Ned på jorden igen

  • Post author:
  • Post category:Ikke-kategoriseret

8. runde (29.05):

Danmark USA 1 – 3
GM Peter Heine Nielsen 2646 GM Gata Kamsky 2671 0 – 1
GM Sune Berg Hansen 2555 GM Alexander Onischuk 2650 0 – 1
GM Lars Bo Hansen 2560 GM Hikaru Nakamura 2664 remis
GM Lars Schandorff 2521 GM Gregory Kaidanov 2603 remis

Per Andreasen, holdkaptajn på herreholdet, beretter fra Torino

Så kom vi desværre ned på jorden igen. Det blev til et nederlag på 1-3 mod de stærke amerikanere. I går stillede de bræt 3-6 mod svenskerne. I dag stillede de fra toppen. “De tager jer seriøst” var kommentaren fra den svenske holdleder, GM Stellan Brynell. Ti minutter før start sad alle amerikanerne ved brættet. Dybt koncentrerede. Det varslede ilde, og det blev det.

Heine mødte den tilbagevendte Gata Kamsky. Heine havde de hvide brikker, og det blev Slavisk med 4. – a6. Heine fik tilsyneladende en lille fordel. Jeg kunne i hvert fald godt lide hans stilling. 28.Sc3?? var en kæmpe fejl, der tabte næsten på stedet. Pointen var 28…Sxc3 29.Dxc3 Lxg3!, og sort vinder. Ærgerligt.

Schandorff havde sort mod Kaidanov, og Lars havde forberedt en lang og meget skarp variant i Nimzoindisk. Det blev afsindigt indviklet, men det lykkedes amerikaneren at komme i slutspil med en bonde mere. Stillingen var dog fuldstaendig uklar med gensidige mange svækkelser, og Lars tog derfor imod amerikanerens remistilbud. En flot remis med de sorte brikker mod en meget stærk modstander!

Det danske hold mod USA. Forrest til højre Peter Heine Nielsen, længere nede Lars Bo Hansen og bagerst skimtes Lars Schandorff. Foto: Ari Ziegler

Lars Bo spillede mod det amerikanske vidunderbarn Nakamura. Lars Bo havde hvid, men heldigt ud af åbningen kom han ikke. Amerikaneren fik en fuldstændig overvældende stilling, og tilmed havde Lars Bo omkring træk 35 kun et minut tilbage, plus de 30 sekunder han får efter hvert træk. Det inspirerede amerikaneren til at spille lynskak, og han blitzede trækkene afsted i stedet for at bruge noget af al den tid, som han havde. Dermed snød han sig selv så grueligt, og Lars Bo reddede sig med smart spil en remis! Inden amerikaneren accepterede, at stillingen var død remis, brugte han 30 minutter på at sidde ved brættet og ryste på hovedet (af sig selv, formoder jeg). Disse 30 minutter havde han brugt bedre på at finde den nøjagtige gevinstfortsættelse i stedet for at spille lynskak!

Sune havde de sorte brikker mod en meget determineret Onischuk, som for nyligt vandt et meget stærkt besat amerikansk mesterskab. Sune kom til at stå lidt passivt og ofrede en bonde for at få brikkerne ud. For mig så det ikke ud som om, han havde nok for bonden, og amerikaneren spillede midtspillet fremragende. Det hele endte i et tårnslutspil, som så meget vundet ud for amerikaneren – bonde mere og den sorte konge afskåret på 7. række. Alligevel lykkedes det Sune at få en teoretisk remisstilling frem med konge og tårn mod konge, tårn, h- og f-bonde. Tiden pressede, og til sidst måtte Sune ned, selv om han vidst nok også til allersidst kunne have holdt remis med 83…Ta8.

1-3 lyder grimt, men det kunne altså let være gået værre. Nu er vi selvfølgelig igen banket tilbage i den samlede stilling, men alligevel er vi stadig så langt fremme, at vi igen i morgen risikerer en stærk modstander.

http://schach.wienerzeitung.at/tnr3410.aspx?tnr=3410&art=5&lan=1&flag=30 kan man se top-100 over bedste ratingpræstationer hidtil. Inden dagens runde var samtlige fem danske spillere på denne liste!