Lynskak-opvisning i Løgstør

Svend Novrup er endnu engang primus motor bag et spektakulært skakarrangement på dansk grund. 

Denne gang skal GM Peter Heine Nielsen spille lynskak med tidshandicap i 5 timer.

Spillestedet er Løgstør Parkhotel.

Af Svend Novrup
Peter Heine dropper verdensmesteren for at spille lynskak-opvisning i Løgstør

Den danske stormester skal på Løgstør Parkhotel spille i fem timer i træk med mindre end halvt så lang tid på uret som sine modstandere

Peter Heine Nielsen, der til fremkomsten af det norske fænomen Magnus Carlsen var Nordens stærkeste skakspiller, er uundværlig for den regerende verdensmester i skak, Viswanathan Anand, og det har han fået et klart bevis på. Da han forklarede mesteren, at han lørdag d. 7. februar skal være hovedperson i en skakfestival på Løgstør Parkhotel ved Limfjorden nær Aalborg, kom det på tværs af inderens planer for analysearbejdet før superturneringen i Linares.

Anand og hans danske sekundant blev enige om, at Peter Heine fik fri fredag eftermiddag, så han kan flyve fra Frankfurt til Billund og fortsætte til Løgstør. Lørdag skal han så spille sin store opvisning, der er højst usædvanlig: Fra kl. 13-18 skal han spille lynskak med 2 minutter mod 5 uafbrudt bortset fra, at han får 10 minutter i hver time til indtagelse af mad og drikke samt evt. toiletbesøg. Han påtager sig at spille mod hvem som helst under de betingelser, og mon ikke der bl.a. vil være nogle internationale mestre på den anden side af brættet i eftermiddagens løb?

Det er en naturstridig bedrift, han forsøger at præstere. De fleste bliver helt bims i hovedet af 5-6 lynpartier (partier, hvor hver spiller har 5 minutter til rådighed), men at spille fem timer i træk og med 2 minutter mod 5 er i virkeligheden en umulighed, så der vil komme mange for at se, hvordan han står for det pres.

Resten af verden kan også følge med, for med hjælp fra Dansk Skak Union og Aars Skakklub bliver lynpartierne transmitteret live på internettet i den udstrækning, de elektroniske skakbrætter kan følge med de uhyggeligt hurtige begivenheder, der udspiller sig på skakbrættet.

Forhåbentlig vil der være alle slags skakspillere blandt Peter Heines modstandere. Der arbejdes på at få et antal af samfundets kendte personer til at spille med, men naturligvis får alle interesserede chancen, så mon ikke også der bliver nogle meget unge skoleskakspillere imellem?

Peter Heines opvisning er ikke den eneste attraktion på Løgstør Parkhotel den dag. Omkring den er der stor skakfestival, hvor Aars Skakklub er vært for en Grand Prix-turnering i 7. Hovedkreds’ regi, mens den nordjyske skoleskak afholder en åben juniorturnering for alle unge under 20 og håber, at der kommer deltagere fra hele Jylland og meget gerne resten af verden også.

Endelig håber vi, at nogen lader sig inspirere til små lynturneringer, simultaner eller frie partier, men naturligvis vil der også være nogen, der tager en tur ud i den fantastiske natur omkring hotellet, der ligger med udsigt ud over Limfjorden og Aggersund.

Svend Novrup