Dansk Skole Skak i Syrien

Dansk Skole Skak deltager i et spændende internationalt udvekslingsprojekt. En dansk delegation på 12 personer er netop vendt hjem efter besøg i Syrien.

Fra næstformand i Dansk Skole Skak, Morten Olstrup, har vi modtaget følgende beretning.

 

Dansk Skole Skak i Syrien
Dansk Skole Skak har fra fredag d. 6. til onsdag d. 11. februar afviklet et internationalt udvekslingsprojekt i Syrien i samarbejde med det syriske skakforbund, Syrian Arab Chess Federation.

Otte danske skoleskakspillere mellem 12 og 19 år samt fire ledere mødtes i Damaskus med 13 unge syriske skakspillere i samme alder fem dage program med skak, workshops og kulturel udveksling.

Deltagerne mødte første gang hinanden over skakbrættet. Skak er med sine universelle og ukrænkelige regler et perfekt udgangspunkt til at skabe kontakt mellem mennesker, der ikke kender hinanden.

Således kom de unge deltagere lynhurtigt i dialog, da skakken fik dem til at smide nervøsitet og tilbageholdenhed over bord. Udvekslingen er blevet realiseret med økonomisk støtte Dansk Ungdoms Fællesråds MENA-pulje, der er finansieret af den danske regerings “Arabiske Initiativ”.

Programmet var en blanding af skak, workshops og kulturelle aktiviteter. Deltagerne lærte således hinanden forskellige skakformer, der er traditionelle i deres respektive lande, underviste hinanden i skak med udgangspunkt i deres egne erfaringer og diskuterede hvorledes man kan involvere unge i det organisatoriske arbejde.

Fra Dansk Skole Skaks side var alle deltagere engagerede frivilligt i det daglige arbejde som bl.a. lokale ledere i skoleskakklubber, webmastere på hjemmesiden skoleskak.dk og ansvarlige for skoleskakkens “Ungdomsudvalg”.

Der blev også tid til at besøge spændende kulturelle steder som Umayyad moskéen, Det Danske Institut, den danske ambassade og klostret i Seidnaya, hvor deltagerne spillede skak på taget med de forbipasserende!

Et særligt højdepunkt på turen var, da den danske ambassadør i Syrien, Ole Egberg Mikkelsen, aflagde et besøg, der blev dækket af både syrisk tv og den skrevne presse. Ambassadøren, der selv er tidligere skoleskakspiller, gav en flot tale og fik bagefter en snak alle deltagerne.

Der kan læses mere om udvekslingen på skoleskak.dk/nyheder, hvorfra der også findes links til billeder fra turen.

Morten Olstrup