Glimrende resultat mod Rumænien

  • Post author:
  • Post category:Ikke-kategoriseret

12. runde (03.06):

Danmark Rumænien 2½ – 1½
GM Peter Heine Nielsen 2646 GM Liviu-Dieter Nisipeanu 2695 remis
GM Sune Berg Hansen 2555 GM Andrei Isratescu 2621 remis
GM Lars Bo Hansen 2560 GM Vladislav Nevednichy 2582 1 – 0
GM Davor Palo 2546 GM Levente Vajda 2511 remis

Per Andreasen, holdkaptajn på herreholdet, beretter fra Torino

Endnu et glimrende resultat af de danske herrer – 2.5-1.5 over det meget stærke rumænske hold. Det var en meget kærkommen revanche for 1-3 nederlaget ved hold EM i Gøteborg sidste år, hvor vi mødte næsten det samme mandskab. Den gang var Parligras med i stedet for Vajda. Vi var heldige i dag, ingen tvivl om det.

 

Først færdig var Peter, der mødte den rumænske superstjerne Nisipeanu. Spillet blev meget indviklet. En variant af Engelsk udartede sig meget skarpt med mange svækkelser i begge lejre. Peter havde tilsyneladende den bedste struktur, men rumæneren var foran i udvikling. Peter var ikke sikker på, hvem der stod bedst undervejs, men i midtspillet blev der taget remis ved trækgentagelse.

Sune havde de sorte brikker, og det blev Maroczy-opstillingen mod Siciliansk. Sune brugte meget tid, og han blev presset voldsomt tilbage både på brættet og på klokken. Jeg er temmelig sikker på, at hans stilling var tabt, men pludseldig ofrede rumæneren et tårn med et ordentligt brag midt i Sunes stilling, og tilsyneladende havde han set en mat. Jeg kunne ikke lige se det, og Peter, der kikkede på, kunne tilsyneladende heller ikke. Måske var den der slet ikke, men jer derhjemme med Fritz eller en anden djævel ved hånden ved jo allerede nu besked. Rumæneren brugte al sin tid, kunne ikke finde noget afgørende og var nødt til at tage evig skak. Det var han tydeligvis ikke helt tilfreds med, og noteringslisten fik da også et ordentligt fur i brættet. En halv time efter partiet var afsluttet så jeg ham stadig bande højlydt uden for spillestedet, medens han forklarede sig overfor de utilfredse holdkammerater. Flot kæmpet, Sune!

Lars Bo var den næste, der var færdig. Han var den eneste, hvis stilling jeg var tilfreds med undervejs. Efter en rolig åbning fik han lige 5 gram, men at det skulle være nok til gevinst var temmelig utroligt. Men modstanderen Nevednichy brugte oceaner af tid og pludseldig fejlede han med …f5-f4. Derefter var Lars Bo over ham og kørte pointet hjem. Ikke på den nemmeste måde, som Lars Bo også var inde på lige efter partiet, men det så nu rimeligt sikkert ud alligevel. Det var så anden gang i denne turnering, at vi vandt over en højere ratet modstander. Ikke meget, men til gengæld har vi heller ikke på noget tidspunkt tabt til en lavere ratet modstander! Matchvinder: Lars Bo, superduper!

Davor havde forberedt Caro-Kann, Panov-varianten, men jeg tror Davor blev snydt lidt af 8.Lc4. Det var vist mest 8.Ld3, han havde forberedt sig på. Efter 17.Seg5 så det for mig ud som om, Davor var i store problemer. Og 18.Txe6 så væmmeligt ud, men Davor søgte slutspillet efter 18…Ld5. En smule kompensation på de hvide felter, var der vel. Davor havde set 18.Txe6, men 17…Ld5 18.Lb1 så også grimt ud for sort. Nå, som det kom blev det det ventede slutspil med en bonde for lidt. Omkring træk 30 havde Davor absolut ikke nogen kompensation for bonden, og stillingen må anses for teknisk vundet for hvid. Davors modspil med …f6 og …g5 var smart og beskæftigede hvid en rum tid. Der truede alle mulige springerskakker og gafler hele tiden. Jeg er ret sikker på, at tårnslutspillet omkring træk 60 stadig måtte være tabt for Davor, og sekunder var der også kun tilbage –  efter hvert træk resten af partiet. Rumæneren spillede forkert i gensidig tidnød, og Davor fik fremtryllet en remisstilling. Kun én gang mente jeg, at han spillede forkert, Mon ikke 73…Ta4! var det rigtige med remis med det samme? Nå, Davor fandt heldigvis ud af at komme tilbage på 6. række og give skakkerne derfra. Det ved enhver skoleskakspiller. Når den hvide bonde så går frem på 6. række, går man på 1. række med det sorte tårn og giver skakkerne bagfra. Remis – Bronzespringeren! Godt kæmpet, Davor.

Norge vandt også med de samme cifre over Tyskland! En sejr i sidste runde, og vi nærmer os top-10. Og som jeg skrev i går: Hvorfor ikke? Men det bliver selvfølgelig svært. Det er sandsynligt, at vi igen får en meget stærk modstander! Det bliver svært at stille hold, alle har fortjent at spille.

Husk også, at det er sidste runde, og vi spiller allerede fra kl. 10:00!