Junior-VM: 9. runde

  • Post author:
  • Post category:Ikke-kategoriseret

Jakob Vang Glud, 3. IM-norm, med rejseleder Per Andreasen

Marie havde jo “walk over” i dag og fik et nemt point. Marie og jeg brugte et par meget hyggelige timer ude i byen, og vi besøgte naturligvis stamcaféen, Starbucks! Hun har nu 3/9 og har i morgen hvid mod franskmanden Levacic. Jeg tror hun vinder!

Jakob havde jo de sorte i dag mod den ukrainske IM Zinchenko, 2485. Remis var påkrævet for at få den sidste norm til IM-titlen. Inden partiet havde vi en kort diskussion om, hvad Jakob skulle spille mod ukrainerens 1.e4! Der var 3 muligheder: Fransk, Russisk eller Siciliansk, Paulsen systemet. Russisk: mod det havde ukraineren tidligere spillet slapt, men Jakob kender ikke åbningen godt nok, og jeg nedlagde forbud! Fransk: 1.e4 e6 2.d4 d5 3.Sd2 øv!, det gider “vi” nemlig heller ikke at spille mod! Derefter var der kun én mulighed tilbage, og formiddagen blev brugt på at reparere på de varianter, der havde tabt så hurtigt mod Stellwagen i runde 7!

Det blev et utroligt spændende parti, og det blev ikke sendt LIVE. Derfor sendte jeg Marie ind i spillelokalet, da vi kom hjem fra byen, for at spionere. Forbudt er det jo, men hva f.. Hun havde ikke gode nyheder lige før træk 40. “Det er helt galt, han taber en officer nu, jeg tror han opgiver nu, han ser meget ked ud af det osv.” Pokkers. Stor var glæden, da han lidt senere kom ud og proklamerede remis! Tredje norm var hjemme og dermed titlen, når de næste 18 ratingpoint er tikket ind på tavlen. Da vi så partiet, viste det sig, at det havde været et meget korrekt men vildt parti, og Jakob havde styr på varianterne. Marie blev også hurtigt tilgivet, det var fuldt forståeligt at hun troede, at Jakob stod til tab. Forståeligt at hun ikke kunne se hans geniale forsvarsressource. Når partiet kommer, så læg mærke til, at Jakob næsten de sidste 15 træk truer med De2 x f1+ efterfulgt af La4-b5+ og Te8 – e1 mat! Derfor er hvid nødt til at give evigskakker. Fornemt! Selvfølgelig mobbede jeg alligevel Marie med, at selv på en dag hvor hun vandt på “walk over”, havde hun en dårlig skak-dag! Her i aften flottede jeg mig så og inviterede hele banden (den skandinaviske delegation) på pizza på unionens regning. Efterfølgende må jeg så tage slagsmålet med kassereren. Det går nok! Jeg bestilte i øvrigt den største pizza man kunne få og ligeledes den største øl. Emil Agdestein bestilte straks det samme og sagde: “I just look at you and learn!”

Ja, han er kvik og spillede da også remis i dag. Jorunn Brekke spillede ligeledes remis mod værelseskammeraten Julia Almer, Sverige. Undervejs stod Julia klart til gevinst. Ellisiv Reppen tabte desværre efter den fine gevinst i går. I dag stod hun glimrende efter åbningen, men hun spillede sig selv baglæns og tabte.

Der er nu spillet 9 runder af den lange turnering, og der er endnu 4 runder igen! Selv om der nu ikke er det store pres på Jakobs skuldre, er det vigtigt, at han ikke går ned i gear. Han har stadig alle tiders chance for at blive ved med at møde utroligt stærke spillere i denne turnering, f.eks. allerede i morgen, hvor han møder Barnaure, Rumænien, 2454. Jakob har desværre sort igen, den sjette af 10. Men, ok, på den måde kan han få repareret sit (på det her plan) hullede sorte repertoire! Det samme gælder selvfølgelig for Marie. Denne turnering giver masse af rutine, men nu vil vi også gerne se et par point mere på kontoen. To af de sidste fire ville være fint!

Som sædvanlig vrimler det med udenlandske trænere og stormestre til sådan et stævne. Denne gang er trænerne lidt ældre, end de plejer at være. Jeg er ikke længere alderspræsident – og i øvrigt slet ikke stormester! Tre af de tilstedeværende trænere og en honorary guest var blandt verdens allerbedste spillere for 30 år siden! Portisch er her som honorary guest. Han ligner sig selv, og han er jo som bekendt stadig en meget stærk stormester trods sin fremskredne alder. Tukmakov er som sædvanlig ukrainernes enerådende træner. Han kom hertil tre dage efter at turneringen startede, han skulle jo lige være færdig med hold-VM i Israel, hvor de ukrainske OL-guldvindere dog floppede. Han var ikke tilfreds, har han fortalt mig! Tukmakov ser ung ud trods sin manglende hårpragt, slank og tydeligvis i god fysisk form. Balashov er russernes træner og Tukmakovs modsætning. Han ser virkelig gammel ud i sit grå og slidte jakkesæt. Han har jo også levet et hårdt liv, men hovedet fejler ikke noget. Forleden aften i baren mindede jeg ham lige om dengang, jeg i en turnering i 1992 franarrede ham et halvt point i et tabt dronningslutspil. “You are right” sagde han, “but it was in 1993”! Jeg modsagde ham ikke! Csom er ungarernes træner. Han ligner også nogenlunde sig selv, som jeg husker ham fra
Vesterhavsturneringen for ca. 20 år siden!

– ris, ros og gode tips er stadig velkomne på: perandreasen@sol.dk

Se i øvrigt også…

http://www.chessbase.com/newsdetail.asp?newsid=2740

… hvor der er mange fine billeder, også af de danske spillere.

http://www.tsf.org.tr/worldchess/index.htm