EM i Novi Sad 4. runde

Danmark tabte knebent til Spanien i 4. runde ved EM. Dermed er Danmark ude af live-brætterne til dagens runde kl. 15.00, hvorfor der ikke er live-kommentering i dag.

Danmark skal i dag møde stærke Slovenien, der stiller op med GM Alexander Beliavsky (2656) på bræt 1. Slovenien er favorit på alle 4 brætter, men ikke mere end at Danmark kan overraske.

Af Lars Bo Hansen
Hold-EM i Novi Sad, 4. runde: Stolpe ud mod Spanien
Det danske hold måtte acceptere et smalt nederlag på 2½-1½ mod Spanien efter en dramatisk kamp hvor vi var ganske tæt på at få point. Først da Allan mistede kontrollen i tidnøden i en yderst kompliceret stilling mod Illescas tippede kampen til spaniernes fordel.

4. runde: Danmark – Spanien 1½-2½ (DK Hvid på ulige brætter)
1. GM Lars Bo Hansen (2574) – GM Alexei Shirov (2730) ½-½
2. GM Sune Berg Hansen (2552) – GM Francisco Vallejo Pons (2696) ½-½
3. GM Allan Stig Rasmussen (2535) – GM Miguel Illescas Cordoba (2591) 0-1
4. GM Lars Schandorff (2501) – GM Ivan Salgado Lopez (2555) ½-½

Jeg spillede en interessant Grünfeld-Inder mod Shirov, hvor vi fulgte et af hans tidligere partier i denne åbning. Men efter at have blitzet de første træk ud tænkte Shirov pludselig op mod en halv time og afveg fra forgængerpartiet. Han indrømmede bagefter, at han simpelthen ikke kunne huske, hvad man gjorde i den stilling – selv superstormestre glemmer nogle gange deres hjemmeforberedelser! I det komplicerede midtspil overså jeg en detalje og tabte midlertidigt en bonde, men skaden var heldigvis ikke så stor da Sorts bønder var spredte. Shirov valgte at give bonden tilbage, men det tillod mig at konsolidere uden de store problemer – remis ved trækgentagelse lige før tidskontrollen.

Sune fortsatte sit gode spil og gav aldrig den ellers meget giftige Vallejo Pons nogen gevinstchancer. Selv om Pons spillede videre til der næsten ikke var flere brikker tilbage på brættet var remissen længe undervejs. Sune har fundet et rigtigt solidt våben i Berlinerforsvaret i Spansk – i dag prøvede Pons en af sidevarianterne, men uden at få skyggen af åbningsfordel.

Illescas viste allerede i åbningen at han var i kamphumør. Varianten 1 e4 c5 2 Sf3 d6 3 d4 cxd4 4 Sxd4 Sf6 5 Sc3 Sc6 6 Lg5 g6!? 7 Lxf6 exf6 virker ikke helt sund – Sort får nogle gevaldige huller i d-linien. Men til gengæld får han løberparret og – efter f6-f5 – en god diagonal til den sortfeltede løber. En kompliceret kamp forestår, hvor det for Hvid gælder om at inddæmme Sorts aktivitet – hvis han kan det vinder han positionelt. Allan spillede længe fint, men brugte meget tid, og i tidnøden mistede han kontrollen og tabte en bonde, hvorefter tårnslutspillet var tabt. Et parti der kunne være gået begge veje – det var ikke langt fra at Allan havde fået fat. Men mod så stærke modstandere er der ikke råd til selv de mindste fejl.

Det var heller ikke langt fra at Lars Schandorff kunne udligne. Lars spillede stærkt og vandt en bonde, men hans bønder var ikke så velkoordinerede, så op mod tidskontrollen valgte han at ofre en officer for yderligere to bønder. Slutspillet med tårn, løber og bonde til Hvid mod Lars’ tårn og fire bønder var interessant – da Hvids bonde var den ”forkerte randbonde” var Lars aldrig i tabsfare, men det lykkedes ikke at mobilisere bønderne og dermed skabe gevinstchancer. Ingen af parterne kunne forbedre stillingen – remis.

Et ærgerligt nederlag i en kamp, hvor det var marginalerne der blev afgørende, og de gik os desværre imod. Men vi viste at vi godt kan være med mod de gode, og optimismen er fortsat i behold inden anden halvdel af turneringen.

Lars Bo Hansen

Stillingen efter 4. runde:
1. Georgien, 8 matchpoint, 10½ brætpoint
2. Azerbaijan, 8 matchpoint, 10½ brætpoint
3. Frankrig, 6 matchpoint, 10½ brætpoint
4. Spanien, 6 matchpoint, 10½ brætpoint
5. Holland, 6 matchpoint, 10½ brætpoint
6. Rusland, 6 matchpoint, 10½ brætpoint
….
21. Danmark, 4 matchpoint, 8 brætpoint

 
I alt deltager 38 nationer.

Officiel hjemmeside: http://www.eurons2009.com/eng.htm