Skandale i Corus

  • Post author:
  • Post category:Ikke-kategoriseret

Ottende rundes parti Short-Cheparinov i Corus-turneringens B-gruppe fik en kontroversiel afgørelse, idet Cheparinov blev dømt som taber efter trækkene 1.e4 c5. Cheparinov havde afvist det traditionelle håndtryk, og den slags kan ifølge et nyt etisk regelsæt fra FIDE straffes med tab af partiet.


Turneringslederen var ikke bevidst om dette, men overværede episoden, og dømte altså Cheparinov som taber på opfordring fra Short, der støttede sig til denne skrivelse på FIDE’s hjemmeside.


At aktionen var en bevidst provokation tyder alt på, når man læser den efterfølgende officielle protest fra Cheparinov og dennes manager, Silvio Danailov. Der angives den direkte grund, at Short skulle have fornærmet det bulgarske team (Danialov, Topalov, Cheparinov) i et af sine interviews.


Det, der ikke står helt klart, er, om FIDE-skrivelsen – en Presidential Board-beslutning – skal opfattes som en officiel regel. Til gengæld er det tydeligt, at turneringslederen ikke prompte har ret til at dømme Cheparinov som taber, uden først at opfordre ham til det traditionelle håndtryk.


Senere blev bulgarernes protest godkendt på grundlag af dette sidste argument, selv om der i appelkomitéen (Kramnik, Krasenkow, Polgar) var bred enighed om, at Cheparinovs opførsel var i klar modstrid med FIDE’s normer for opførsel.


Partiet skal spilles i dag, hvor der ellers er fridag i Corus-turneringen, kl. 13:30. Inden da skal Cheparinov have afleveret en skriftlig undskyldning.


Stillingen efter 8 runder i Corus B:
1. GM Sergei Movsesian (Slovakiet) 6.0; 2. GM Etienne Bacrot (Frankrig) 5.5; 3-5. GM Jan Smeets (Holland), GM Daniel Stellwagen (Holland), GM Pentala Harikrishna (Indien) 4.5; 6-9. GM Nigel Short (England)*, GM Erwin L’Ami (Holland), GM Ian Nepomniachtchi (Rusland), GM Michal Krasenkow (Polen) 4.0; 10-12. GM Ivan Cheparinov (Bulgarien), GM Humpy Koneru (Indien), WGM Hou Yifan (Kina) 3.5; 13. GM Gabriel Sargissian (Armenien) 2.5; 14. IM Wouter Spoelman (Holland) 1.0.
* Short og Cheparinov kun 7 partier.


Stillingen efter 8 runder i Corus C: 
1. GM Fabiano Caruana (Italien) 6.0; 2. GM Dmitry Reinderman (Holland) 5.5; 3-5. IM Arik Braun (Tyskland), GM John van der Wiel (Holland), GM Parimarjan Negi (Indien) 5.0; 6-7. GM Efstratios Grivas (Grækenland), GM Friso Nijboer (Holland) 4.5; 8. IM Mark van der Werf (Holland) 4.0; 9-10. IM Pontus Carlsson (Sverige), IM Anna Ushenina (Ukraine) 3.5; 11-12. IM Irina Krush (USA), GM Li Shilong (Kina) 3.0; 13. GM Peng Zhaoqin (Holland) 2.0; 14. Dennis Ruijgrok (Holland) 1.5.


Yderligere læsning:www.chessdom.com


Video fra episoden