Fem spillere i front inden sidste runde

Fem af forhåndsfavoritterne fører Politiken Cup inden sidste runde spilles søndag den 8. august kl. 10.00 på Lo-skolen i Helsingør: GM Pavel Eljanov (2755), Ukraine, GM Konstantin Landa (2598), Rusland, GM Maxim Rodshtein (2615), Israel, GM Bartlomiej Macieja (2639), Polen og GM Surya Shekhar Ganguly (2655), Indien, har alle 7½ af 9.

I dagens topopgør mellem Ganguly og Rodshtein var det længe opfattelsen i det velbesøgte kommentatorlokale, at inderen stod bedst. Men den unge israeler holdt tungen lige i munden og det velspillede og spændende parti endte remis.


GM Surya Shekhar Ganguly (2655), Indien (foto:thv)

Det var en hård dag for danskerne i toppen. IM Mikkel Antonsen var længe godt med mod GM Konstantin Landa, men en springer kom lidt for meget baglæns og russeren endte med at sætte en springergaffel ind på Antonsen.

FM Jakob Aabling-Thomsen kunne have scoret en IM-norm ved at spille mindst remis mod svenske GM Jonny Hector. Men som chefkommentator Per Andreasen udtrykte det, blev Aabling kørt over af en svensk damptromle.

Hector er reelt på hjemmebane i Helsingør, da han bor 1 km fra spillestedet med sin danske kone og barn. På turneringens hjemmeside er der flere fine interviews med deltagerne. Pressechef Jan Løfberg har blandt andre haft Hector, Svidler og Lajos Portish i samtalestolen.


Peter Heine Nielsen & Per Andreasen kommenterer. (foto: thv)

I kommentatorrummet fik Per Andreasen i dag hjælp af GM Peter Heine Nielsen, der kunne se sin kæreste GM Viktoria Cmilyte genbruge en ide, som Peter Heine selv havde spillet mod IM Jakob Vang Glud ved DM i Silkeborg for at par år siden: 11. h4. Stillingen blev meget spændende og i kommentatorlokalet var bedømmelsen længe, at Cmilyte stod bedst. Men svenske IM Christian Jepson fandt gode forsvarsressourcer og partiet endte remis. I kommentatorlokalet hænger iøvrigt to kæmpemalerier af Asger Jorn, og man kan roligt tage ikke-skakspillere med på Lo-skolen i morgen, da alene kunstudsmykningen på stedet er et besøg værd.


Bjørn Møller Ochsner – Gudmundur Gislason. Til venstre for Bjørn sidder klubkammeraten fra Århus/Skolerne, Bo Jacobsen. (foto: thv)

Lidt længere nede i tabellen springer Bjørn Møller Ochsners (født 1994) præstation med 6½ af 9 i øjnene. I 9. runde gik det ud over islandske Gudmundur Gislason (2351), der måtte give fortabt. I sidste runde venter den svenske stormester Stellan Brynell på unge Ochsner.

Husk at sidste runde starter allerede kl. 10.00 søndag.

Hjemmeside: www.politikencup.dk