EM for juniorer – 2. runde

Endnu en god dag for Danmark!

Jakob skulle møde den stærke østriger, Markus Ragger (2434) med sort. Vi havde forberedt en sidevariant som østrigeren ofte spiller, nemlig 1.e4 e6 2.d4 d5 3.Sc3 Sf6 4.Ld3!?. I stedet spillede han så 4.Lg5, og det blev McCutcheon-varianten 4…Lb4, og her afveg han fra den normale sti med 5.Sge2?!. Senere ofrede østrigeren en bonde for at få angreb, men Jakob afviste alt med hård hånd og vandt stensikkert! – 2 af 2, det lover godt. I tredje runde venter den ukrainske supermand Tuhhaev. Jakob har desværre igen sort, men det er ikke nogen umulig opgave!

Benjamin tabte desværre til russeren Lintchevski (2332). Det blev russisk åbning (!) med Benjamin som sort.  Et nyt repertoire for Benjamin. Benjamin udlignede efter en lang teorivariant, og de fleste brikker blev byttet i e-linien. På et tidspunkt kunne Benjamin også have byttet dronningerne i e-linjen, og han ville have fået et marginalt dårligere løberslutspil, som han troede var meget dårligt. Da jeg efterfølgende eksaminerede Benjamin i dette slutspil, viste han hvorledes han let ville have kunnet holde remis. Efter Benjamin afveg denne dronningafbytning, spillede russeren slutspillet meget stærkt, og Benjamin blev rullet. Alligevel et helt unødvendigt nederlag mod den stærke russer.

Kasper var ogsaa oppe mod en stærk russer, nemlig Demidov, 2204. Kasper havde de hvide brikker, og det blev en lang teorivariant, som han og Jakob havde forberedt. Virkelig en kanonforberedelse af drengene, og russeren blev fuldstændig overspillet efter fremragende spil af Kasper. Her viste Kasper, at han i hvert i denne type stillinger er langt, langt bedre end sit “skallede” ratingtal paa 1900! Kasper vandt en bonde med overlegen stilling, og senere vandt han endnu en bonde og fik fremtryllet et rent Dronningslutspil med 6 bønder mod 4. Det var ret enkelt vundet, men russeren strittede godt imod og fandt den ene gode resource efter den anden. Kasper mistede tråden og tabte den ene bonde, og pludselig var det ikke så let. I den “evige tidnød” måtte han lade sig nøje med remis. Et meget hårdt parti og turneringens allersidst afsluttede parti i 2. runde. Kasper var meget, meget ærgerlig efter at have kikset gevinsten. Jeg har fortalt ham, at det halve point ikke betyder så meget. Det vigtige er, at han fik vist at han kan overspille en god russer og oven i købet har modet til at afslå remis et par gange!! Så kan han altid vinde en anden gang. Uanset hvad er Kaspers turnering allerede reddet nu! I tredje runde venter endnu en meget stor opgave, Polakken Lamiart, 2269. Spændende!

Tobias mødte Pipan fra Slovenien. Det blev spansk med Tobias som sort. Tobias tabte/ofrede en bonde, men fik et vist modspil. Sloveneren fortsatte spillet for passivt, og Tobias kom til at stå bedre og bedre. Inden det gik for galt trak sloveneren i nødbremsen og tilbød remis trods bondeovervægt. Det modtog Tobias som jo havde tabt det første parti og selvfølgelig var glad for at komme ind i turneringen med et halvt point! Meget vigtigt for Tobias at få point, og vi er selvfølgelig alle her glade for at alle danskere nu er på tavlen!

Mads forsvarede sig med Caro-Kann mod en god spansk spiller, Gonzales. Mads spillede lidt forkert i åbningen, men kunne alligevel have udlignet enkelt. Det enkle ligger dog ikke til Mads. Han vil gerne gøre det hele “smart”. Som i det første parti ofrede han et tårn for en løber. Igen denne gang gik det godt, men mod en endnu bedre modstander går det ikke. Det er noget, vi skal arbejde med – det er tit de enkle løsninger er de bedste.

Partiet var alligevel på et rimeligt højt plan, og begge spillere viste klasse!

Konklusionen efter 2 runder er, at alle de danske spillere foreløbig har spillet godt! Ingen overhovedet har sat brikker i slag, særligt imponerende af Tobias og Mads i u/12 og u/10! Vi møder jo ukrainere, russere, polakker og bulgarere, og vi ligger over 50% – det er klasse. Det er ikke de lande, vi plejer at møde, og normalt ligger vi aldrig over 50%. Særligt flot er det, fordi det jo er et EM, hvor der i modsætning til VM ikke er dårligere spillere med fra 3. lande (Sydamerika og Afrika!). Her er kun stærke spillere med!

Nu er der selvfølgelig kun spillet 2 runder, med lad os nu bare glæde os over den foreløbige succes inden de sidste 7 hårde runder.

Alle i den danske delegation har det godt. Det sociale og skaklige sammenhold er super spillerne og de voksne imellem, og som sædvanlig når vi snakker om juniorspillere, er der ingen sociale problemer. Alle er interesserede i at det hele kører stille og roligt. Dagens forberedelser kommer til at foregaa på et skakbræt ved stranden i 30 graders varme – kun afbrudt af en dukkert i ny og næ! Computerne lader vi blive på værelset.

Spillerne er flinke til at hjælpe hinanden med forberedelserne. Det kan jo knibe med, at jeg når hele vejen rundt. Efter aftensmad bliver dagens partier gennemgået, og her er vi alle 8 samlet om det. Det er selvfølgelig noget spillerne lærer rigtig meget af, særligt Tobias og Mads.

http://www.scgchess.org/euro2005/index.html