7. matchparti remis

7. parti i VM-matchen i Sofia havde Anand som hvid ligesom i 6. parti, fordi der halvvejs i matchen skiftes farver. Partiet blev indledt med 1 minuts stilhed til ære for tidligere FIDE præsident, Florencio Campomanes, der døde i dag 83 år gammel. (Se mere længere nede i artiklen)

Tidligere verdensmester Anatoly Karpov udførte symbolsk Anands førstetræk på brættet: 1. d4.

Igen blev åbningen Katalansk; men denne gang havde Topalov virkelig en forberedelse med. De første 20 træk kom a tempo og først ofrede Topalov en kvalitet for siden at veksle kvaliteten til et officersoffer for en farlig centrums- og fribonde.

7. matchparti. Anand – Topalov. Stillingen efter 21. Kg1-h1

Først her begyndte Topalov at bruge tid med næsten en times forspring til Anand på uret. Bedømmelsen af stillingen herfra var meget uklar. På trods af Anands materielle overvægt, er sorts bønder ekstremt farlige. De langt over 100 tilskuere på Skak.dk kunne følge en veloplagt Søren Bech Hansens ping-pong med tilskuerne og bedømmelsen undervejs var meget lige spil; men med en vis undren over ressourcerne i den sorte stilling.

Kort før tidskontrollen undveg Anand en trækgentagelse, der jo ellers er måden at tilbyde remis på i matchen. Topalov spiller ensidigt efter Sofia-reglerne, der ikke tillader remistilbud undervejs. Set udefra har det skabt en række meget underholdende partier.

Stillingen var dog meget lige og ved træk 58 blev partiet remis ved trækgentagelsen.

Karpov på besøg
Matchen havde i dag besøg af tidligere verdensmester Anatoly Karpov, der er kandidat til posten som FIDE-præsident. Valget foregår i forbindelse med det 39. Skak OL, der afholdes fra den 19. september til 4. oktober i Sibirien. Det russiske skakforbund har indstillet den nuværende præsident Kirsan Ilyumzhinov som kandidat, men om de vil stemme mod Karpov – eller evt. undlade at stemme – vides ikke. Der er et politisk spil i gang, som har mange aktører. Vores egen formand Lars-Henrik Bech Hansen var i weekenden i Oslo sammen med de øvrige nordiske skakforbund, hvor det blandt andet blev til et møde med Garri Kasparov, der varmt støtter Karpovs kandidatur.

Campomanes død, 83 år
Karpovs besøg i Sofia falder sammen med meddelelsen om tidligere FIDE-præsident Florencio Campomanes død, 83 år gammel. Campomanes var en kontroversiel præsident for FIDE fra 1982 til 1995, hvor han blev afløst af Kirsan Ilyumzhinov. Campomanes vil bl.a. blive husket for beslutningen om at stoppe den første match mellem Karpov og Kasparov i Moskva i 1983 efter 48 partier. Campomanes var selv en stærk spiller, der vandt det filippinske mesterskab i både 1956 og 1960. Han deltog også i flere OL inden det organisatoriske arbejde tog over.

Matchen
Stillingen er nu 4 – 3 til Anand efter 7. partier. Der spilles bedst af 12 partier og ved evt. ligestilling skal der spilles hurtigskakomkamp.

Tirsdag er FM Søren Bech Hansen igen klar som kommentator på Skak.dk. Partiet starter kl 14.00 – kommenteringen senest en time derefter.

Matchen hjemmeside: www.anand-topalov.com