Hold-EM i Novi Sad, 9. runde

Aserbajdsjan vandt EM et matchpoint foran Rusland og to foran Ukraine på 3. pladsen.

Danmark spillede i sidste runde 2 – 2 med Kroatien og sluttede på en 22. plads.


Af Lars Bo Hansen

Hold-EM i Novi Sad, 9. runde: Uafgjort mod Kroatien 
Det danske hold sluttede fornuftigt af med uafgjort 2-2 mod Kroatien i en dramatisk match, som kunne være gået til begge sider.

9. runde: Kroatien – Danmark 2-2 (DK Hvid på lige brætter)
1. GM Hrvoje Stevic (2624) – GM Lars Bo Hansen (2574) ½-½
2. GM Zdenko Kozul (2579) – GM Sune Berg Hansen (2552) ½-½
3. GM Ivan Saric (2573) – GM Allan Stig Rasmussen (2535) ½-½
4. GM Marin Bosiocic (2540) – GM Lars Schandorff (2501) ½-½
 
Jeg fik en solid stilling med Sort i Caro-Kann og tilbød remis efter 20 træk. Det ville Stevic dog ikke i første omgang, men efterhånden blev stillingen forfladiget og vi enedes om remis.

Sune kom under pres mod den tidligere Europamester Kozul, som spillede åbningen kreativt. I midtspillet røg der en bonde, men Sune er sej og fik sat en blokade op på de hvide felter, som Kozul ikke kunne nedbryde.

Med disse to partier afgjort var jeg ret optimistisk, for begge de resterende partier så gode ud for os. Lars havde en vis fordel i form af en stærk løber mod en passiv springer og Lars vandt da også en bonde, men i processen blev der afbyttet så mange brikker, at det opståede tårnslutspil ikke var til at vinde.

Tilbage var Allan, som var involveret i et højdramatisk parti. Allan vandt den åbningsteoretiske duel i en skarp variant i Caro-Kann mod unge Saric og fik en god stilling. Saric brugte meget tid uden at finde noget og kom i gevaldig tidnød. På et tidspunkt havde Allan vist en gevinst, men den missede han desværre, og efter tidskontrollen var jeg ved at blive noget bekymret for hans stilling. Men Allan forsvarede sig flot og endte til sidst med springer mod tårn, uden bønder. Det er remis, men man skal forsvare sig præcist – det gjorde Allan, og efter næsten 100 træk sluttede partiet og matchen uden vinder.

Dermed sluttede vi på 50 % – fire sejre, fire nederlag og en enkelt uafgjort. I betragtning af de stærke modstandere vi mødte et ganske udmærket resultat. Syv af vores ni modstandere var seedet over os. Mere formelt sluttede vi på en 16.-24. plads – altså ca. ifølge vores seedning som nr. 23.

I toppen vandt Aserbajdsjan efter et tæt opløb med Rusland – guldet blev først afgjort, da Stellwagen fra Holland fejlede i et remisslutspil mod Gashimov og derved tillod Aserbajdsjan en smal 2½-1½ sejr, som altså var tilstrækkeligt da Rusland kun fik 2-2 mod Spanien.

Afslutningsvis et par ord om selve arrangementet. Det levede desværre ikke op til standarden fra de tidligere Europamesterskaber på Kreta i 2007 og i Göteborg i 2005. Hotel og forplejning var glimrende, men spilleforholdene kunne og burde være bedre. Der var kun livetransmission fra de første 8 matcher, spillesalen var en stor sportshal hvor der bare var lagt nogle bløde underlag, brætterne uden for live var af plastic, der var ingen navneskilte eller resultattavler og kaffen var lunken pulverkaffe. Det kan gøres bedre – så stort et arrangement er EM jo heller ikke; det er langt mindre end et OL. Måske noget for driftige turneringsarrangører hjemme i Danmark?
 
Lars Bo Hansen

Slutstillingen:
1. Aserbajdsjan, 15 matchpoint, 22 brætpoint
2. Rusland, 14 matchpoint, 22½ brætpoint
3. Ukraine, 13 matchpoint, 23 brætpoint
4. Armenien, 13 matchpoint, 21½ brætpoint
5. Tyskland, 12 matchpoint, 21½ brætpoint
6. Spanien, 12 matchpoint, 21 brætpoint
7. Polen, 12 matchpoint, 20½ brætpoint

22. Danmark, 9 matchpoint, 17 brætpoint
..
38 nationer deltog.

De danske scorer:
GM Lars Bo Hansen 4 af 8
GM Sune Berg Hansen 4 af 8
GM Allan Stig Rasmussen 4 af 7
GM Lars Schandorff 2½ af 7
IM IM Jakob Vang Glud 2½ af 6

Officiel hjemmeside: http://www.eurons2009.com/eng.htm