Rapport fra 4. runde

Det har været en søndag med masser af skak. I Danmark har divisionsturneringen været i fuld gang, mens XtraCon-ligaen naturligt venter på at de danske topspillere vender hjem fra OL. Fra OL i Dresden har vi modtager følgende rapport fra landstræneren:

Af Per Andreasen:
Dresden, runde 4. ”Sejrsstimen” fortsætter 😉

Vi mødte Bangla Desh. Det lyder eksotisk og ”ikke skakligt”, – men tag ikke fejl. Holdet er slet ikke så ringe med 3 Stormestre i spidsen, alle med ca. 2500 i rating. I adskillige år har min gamle ven, den lettiske Stormester Rausis været træner for holdet, – og han har gjort det godt.

Vi vandt 2½-1½. En udmærket sejr, – det er jo matchpoint der tæller!
Partierne afsluttedes i brætrækkefølge 1-2-3-4.
Lad mig fortælle hvorledes jeg så matchen. Godt nok kan man jo se partierne på nettet LIVE, men jeg har fået et par mails fra svagere skakspillere der gerne ser lidt kommentarer på partierne, på den måde får de jo be- eller afkræftet om de har samme opfattelse af partierne som jeg har.

Lars Bo battede da i den grad sin stærke modstander ud af banen. Selv om man er Stormester kan man jo godt komme til at se lidt ”dum ud” på brættet, og det var nøjagtigt det der skete. Lars Bo var super godt forberedt og spillede åbningen hurtigt. Bagla Desheren stillede sig for passivt op og Lars Bo fik hurtigt godt spil. Jeg kunne næsten ikke tro mine øjne da Lars Bo fik lov til Se5xg6! Resten var let, men Lars Bo spillede det også fantastisk godt, og modstanderen fik ingen chancer. Et lækkert parti.

Heine var (igen 😉 på krigsstien og spillede siciliansk. En lang teorivariant fulgte og stillingen så rimeligt lige ud. Modstanderen gik virkelig hårdt til den med g2-g4. Det så farligt ud for Peter, men Løberen på b7 blev stærk og pegede hele tiden ned mod den hvide Konge på h1. I tidnøden var den hvide Konge der var mest udsat, og Peter spillede det med sædvanlig stor præcision. Også et virkelig godt parti som jeg så det. Så stod det 2-0 til os.

Lars Schandorff havde de hvide brikker. Det blev Tjekkisk Benoni, og jeg synes at Lars hurtigt fik en glimrende stilling. Modstanderen stillede sig dog solidt op, og det var ikke let for Lars at få fat i noget. Desværre kom Lars i tidnød, og det var som om at fordelen forduftede. På et tidspunkt var jeg oven i købet bange for at Lars stod dårligst, men det var vist ikke tilfældet. I tidnøden spillede Lars godt, og omkring træk 45 var stillingen helt lige og Lars kunne modtage modstanderens remistilbud og dermed matchsejr.

Jakob havde de sorte mod en spiller han normalt skulle slå. ”Jeg kunne ikke tænke” sagde Jakob efter partiet. Det er sikkert rigtigt. Det er i hvert tilfælde utroligt svært at forklare, hvorledes en så stærk spiller kan spille så dårlige træk som 12,-f5? og endnu værre 14,- Lxd4?? Herefter vil jeg gå så vidt at påstå at stillingen er stangtabt for sort, det er fuldstændig positionel ruin. Først med denne tabsstilling på brættet begyndte Jakob at spille ”rigtig skak”. Det lykkedes ham virkelig i lang tid at holde gryden i kog, men 51,-h5? var i hvert tilfælde ikke så godt. Jakob snakkede noget om, at det havde været meget bedre at forsøge sig med 50,-h5! I stedet for 50,-Sh4? Det er muligvis rigtigt, jeg har ikke tjekket det.

Vi havde i øvrigt igen den samme umulige turneringsleder som vi havde i 1. runde. Han er fra Algeriet. Han følger ivrigt med i partierne og står mest i vejen for alt og alle. På et tidspunkt lige da matchen var startet bemærkede jeg at Peter gik hen og lige hilste på Torben Sørensen, og så udvekslede de lige helt diskret at par ord. Straks rettede Algieren så henvendelse til mig og sagde, at Nielsen ikke måtte tale med andre spillere under partiet, men at han først skulle have lov af ham. Det bad han mig straks om at sige til Nielsen!
Jeg kikkede så på ham som om han var åndssvag. Jeg bad ham pakke sig sammen, og så komme igen hvis han havde noget seriøst han ville fortælle mig! Det havde han vist ikke, jeg hørte i hvert fald ikke mere fra ham 😉

Nå, summa summarum, en smal sejr til os, 6 matchpoint efter 4 runder. Det er super, og nu får vi sikkert en stærk modstander i morgen mandag, – derefter er der så fridag tirsdag.

Alt vel i den danske herrelejr, fin stemning.

Man bemærker andre danskere der fører sig frem. Torben Sørensen har nu mødt 3 Stormestre og har fået 1½ point! Først smaskede han den usympatiske bulgarske Stormester Ermenkov fuldstændig ud af banen (Ermenkov spiller for Palæstina). Efter partiet slog Ermenkov hånligt ud med hånden og sagde ”at han ikke ville analysere partiet”. Derefter svarede Torben: ”Hvis jeg var dig, ville jeg heller ikke analysere det parti” 😉
I går tabte Torben så til Adams, medens han i dag spillede remis mod den stærke polak Socko! Er noget stort på vej??

Den unge sympatiske færing, Helgi Dam Ziska (som jo spiller for Helsinge) vandt over Stormester van Wely! Surprise!  Tillykke Helgi!

Per Andreasen.

Officiel hjemmeside: www.dresden2008.de