OL i Dresden er slut

Årets største skakbegivenhed, OL i Dresden, er nu slut. Armenien vandt guld i den åbne række, mens Georgien vandt kvinderækken. Skiftet fra brætpoint til matchpoint gjorde dette OL meget jævnbyrdigt, spændende om man vil fastholde denne turneringsform.

Det danske hold i den åbne række spillede i sidste runde 2 – 2 mod Finland, mens de danske kvinder vandt 4 – 0 over Tuniesien.

Slutstillingen i den Åbne række:
1. Armenien, 19 match point
2. Israel, 18 mp
3. USA, 17 mp
4. Ukraine, 17 mp
5. Rusland, 16 mp
21. Norge, 14 mp
25. Sverige, 14 mp
32. Finland, 13 mp
39. Danmark, 13 mp
61. Færøerne, 12 mp
64. Island, 11 mp

146 deltagende hold

Kvinderækken:
1. Georgien, 18 mp
2. Ukraine, 18 mp
3. USA, 17 mp
4. Rusland, 17 mp
5. Polen, 17 mp
38. Sverige, 12 mp
53. Norge, 11 mp
54. Finland, 11 mp
60. Island, 11 mp
70. Danmark, 10 mp

111 deltagende hold

Den åbne række: Danmark – Finland 2 – 2
Bræt 1 GM Lars Bo Hansen, 2570 –  GM Tomi Nyback, 2639 ½ – ½ 
Bræt 2 GM Peter Heine Nielsen, 2662 –  IM Tapani Sammalvuo, 2463 1 – 0
Bræt 3 GM Lars Schandorff, 2520 –  IM Mikael Agopov, 2449 ½ – ½ 
Bræt 4 IM Jakob Vang Glud, 2444 –  IM Mika Karttunen, 2411 0 – 1 

Af Per Andreasen
Dresden, 11. runde.

Jeg står lidt med en tom fornemmelse. Det er nu 10 minutter siden at vores sidste match sluttede, og vi fik kun 2-2. Det var skidt.

I 11. og sidste runde mødte vi Finland. Normalt er det en modstander vi skal kunne slå. De har et meget stærkt topbræt, GM Tomi Nybäck +2600, – som blandt andet tidligere i turneringen slog Carlsen! Alle finnerne har haft et super OL og har haft en ratingpræstation på over 2500. Det blev fx 2-2 mod det meget stærke norske hold.

Lars Bo valgte en meget lang teorivariant i Slavisk afbytningsvariant. Det er en variant hvor hvid vinder en bonde og sort får lidt aktivt spil. Hvid vinder 5 % af partierne, resten bliver remis. Det blev remis. Egentlig et glimrende resultat af Lars Bo mod den giftige modstander, og ligeledes skulle det rent matchtaktisk være udmærket.

Jakob tabte desværre på 4. bræt mod IM Karttunen.  Det blev hurtigt noget uregelmæssigt, og tilsyneladende fik Jakob hurtigt en dårligere stilling. Det talte Lars Bo og jeg i hvert fald om under partiet. Jeg tror dog at Jakob stod udmærket omkring træk 12, men herfra gik det hurtigt baglæns. 12,- a6! med planen b5, Sb6 og Tc8, hvorfor står sort ikke ok? 23.c4! var tilsyneladende monsterstærkt, og det tror jeg Jakob havde overset. Derefter stod hvid til gevinst, og vores mand fik ingen chancer i Tårnslutspillet.

Peter var som sædvanlig sikkerheden selv. Det blev ret hurtigt kompliceret, men som altid havde Peter styr på varianterne. Det er ofte således, (synes jeg) at jo mere kompliceret det er, jo bedre spiller Peter. Vi har jo ofte det indtryk, at han er den polerede positionsspiller, men det mestrer han selvfølgelig også. I dagens parti ofrede han en kvalitet, men fik til gengæld et par bønder og et utroligt stærkt Løberpar. Jeg var ikke på noget tidspunkt i tvivl om, at han ville vinde, og som jeg så det, konverterede han stillingsfordelen til et stensikkert point.

Sidst færdig var Lars Schandorff. Lars var i gang med at spille et fint parti med de hvide brikker. Grünfeldindisk åbning, og Lars fik da hurtigt en fremragende stilling. Modstanderen var oven i købet i tidnød, og jeg tror at Lars havde adskillige gode muligheder for at vinde partiet. Lige efter tidnøden spillede Lars i hvert fald godt, og også her var jeg fortrøstningsfuld. 45.Tc7? var dog et skidt træk og efter et par tvungne skakker var 49,-Da5! et rigtig godt træk, og Lars fandt ikke noget. Som modstanderen sagde efter partiet, så var 45.Ta3!, Dh4+ 46.Th3! den rigtige fortsættelse med let hvid gevinst. Øv! Nu var det ca. lige og i den gensidige tidnød var der ikke mere at komme efter. Det havde lunet med en sejr her i sidste runde.

2-2. Som sagt ikke godt, men et resultat vi kan leve med.

Nu er klokken 1610, og jeg vil gå i træningscenteret for at klare hovedet lidt. Det er absolut tiltrængt.

De sidste dage har jeg fået en del mails. I disse mails er der en del spørgsmål angående holdopstillinger, holdmøder, mine referater osv. Jeg vil prøve at svare på noget af det. Jeg vil forsøge at tænke mig godt om, inden jeg sætter noget på papir, og i løbet af nogle timer skriver jeg igen en afsluttende rapport, hvor jeg lige runder turneringen endeligt af.

Per Andreasen

Kvinderækken: Tunesien – Danmark 0 – 4
Bræt 1  Amina Matoussi 1761 –  WIM Evgenia Hansen, 2169 0 – 1
Bræt 2  WFM Najla Krifa   –  WFM Sandra De Blecourt, 2078 0 – 1
Bræt 3  Amani Matoussi   –   Louise Fredericia, 2095 0 – 1 
Bræt 4  Amira Marzouk   –   Trine Treppendahl, 2049 0 – 1

Af Arne Matthiesen
Referat fra runde 11:

Kvindeholdet sluttede af med manér med en 4-0 sejr mod Tunesien.

Vi lod Marie sidde over. Hun havde fået WFM titlen i runden før og ville derfor gerne have en fridag. Hun er trods alt reserve, så det må være OK at hun også sidder over en gang i mellem.

Kampen var bestemt ikke en af vores bedste, men tuneserne er ikke ret stærke så det gik alligevel.

Resultatet for turneringen var samlet set OK. Ti matchpoint i 11 kampe er selvfølgelig under middel, men på grund af den fine start var vi underdogs i 8 ud af de 11 runder. Når vi var favoritter vandt vi kampene (3½-½, 4-0 og 4-0) og så lykkedes det at lave to overraskelser – mod Sverige (vigtigt!) og mod Montenegro.

Når man ser på de individuelle resultater skiller Marie sig ud. Hun spillede flot, vandt en masse rating og fik WFM titel. De andre mødte rigtig stærk modstand gennem hele turneringen og kæmpede bravt, men stærke modstandere giver aldrig op, så det lykkedes dem desværre for ofte at slippe med skrækken når de var i problemer. Oplevelsen har givet spillerne en masse erfaring som jeg er sikker på at de kan bruge fremover. Når man gør ratingregnskabet op, sluttede vi i et beskedent plus.

Stemningen internt på holdet har været fin under hele turneringen. Spillerne har været seriøse og motiverede så holdlederen har haft en nem opgave.

Arne Matthiesen

Officiel hjemmeside: www.dresden2008.de