Føroyar forlod Skakligaen

Skakligaen blev mellem 4. og 5. runde reduceret til ni hold, da Skakforeningen Føroyar valgte at trække sig ud af turneringen. Klubbens skriftlige begrundelse foreligger endnu ikke, men som den telefonisk blev givet til turneringslederen lørdag aften ved 23-tiden, er der tale om en helt uacceptabel og dybt usportslig beslutning, der ikke kan undgå at kaste en skygge over turneringen.
Til lørdagens match mod Brønshøj stillede Føroyar kun syv mand, der i øvrigt først ankom til spillestedet, LO-skolen i Helsingør, 25 minutter efter urenes start. Brønshøj vandt på alle resterende brætter, og i timerne efter matchen nåede Føroyar frem til, at de næppe kunne mønstre repræsentative spillere hverken til morgendagens runde eller i resten af turneringen, hvorfor de altså kontaktede turneringslederen samt holdlederen for Helsingør, der både var modstander i 5. runde og arrangør af dobbeltrunden.
En sådan situation burde være utænkelig i Skakligaen, og nogen præcis regelsat sanktion er derfor heller ikke fastsat. Bortset fra den indlysende, at holdet rykker helt ud af divisionsturneringen. Hvorvidt klub og spillere derudover kan drages til ansvar for den udviste usportslighed må bero på en konkret vurdering.
Føroyars utidige exit fjernede i nogen grad fokus fra dagens topkamp mellem de femdobbelte mestre fra Helsinge og deres nærmeste forfølger, Skolernes Skakklub. Resultatet blev en knusende sejr på 6½-1½, og dermed er mestrene allerede 6½ point foran sidste års nummer to, SK 1968. Brønshøj måtte se deres nyvundne 8 point forsvinde med Føroyar, men viste god moral ved at vinde 6-2 over Nørresundby.

Skakligaen, 5. runde:
Nørresundby   – Brønshøj        2  – 6
Helsinge      – Skolerne        6½ – 1½
Nordkalotten  – SK 1968         3  – 5
Nordre        – Aalborg         5  – 3

Det ulige deltagerantal gør stillingen mere uoverskuelig:

Stillingen efter 5 af 9 runder:
/spillede matcher/vundne/uafgjorte/tabte/brætpoint/matchpoint
 1 Helsinge       5    5 0 0   30.0  10
 2 SK 1968        5    3 0 2   23.5   6
 3 Brønshøj       4    3 0 1   19.0   6
 4 Skolerne       4    3 0 1   17.5   6
 5 Aalborg        5    1 0 4   15.5   2
 6 Nørresundby    4    2 0 2   14.0   4
 7 Nordkalotten   4    1 0 3   14.0   2
 8 Nordre         5    1 0 4   14.0   2 
 9 Helsingør      4    1 0 3   12.5   2
 

Mere information og resultater fra 1. og 2. division:

Divisionsturneringen