Rejsebrev fra Montenegro II

  • Post author:
  • Post category:Ikke-kategoriseret

Arne Matthiesen
– rejseleder ved EM

Runde 4 blev udbytterig i den forstand, at de danske deltagere var involverede i interessante partier, som de kan lære meget af. Pointhøsten var til gengæld sølle. Remiser til Mads og Jakob og tre nederlag.

Det, vi tog med os fra runden, var større kendskab til åbningsfælder i Fransk, en lektion om respekt for modstanderens planer, før det er for sent, et eksempel på farerne i bondeslutspil, et parti der illustrerer trækopstillinger i åbningen samt et større kendskab til en af Jakobs yndlingsvarianter – til alt held byder turneringen på andet end dyrekøbte erfaringer.

I femte runde scorede danskerne 3 point, hvilket må siges at være fint. Alexei blev dagens mand, da han efter et meget langt parti nedkæmpede endnu en højtratet modstander. Alexei har 3 af 5 mod meget hård modstand og er i øjeblikket turneringens positive danske overraskelse.

Dara og Mads sluttede sig med gevinster til midterfeltet i deres respektive grupper. Mads spillede et flot parti i Sveshnikov-varianten i Siciliansk, mens Dara gentog en variant der, førte til katastrofe i runde 3. Denne gang kendte han stillingstypen bedre og udspillede sin modstander i sikker stil. Dejligt, at vores efterbehandling af partierne bærer frugt en gang imellem.

Tobias har det svært i U10-gruppen. I 5.runde spillede han fint langt hen ad vejen og brugte sin betænkningstid fornuftigt. Stillingen var vundet undervejs, men desværre mistede Tobias orienteringen ved overgangen til tårnslutspillet og faldt i en fælde til sidst.

Jakob tabte et træls parti, hvor han virkede uskarp. Til gengæld spillede hans modstander  positionelt set fremragende. Med 50 procent efter 5 runder må Jakobs chancer for en topplacering nok desværre siges at være forpassede.

Efter 5 runder er der meget få spillere tilbage på maksimum. En af dem er Illya Nyzhnyk fra Ukraine, som deltager i Drenge U10. Under runderne har han altid sin bamse ved hånden. Den sidder han og aer på hovedet, så man uvægerligt kommer til at tænke på superskurken Blofeld fra James Bond-filmene. Måske har Ukraine her en ny Ivanchuk i svøb?