Skoleskakkens jubilæum

Dansk Skoleskak markerede lørdag deres 50-års jubilæum med en stor skakfest på Rådhuspladsen i København.

Om formiddagen var der gigantskak med levende brikker, multietnisk turnering, skakboder, gratis slush-ice med meget mere.

Kl. 13.30 spillede GM Peter Heine Nielsen simultan mod 51 tidligere skoleskakspillere/ledere. Peter Heine kom direkte fra et formiddagsarrangement i Valby Skakklub, hvor han på Valby Langgade spillede mod lokale klub- og hyggespillere i forbindelse med Valby Kulturdage.

Betingelserne for Peter Heine i simultanen var hårde, da der var tale om en ur-simultan, hvor Peter Heine havde 2 timer mod simultandeltagernes 30 minutter. En hurtig udregning fra Skakbladets redaktør, Thorbjørn Rosenlund, gav Peter Heine 4 sekunder pr træk, hvis partierne i gennemsnit varede 40 træk.

Når man kiggede ud over modstanderne, virkede det som en svær opgave. Blandt modstanderne sås Casper Rasmussen (rutineret XtraCon-Skakligaspiller med en IM-norm i bagagen), OL-deltager Carina Jørgensen og Dansk Skoleskaks tidligere formand, Torsten Lindestrøm (Elo 2216). Derudover taltes flere mesterspillere, så Peter Heines sejr på 39 – 12 er ganske imponerende.

Kl. 16.00 var Københavns Kommune vært ved en reception på det flotte Rådhus, hvor der blev budt på de traditionelle Rådhuspandekager efter taler af Borgmester for børn og unge, Anne Vang, Uddannelsesordfører for Socialdemokratiet, MF Christine Antorini og Dansk Skoleskaks formand Jakob Rathlev.

Vejret viste sig fra sin bedste side hele dagen på en solbeskinnet Rådhusplads.

Nedenfor en længere billedreportage. Alle fotos er taget af Thomas Vestergård.


Skakboder 1


Skakboder 2


Peter Heine og Skakbladets redaktør, Thorbjørn Rosenlund, i samtale inden simultanens start.


Tidligere kultur- og fritidsborgmester i København, Hans Thustrup Hansen, spillede skoleskak i 1960 og sad på bræt 1 for skoleskakken.


Simultanen 1


Udsigt over arrangementet.


Simultanen 2


Simultanen 3


Dansk Skoleskaks nye maskot, Remis, var til stede hele dagen. I en særudgave af Politiken, der blev uddelt under hele arrangementet, beskrives Remis som et duffi-dyr. Redaktionen er desværre helt blank overfor denne artsbetegnelse, men gætter på, at figuren er at finde i den nye matematikbog, SKAK+MAT, der blev lanceret ved jubilæumsfesten.


MF Christine Antorini holder tale.


Skoleskakkens formand, Jakob Rathlev, holder tale.


Flere hundrede deltog i receptionen på Københavns Rådhus.


Dagen er slut – nedpakningen er i fuld gang.