Learn from the Legends

  • Post author:
  • Post category:Ikke-kategoriseret

Mihail Marin
Quality Chess 2004
312 sider, paperback, £17.99

Man skulle ellers ikke synes, at der var plads; der findes et hav af skakbøger, og de bliver ved med at udkomme i stride strømme, men markedet må jo være der. Et nyt forlag, Quality Chess, er fornylig etableret, og det er Jacob Aagaard, der sammen med Ari Ziegler (Sverige) og John Shaw (Skotland) forsøger at bevæge sig ind på et stærkt konkurrencepræget marked blandt de mere etablerede af forlag som Batsford, Everyman og Gambit.

Navnet Quality Chess kan de godt være bekendt efter deres første engelske udgivelse, Learn from the Legends. Det er den rumænske stormester Mihail Marin, der skriver, og det gør han med en begejstring og et engagement, der ikke kan undgå at smitte af på læseren. Det tog mig således ikke mange øjeblikke, fra jeg havde bogen i hånden, til jeg havde bræt og brikker fremme, og var i fuld gang med at analysere slutspillet fra 9. matchparti af VM-matchen i Moskva 1984 mellem Karpov og Kasparov. Marin havde fundet et seriøst hul i et forbedringsforslag til hvids spil af Timman. Men kunne det virkelig passe, at hvid ikke kan vinde sådan et slutspil? Jeg fandt hurtigt selv adskillige nye idéer. Det fantastiske ved Marins skrivestil er, at han på ingen måde forsøger at overbevise læseren om, at hans analyser er fuldendte. Samtidig er han ikke bange for at grave dybt i en stilling, og hvad han finder præsenteres på en let-spiselig måde, der giver én lyst til at være med.

“It is well known that every World Champion has contributed to the continuous development og chess thinking and strategy. Symbolically it was the first World Champion Wilhelm Steinitz who founded modern chess with his groundbreaking thoughts about positional chess as governed by a set of laws, and not only the brilliance of individual players. A later World Champion, Jose Raul Capablanca, explained that the study of the endgame is not only relevant to the endgame, but to chess in general. In the endgame we can study each piece in its pure form and gain a more intimate understanding of their individual properties.” – hedder det på bagside-præsentationen. Verdens nok mest kendte træner, russeren Mark Dvoretskij, har altid plæderet for vigtigheden af studie af slutspil og har brugt det i stor udstrækning i sin træning.

Learn from the Legends lægger størstedelen af sin vægt på slutspil, og Marin har fra otte markante spillere (seks af dem tidligere verdensmestre) valgt temaer, som på en eller anden måde er gennemgående, f.eks. Rubinsteins tårnslutspil, Petrosians kvalitetsofre og Karpovs ulige-farvede løberslutspil. Temavalg er det grundlæggende og derfor kan parti- og fragmentvalg sagtens være fra andre og egne partier, og valgene af eksempler er fremragende krydret med gode kommentarer og sjove anekdoter. Bogen bør stå i reolen hos enhver ambitiøs skakspiller, der gerne vil lære mere.

Herunder er det Marin selv, der har benyttet sig af et kvalitetsoffer á là Petrosian. Marin fortæller i øvrigt, at han efter at have studeret Petrosians partier nærmest begyndte at ofre kvaliteter, hver gang chancen bød sig, og endda begyndte halvt jokende at udtrykke sig á là “jeg vandt en kvalitet” på trods af den relative større styrke hos tårnet i forhold til den lette officer.

 Marin
 Golubev
Bukarest 1996

Hvid kan ikke blot spadsere til dronningfløjen med sin konge, da et rigtigt timet …Txb7 fulgt af …Kg6 ville holde remis. Kunsten består derfor i at placere kongen på f5 og derefter tvinge sorts konge væk fra f7 med Ld5+.
61.Kf5 Tb5+ 62.Kg4 Tb4 63.Kf4! Tb2 64.Lc6! Tf2+
Sort kan ikke bibeholde muligheden for at skakke i f-linjen, når hvids konge går til f5, da 64…Tb1 65.Ld5+ Kg6?? taber til 66.Le4+.
65.Kg3 Tb2 66.Kg4 Tb4+ 67.Kf5 Tb6 68.Ld5+ Ke7 69.Ke5
Resten er enkelt.
69…Kf8 70.Kd4 Tb1 71.Kc5 Tb2 72.Kc6 Ke7 73.Kc7 1-0

Quality Chess

Steffen Pedersen, 10.12.2004