter gav modstanderen en kvalitet, da alternativerne så meget kritiske ud og så var det pludselig Thomine, som var i teten. Med f.eks. Sf6 i stedet for Thf1 straks efter kvalitetsgevinsten bør Thomine stå til gevinst! Der var begyndende tidnød og der blev spillet noget andet, men Thomine var stadig fuldt med i partiet, som nærmede sig et uklart stadie. Herfra spillede hollænderen dog glimrende og det så sværere og sværere ud for Thomine. I en presset stilling med bonde mindre og næsten ingen tid røg Thomines tårn og dermed partiet. Ærgerligt! Det kunne være blevet 2-2, hvilket havde været et fantastisk resultat for os.

Et nederlag på 1-3 til Holland er bestemt ikke noget katastroferesultat. Igen i dag leverede kvinderne en yderst koncentreret indsats og fin skak – denne gang havde modstanderne bare 200+ i Elo og så er det svært. I 3. runde venter Den Dominikanske Republik. Vi er svage favoritter og går selvfølgelig efter sejren. Traditionen tro blev holdet sat til aftenens holdmøde efter rundelægningen var på plads.

Thorbjørn Bromann, Sibirien.

Skak OLs hjemmeside:  www.ugra-chess.ru