Svensk revanche

For 350 år siden lykkedes det danskerne at slå svenskerne tilbage i et afgørende slag ved Nyborg, efter at Danmark havde været tæt på at forsvinde som nation, som følge af at Roskildefreden var brudt.

Begivenheden markeres med en del arrangementer i det fynske og også på skakfronten blev slaget markeret. Som så ofte før ved spektakulære skakarrangementer, var primus motoren bag den svensk/danske skakfest Svend Novrup, der selv bor i Kerteminde.

I dagens finale, der blev spillet i Riddersalen i det smukt beliggende Nyborg Slot (Billedet til venstre), sad den svenske mester, GM Emanuel Berg, overfor vores egen GM Peter Heine Nielsen. To hurtigpartier med betænkningstiden 25 minutter til hele partiet plus 20 sekunder pr. træk, skulle afvikles for at finde en vinder af den 4 dage lange skakfest.

Første parti blev en lang affære, hvor Peter Heine stod lidt i underkanten det meste af partiet; men hele tiden fandt han ressourcer til at holde partiet i balance.


GM Emanuel Berg, dommer Martin Stampe Noer og GM Peter Heine Nielsen
Foto: Thomas Vestergård

Efter 95 træk kunne Emanuel Berg tage Peter Heines sidste bonde og partiet var teknisk remis. Partiet kan ses her. Da der jo blev spillet med tillægstid, blev 2. parti en smule forsinket. Men kl. 16.00 var det Peter Heines tur til at have de hvide brikker.


Tilskuerne kunne følge med på storskærm, foto: Thomas Vestergård

Danskeren kom fint fra åbningen og stod hurtigt bedst; men bagefter var Peter Heine meget utilfreds med 28. Le1, som han kaldte sløset, og foretrak 28. Sc5 i stedet. I det følgende måtte Peter Heine ofre en kvalitet for at holde sig inde i kampen, men det var svært at holde samme på det hele og ved træk 57. tabte Peter Heine på tid i en tabt stilling. Partiet kan ses her.

Samlet kunne den svenske mester trække sig tilbage som vinder med cifrene 1½ – ½ og nederlaget i 1659 blev en smule revancheret.

Arrangementet blev afholdt med støtte fra bl.a.: