Runderapport 2. runde

Dagens runde starter forhåbentlig kl. 15.00. I Kvinderækken venter stærke Serbien, mens holdet i den åbne række skal møde ICSC (International Committee of Silent Chess), der er den internationale sammenslutning af døve skakspillere. ICSC er forøvrig stiftet i København tilbage i 1949.

Men til holdkaptajnernes rapport fra 2. runde:

Af Arne Matthiesen:
Optakten til 2. rundes kamp mod svenskerne blev noget rod. Omkring 10.30 blev holdopstillingerne offentliggjort og forbederelserne gik straks igang. Ifølge hjemmesiden ville svenskerne stille med Pia Cramling som førstebræt, men omkring kl. 13.00 blev der offentliggjort en ny holdopstilling uden Cramling. Det betød at alle forberedelserne var spildte. Sandsynligvis ligger skylden hos arrangørerne, i hvert fald valgte de at udskyde runden med en time, så vi fik lidt tid til atforberede noget nyt. Selv uden Pia Cramling var svenskerne klare favoritter. Ratingdifferencen var ca. 150 point i gennemsnit i deres
favør.

Kampen startede godt for os. Marie vandt en officer for to bønder efter 15 træk, de andre partier var uklare. Sandra vandt lidt senere en bonde, men modstanderen havde en del kompensation, så på det tidspunkt var stillingen ikke klar. Modstanderen spillede dog ikke aggressivt nok og tillod Sandra at bytte den ene officer efter den anden. De havnede i et meget favorabelt
tårnslutspil, som Sandra vandt sikkert.

I mellemtiden havde Evgenia desværre tabt. I en ret lige stilling overså hun et springertræk som kostede en kvalitet. Stillingen kunne måske stadig reddes, men Evgenia var nok lidt rystet pga. overseelsen så hun fandt ikke det bedste forsvar.

Stillingen var 1-1 med to partier tilbage. Marie stod stadig til gevinst, mens Louises parti bølgede frem og tilbage mellem lille fordel til hvid og lille fordel til sort. På et tidspunkt afveg Louise en trækgentagelse, der ellers med matchsituationen in mente ikke ville have været dårligt. Men Louise ville vinde!

Da Marie havde kørt sit point sikkert i hus, stod Louise ikke ret godt i slutspillet. Presset var dog på modstanderen, som jo skulle vinde for at redde svenskerne fra deres andet nederlag i træk.

Herfra tog partiet en uventet drejning. Inna Agrest kunne ikke finde ens ammenhængende plan og tillod Louises konge at spurte fra den ene af brættet til den anden. Konge, tårn og springer var nok til at lave et matnet. Inna Agrest var pludselig totalt udspillet og opgav et træk før mat! Louise havde masser af forcerede remisser undervejs, men hun ville som tidligere nævnt vinde. Jeg mindede hende ellers om at remis var godt nok, men kan ikke argumentere mod en sejr.

Den sikre sejr var en kæmpe overraskelse for holdet og sikkert også for svenskerne! Per Andreasen kunne ikke komme i tanke om et bedre resultat for et dansk kvindelandshold de sidste mange år. Dejligt at komme så godt fra start, ikke mindst fordi hele holdet er godt spillende.
Arne Matthiesen

Af Per Andreasen:
Dresden, 2. runde.

Så kom vi ned på jorden igen. Nederlaget til det stærke engelske hold blev på 1-3. Det er der ikke noget at sige til, et retfærdigt resultat.

Lars Bo havde de hvide mod Superstormesteren Adams. Det blev en lang teorivariant i Dronningindisk, og der blev hurtigt afviklet til et slutspil. Det så ud som at Lars Bo stod en anelse mere aktivt, men meget skete der ikke. Remis ved trækgentagelse. Et virkelig godt resultat af Lars Bo. Efter partiet sagde jeg til Lars Bo: ”Du pressede ham da noget, – gjorde du ikke?” Lars Bo svarede meget vittigt: ”Jeg pressede ham nok til at få remis” 😉

Næste mand der var færdig var Schandorff. Han spillede mod den unge Stormester Howell. Det blev Grünfeldindisk åbning, det i øjeblikket så populære variant med et hurtigt Da4+. Tilsyneladende fik Schandorff en udmærket stilling med Løberpar. Til gengæld var han noget bagefter i udvikling, og det lykkedes aldrig rigtigt at få alle brikkerne ud. Schandorff vandt godt nok en bonde, men Løberen på c1 så ikke godt ud og Kongen blev også stående i centrum. I afslutningsfasen var Howell uhyggeligt effektiv. Schandorff sagde efter partiet at han skulle have byttet Dronninger med lige spil. Schandorff gik efter mere, og det blev altså straffet denne gang.

Peter havde sort mod vores gamle ven Nigel Short. Det blev russisk åbning med en åben e-linie. Tilsyneladende fik Peter lige spil, – men kun næsten. Short pressede på hele tiden, og det lykkedes aldrig for Peter at komme helt med i partiet. Short blev ved med at finde ressourcer i stillingen, og min opfattelse var, at Short spillede et fantastisk godt parti. Han siger selv at han er ”over the hill”, – men når det kører for ham er han stadig en verdensklassespiller. Peter mente efter partiet at han på et tidspunkt var blevet lidt for ambitiøs, jeg tror han tænkte på Db6 og Se7-c6. Der kunne muligt findes bedre. Jeg talte lidt med Short efter partiet. Han var naturligvis meget glad for sejren over den stærke modstander, og han mente hele tiden at have stået lidt bedre, og op mod tidkontrollen havde han så udbygget fordelen, således den efterhånden var afgørende.

Allan spillede også de sorte brikker mod Stormester Gawain Jones. Allan overså noget taktisk, – Lxf7!, og det var jo ikke så godt. Undervejs i partiet troede jeg faktisk at Allan stod til tab, jeg synes i hvert tilfælde at det så helt elendigt ud. Men Allan er jo en mester i at holde gryden i kog, og det gjorde han også denne gang. Lige efter partiet sagde Allan at han stod dårligere, men slet ikke så dårligt som jeg havde givet udtryk for. Computeren holder med Allan, -hmm. 😉
Det opståede Tårnslutspil troede jeg i øvrigt også var dårligt for Allan, men det var heller ikke rigtigt. Ifølge Allan var det bare remis. Sådan!
En god start på turneringen for den anden debutant.

I morgen skal vi møde ICSC, – (International Committee of Silent Chess). De har et par 2300 folk og et par 2200 folk. Det skulle meget gerne blive en meget sikker sejr.

Lidt om vores hotel. Vi bor jo på det meget fornemme Hotel Maritim som ligger lige ved siden af spillestedet, Dresden Congress Center. Alle danskerne har enkeltværelser på 4. sal, og alle med udsigt over floden Elben. Hvert værelse er ca. på 50 m2, og der mangler intet. Der er wireless internet på alle værelser. Maden er fortræffelig, der er heller ikke noget at klage over. Aftensmaden indtages dog et andet sted i byen.
Det er virkelig en fornøjelse at bo på sådan et hotel, og det giver i hvert tilfælde grobund for at kunne spille godt skak.
I underetagen er et vægttrænings rum med løbebånd og kondicykler, dejlig svømmehal og adskillige forskellige slags saunaer. Foreløbig er det kun Jakob og jeg der benytter disse faciliteter. Der er faktisk ikke rigtig noget at komme efter, – jo for resten, – badevægten i svømmehallen var vist i stykker. Den viste i hvert tilfælde et helt uhyrligt forkert tal da jeg stod op på den 😉

Nå, til gengæld er jeg slet ikke imponeret over spillestedet, – mere om det i weekenden.

Per Andreasen

Officiel hjemmeside: www.dresden2008.de

På Jetsmarks hjemmeside: www.jetsmarkskakklub.dk skriver Allan Stig Rasmussen om OL