Anand udligner

Verdensmester Anand udlignede med det samme Topalovs føring fra første parti, men som Dan H. Andersen fortæller fra Sofia, var Anands åbning ikke imponerende. På Skak.dk var GM Lars Bo Hansen af samme mening. Undervejs var der 174 tilskuere til live-kommenteringen samtidig.

Mandag er matchens første fridag. Tirsdag kl. 14.00 har Topalov hvid igen og en time efter er FM Søren Bech Hansen klar til at kommentere på Skak.dk.

Af Dan H. Andersen
2. rapport fra Sofia. 25. april 2010
Anand vandt 2. matchparti, da Topalov fejlbedømte stillingen. Imidlertid var det ikke en overbevisende præstation af verdensmesteren, som i en forberedt variant endte i en lidt dårligere stilling med hvid.

På forhånd var spændingen stor omkring verdensmesterens åbningstræk. Han rykker normalt kongebonden frem, men 1. d4 havde været en stor succes i matchen mod Kramnik. 1. e4 ville sikkert blive besvaret med Topalovs sicilianer, og måske forskellige bomber langt ude i variantnettet.

Anands ur bliver startet, og verdensmesteren rykker øjeblikkeligt dronningebonden to frem. Så er det problem løst. De første træk i en meraner bliver hurtigt fyret af, men derefter kommer tænkepauser over 13. og 14. træk. Anand ser på dette tidspunkt ud til at have fået Topalov over i en passiv stilling, der sikkert ikke passede ham godt, men det er på bekostning af en bonde, og Anands lange tidsforbrug, før han trækker 15. Da3, virker lidt mærkeligt på mig. Checker han sine beregninger og vurderinger, eller er det usikkerhed fremkaldt af gårsdagens fejl? Han stoler ikke på sig selv efter gårdsdagens fatale overseelse?

Nogle synes, at Anand ser nervøs eller utilpas ud ved brættet. Små bevægelser, skift i positur.

Omkring træk 20 er spillet intenst. Der kæmpes om meget små nuancer i stillingen, og begge spillere bruger tid. Jeg får fornemmelse af, at Topalov er ved at konsolidere og at Anand kæmper for en remis. Igen må det kaldes mærkeligt, at verdensmesteren efter lidt over 20 træk i en forberedt variant synes at stå i underkanten.

Ellers er presserummets store interesse en diminutiv kaffemaskine af mærket Lavazza Blue, som under betydelig larm laver espresso, men lige nu er gået i strejke. Forskellige forsøger sig, men forgæves.  Jeg mistænker, at denne maskine var med mod Montgomery ved El Alamein. Måske var de tyske og italienske tropper så optaget af at reparere den, at de måtte opgive offensiven mod Ørkenrotterne? En kvinde siger, at hvis den var bulgarsk, ville hun bare give den et spark, og den ville komme i gang. Jeg tror først, hun taler om bulgarske mænd. Det gør hun måske også.

På skærmen har Topalov spillet 24. -, h5. 

Anand – Topalov efter 24. -, h7-h5

Anand er tydeligvis i defensiven. Han sidder ikke som sædvanlig helt ubevægelig ved brættet, men bevæger sig nervøst. Over for ham luder Topalov som en væsel, klar til at springe i struben på ham. Men her vender det.

Anand spiller 25. T1c4, og Topalov svarer hurtigt 25. -, Se3. Her synes computere og kommentatorer, at det er dårligt, og at f.eks. 25. -, La7 eller 25. -, Sg4 havde været bedre. Imidlertid har computerne tydeligvis svært ved at håndtere denne type stillinger, hvor vurderingen hænger på subtile nuancer.  

Anand – Topalov efter 28. Tc6xb6

Efter 28. Txb6 har Topalov leget med ideer om 28. -, Txd3 efterfulgt af e2 og La7 i en eller anden rækkefølge? Men Anand kan bare flytte tårnet tilbage til b3 eller b1. Kaffemaskinen brummer. Nej, den brummer bare. Ingen kaffe.

Anand – Topalov efter 28. -, Lb8-a7

Anand tænker længe. Det er et afgørende punkt. Endelig trækker Anand: 29. Tb3. Det er klart, at Anand har fordel, men er han selv helt sikker? Det er nemt for os andre, men spilleren kan jo ikke være sikker på vendepunktet. 

Anand spiller hurtigt nu. Det virker som om Topalov satser på et alt eller intet angreb.

Med 7 træk tilbage har Anand 10 minutter, men han spiller hurtigt og sikkert. Har han fundet tråden? Topalov stirrer på brættet, som om han vil vride et angreb ud af det. Han begynder også at nærme sig tidsnød.  

Anand spiller hurtigt. Topalov grubler. Så kommer de sidste træk a tempo. Totalt tabt tårnslutspil for Topalov. Anands konge vandrer ind, mens den spiser en bonde eller to undervejs.

Anand – Topalov efter 43. Kg2-f3

Efter 42. Kf3 rejser Anand sig. Næste træk opgiver Topalov.

Og kaffemaskinen virker stadig ikke. Det var sikkert gået helt anderledes, hvis de havde fået gang i den kaffemaskine. Den skulle nok have haft et spark alligevel.

Dan H. Andersen

Matchen hjemmeside: www.anand-topalov.com