Anand i spidsen

VM-matchen har indtil nu kun budt på en enkelt remis. I 4 parti serverede verdensmester Anand en nyhed i træk 10 og førte elegant partiet til gevinst. Anand fører nu 2½ – 1½ efter 4 partier.

Torsdag er fridag mens 5. parti spilles fredag, St. Bededag,  kl. 14.00. På Skak.dk er det IM Jens Kristiansen, der er kommentator.

Af Dan H. Andersen
4. rapport fra Sofia. 4. parti 28. april 2010
Topalov kommer ind på scenen en ti minutter før start. Han er som sædvanlig elegant klædt. Sort jakke og bukser, hvid skjorte, rødt slips. Han går lidt rundt, står stille og kikker ud i luften. Jeg troede, at Anand først ville dukke op senere, men så opdagede jeg, at til venstre skjult for publikum er der et lille område med et bord med forfriskninger og på hver side af bordet en lænestol. Her sad Anand. Han dukkede først frem få minutter før start. Han er klædt mere afslappet. Sorte bukser, blå skjorte. Har han mange af dem med, eller vaskes den ene hver nat? På skjorten står NIIT, hvilket er navnet på et indisk it-firma. Intet slips – naturligvis. Ganske som Bent Larsen afskyr Anand slips og ses aldrig med et. Man kan overveje de psykologiske aspekter i spillernes adfærd. Erobrede Topalov området? Lod Anand sin modstander vente? Hvem vandt? Eller betyder det ikke noget som helst?

Anand åbnede med dronningebonden, men vi fik ikke svar på, om Anand virkelig ville være gået ind i varianten fra 2. parti, for Topalov afveg med 5. -, Lb4+. Anands 10. Sa3 førte partiet ind i nyt territorium, som han må have udforsket i dybden.

Anand – Topalov. Stillingen efter 10. Sb1-a3

Som i 2. parti ofrede Anand en bonde for langsigtet initiativ og hvidfeltet tryk. Efter 14 træk havde Anand brugt 20 min. og Topalov 35. Topalovs 14. -, Le8 blev a tempo besvaret med 15. d5. Anand var på hjemmebane. Det var Topalov tydeligvis ikke, og det er naturligvis ubehageligt at vide, at man er løbet hovedkulds ind i modstanderens hjemmeforberedelse. Da han endelig trak, havde han brugt 50 min. på 15 træk. Først nu tænkte Anand længe.

Der fulgte en udveksling, hvor Anand hele tiden syntes at bevare en lille fordel.

Anand – Topalov. Stillingen efter 22. -, Tad8

Jeg havde ventet, at det ville munde ud i remis, da Anand spillede 23. Sxh6+.

Her var det interessant at sammenligne kommentarer. Først var det remis, så var computerne uenige, remis eller gevinst, og så stod Anand bare til gevinst overalt og Topalovs 22. Tad8 var en afgørende fejl. Det siger noget om, at når man sidder og følger partiet på nettet med computerevalueringer kørende i skærmens hjørne, tror man for meget på dem, glemmer man at analysere og tænke selv og undervurderer spillernes kolossale styrke. Nu kunne vi alle se, at Anands manøvre indledt med 22. Sg4 var dyb og baseret på en beundringsværdig lang beregning. Topalov tænkte og tænkte, men der var ikke noget at gøre.  

Pressekonferencen var som de foregående ikke overvældende interessant. Spillerne vil ikke give hemmeligheder fra sig, og der er det paradoksale, at computerne har haft tid til at regne, og mange af journalisterne nu vidste bedre end spillerne, hvor de afgørende fejl var. Anand sagde, at han under partiet ikke havde kunnet se noget forsvar for sort efter sit springeroffer. Topalov anså sit 20. -, h6 for den afgørende fejl. I morgen er hviledag, og en journalist spurgte, om Topalov skulle have noget massage i morgen. Det sagde Topalov ikke så meget til, og jeg tror nu, at den står på analyser i morgen. Ellers er der kun at melde, at Topalov opgav ved at række hånden frem, men håndtrykket gik så hurtigt, at jeg ikke nåede at fange det på mit kamera.
Anands formkurve er tydeligvis stigende. I 3. parti forsvarede han sig godt, og her spillede han absolut fremragende. Det skal blive interessant at se, hvad Topalov hiver frem af lageret til 5. parti.

En VIP kommer på besøg. I morgen torsdag ankommer den canadiske økonom Robert Mundell til Sofia inviteret af Det Bulgarske Skakforbund og organisationskommitteen. Mundell fik nobelprisen i økonomi i 1999 for sit arbejde i forbindelse med bl.a. kapitalbevægelser og faste valutakurser. Han regnes for Euroens åndelige fader, hvilket i disse tider kunne gøre det interessant at stille ham et par spørgsmål. Han vil overvære parti 5 og 6, som spilles henholdsvis fredag og lørdag. 

Dan H. Andersen

Matchen hjemmeside: www.anand-topalov.com