5. runder ved OL – resultater og referat

I aften er der det traditionelle Bermuda-party ved OL. Som jeg har forstået det, inviterer holdet fra Bermuda alle deltagerne ved OL til cocktail-party aftenen før første fridag. Efter 5 dages intens skak, kan sådan en aften sikkert godt blive meget festlig.

For nye medlemmer – og alle os, der ikke har spillet OL –  kan vi håbe, at det i et af de kommende referater lige bliver sat på plads, hvad Bermuda-festen er for en størrelse.

Resultatet af kvindernes kamp stod længe forkert på hjemmesiden i Dresden; men de vandt altså! Arne Matthiesen fortæller, at det “måske var lidt heldigt”, men vi venter spændt på referatet. Det var i hvert fald flot, for Montenegro var klare favoritter på de 3 øverste brætter.

Kvinderækken: Montenegro – Danmark 1½ – 2½
Bræt 1 WIM Jovana Vojinovic, 2332 – WIM Evgenia Hansen, 2169 ½ – ½
Bræt 2 WFM Marija R Stojanovic, 2199 – Louise Fredericia, 2095 0 – 1
Bræt 3 WFM Aleksandra Mijovic, 2176 – Trine Treppendahl, 2049 1 – 0
Bræt 4 Sanja Misovic, 1937 – Marie Frank-Nielsen, 1971 0 – 1

Åben række: Danmark – Israel ½ – 3½
Bræt 1 GM Lars Bo Hansen, 2570 – GM Boris Gelfand, 2719 0 – 1
Bræt 2 GM Peter Heine Nielsen, 2662 – GM Boris Avrukh, 2657 ½ – ½
Bræt 3 IM Allan Stig Rasmussen, 2513 – GM Evgeny Postny, 2674 0 – 1
Bræt 4 IM Jakob Vang Glud, 2444 – GM Maxim Rodshtein, 2609 0 – 1

Referatet fra Danmarks kamp i den åbne række er allerede skrevet:

Af Per Andreasen
Dresden, 5. runde.

Det blev desværre en skidt dag for de danske herrer. Kun ½ point lykkedes det os at få mod det meget stærke israelske hold. Jeg troede selv på en lige match, men desværre….

Det var egentlig meningen at vi ville lade Jakob sidde over, men da runden blev lagt viste det sig at vi have ”skiftet farver” og igen skulle have hvid på 1. bræt. Det ville så betyde (med Jakob som oversidder) at Allan skulle have sit 3. sorte parti i træk, og det ville vi trods alt ikke byde ham! Det med farverne er faktisk et reelt problem, nu vi kun er 5 spillere mod tidligere 6.
Nå, – til sagen.

Lars Bo havde igen hvid, denne gang mod Verdensklasse spilleren Gelfand. Gelfand overraskede mig (og måske også Lars Bo) med at vælge Ben-Oni, 1. d4, Sf6 2.c4,c5. Det er efterhånden rimeligt sjældent spillet på topplan. Lars valgte den principielle fortsættelse 3.d5. Undervejs var jeg godt tilfreds med den hvide stilling, men efterhånden fik Gelfand stærkt spil på Dronningfløjen med gennembruddet b5. Lars Bo stod fint i centrum, men han fik aldrig noget gennembrud, og spillet blev på sorts præmisser. Det blev bare værre og værre, – 0-1. Men, storslået spil af Gelfand.

Peter havde igen sort. Det blev en lang (teorivariant) i Katalansk. Jeg skriver teorivariant i parentes fordi det var ukendt teori for mig. Peter spillede dog mange mange træk a tempo, og Magnus Carlsen var da også forbi undervejs og nikkede indforstået. Derfor gætter jeg på at det er teori 😉 Peter ofrede en bonde for meget aktivt spil og israeleren brugte lang tid. Jeg var lige ved at tro at Peter havde fat i noget, men det lykkedes for hvid at få de sidste brikker ud mod at give bonden tilbage. Det lignede en korrekt remis. Igen et fint resultat af Peter med de sorte brikker mod en jævnbyrdig modstander.

Allan tabte dagens sidste parti med hvid efter en lang hård fight.

Jakob skulle revanchere sig for gårsdagens blamage. Han fik i dag sort mod det nye israelske håb, den ligeledes 20 årige Stormester Rodshtein.
Det blev slavisk parti og Jakob havde forberedt sig grundigt. Men der manglede vist lige lidt. 14.Lg5! var ifølge Jakob et nyt træk og Jakob mente selv at svaret 14,-h6 (som kom efter 45 minutters betænkningstid) var en fejl. Det er jeg ikke så sikker på. Fejlen er nok i stedet 16,-bxc6? Herefter var den sorte stilling modbydelig passiv og Jakob blev kæmpet helt ned i sækken. En god chance var sikkert 16,-Kxc6! Jakob mente efter partiet at det træk tabte på en eller anden måde, men jeg ser ikke hvordan.

Fakta er at ½ point var for lidt, men israelerne var modbydeligt effektive!

Til gengæld kom kvindeholdet pludselig meget stærkt tilbage. Det blev til en meget overraskende, men sikker sejr over det stærke hold fra Monte Negro! Det vil Arne sikkert gerne fortælle meget mere om i morgen 😉

Skulle man have spørgsmål til mig, noget man ønsker at få belyst etc., ris eller ros, – så er man velkommen til at skrive på: perandreasen@sol.dk

I aften er der så det traditionelle Bermudaparty, og i morgen er fridag inden 6. runde som spilles på onsdag.

Per Andreasen

Officiel hjemmeside: www.dresden2008.de