You are currently viewing OL runde 2: Sejr og nederlag

OL runde 2: Sejr og nederlag

2. runde ved den 45. skakolympiade i Budapest i Ungarn gav en forventelig sejr til det danske landshold i åben række og et ligeså forventeligt nederlag til det danske hold i kvinderækken.

I åben række spillede Danmark imod Bolivia, der var seedet som nummer 74. Med knap 250 ratingpoint mere i gennemsnit på hvert enkelt bræt, var det danske landshold klare favoritter. Matchen blev dog langt mere jævnbyrdig end forventet, selvom den danske sejr aldrig rigtigt var i fare.

Matchen startede ikke alt for godt, da Jesper Søndergaard Thybo måtte nøjes med remis. Modstanderen var 16 år og IM, så selvfølgelig ikke en helt let opgave. Jesper kom med sort rigtig godt ud af åbningen, og havde klar fordel, men et par unøjagtigheder fik stillingen til at svinge over til hvids fordel. Efter et par forcerede afbytninger endte partiet i et uligefarvet løberslutspil med et enkelt tårn. Remis efter 47 træk.

Efter at have siddet over i første runde, kom Danmarks stærkeste spiller Jonas Buhl Bjerre (billedet øverst – foto: Claus Andersen) i aktion i anden runde. Åbningen var italiensk, og det så ud til at Jonas med sort kendte finesserne bedre end den bolivianske stormester.

Mads Andersen var lige ved at vinde et par gange, i følge computeren, men modstanderen forsvarede sig meget opfindsomt og der blev taget remis efter 93. træk.

Sidste danske spiller tilbage var Filip Boe Olsen. Historien med Mads Andersens parti kan også bruges her. Den eneste der var i nærheden af at vinde, var Filip Boe, men en godt forsvarende bolivianer holdt remis.

Landstræner Søren Bech Hansen skriver til skak.dk om dagens runde:

Dagens modstander var Bolivia. I runde 1 stillede de kun med tre mand og uden deres stormester, men mod os sad de allesammen klar. I Jonas’ parti var der simpelthen klasseforskel, og det var en fornøjelse at se, hvordan Jonas med de sorte brikker fik stormesterens stilling til at bryde sammen. Som sygeplejersken sagde ved vaccinationstiderne under pandemien: “Nu kommer der et lille prik”. I dette parti var det 18…b7-b5!

Jesper havde med de sorte brikker virkelig chancen og havde afgørende angreb allerede efter en 15-20 træk. Alle der sad og fulgte partiet med en PC og computerevaluering af stillingen kunne utvivlsomt se hvordan, men i praksis var det ikke så enkelt. Den vindende fortsættelse blev desværre misset, og derefter viste Jesper fint evnen til at omstille sig og en ok remis blev kørt hjem.

Og så var der Mads, der kom ud i et vundet dronningeslutspil, men remis blev det desværre. Mads pressede godt og sikkert gennem hele partiet.

Filip er kommet godt i gang på landsholdet, og dagens parti kunne godt have gået til Filips side. Modstanderen holdt flot remis efter et parti, hvor Filip pressede hele vejen og undervejs formentligt stod til gevinst. Til allersidst i partiet trak Filip fint i bremsen og sikrede med remis matchsejren. De vigtige to matchpoints kom igen i hus!

Vi fik 2½ points, og det kunne sagtens være blevet til meget mere. Selv om der manglede lidt “sækkesnøring” var det faktisk en virkelig god holdpræstation. Jeg er stolt af drengene!

Bolivia – Danmark: 1½ – 2½
GM Osvaldo Zambrana (2405) – GM Jonas Buhl Bjerre (2648) 0-1
IM Jose Daniel Gemy (2315) – GM Mads Andersen (2598) ½ – ½
IM Licael Roderick Ticona (2321) – GM Jesper Søndergaard Thybo (2555) ½ – ½
FM Daniel Pinto (2273) – IM Filip Boe Olsen (2441) ½ – ½

I 3. runde venter England – fire stormestre med over 2600 i rating.

I toppen af den åbne række var der lutter favoritsejre. Norge måtte dog – uden Magnus Carlsen på bræt 1 – nøjes med 2- 2 mod Canada.

De danske kvinder var oppe imod England, der er seedet som nummer 15 i turneringen. Med over 200 ratingpoint i gennemsnit på hvert bræt i englændernes favør, var det en svær opgave. Et tema der desværre gik igen i dagens match var grove fejl, der kostede partierne med det samme.

Danmarks førstebræt, Sandra De Blecourt, spillede Svesnikov i Sicilainsk, og kom fint ud af åbningen. Desværre lavede Sandra en grov fejl i træk 20, hvor hun fik fanget dronningen, og det kostede en ren officer at undgå det. Selvom Sandra spillede lidt videre, var stillingen selvfølgelig tabt.

Ellen Kakulidis så ud til med hvid at være velforberedt i en catalaner, og da teorien slap op, spillede begge spillere fortsat gode træk. Desværre kommer Ellen i tidnød i en helt lige stilling, og i træk 20 bukker hun, og taber dronningen direkte i et træk.

Shanne Hedegaard sad over onsdag, men fik i dag sin debut på det danske kvindelandshold. Shanne havde sort og spillede Caro-Kann. Det blev en sidevariant, hvor hvid spillede det lidt tricky Sge2 for at spille Sf4 og true løberen på g6. Shanne kendte vist ikke varianten, spillede et par svage træk, og kom i problemer. Lidt senere ofrede modstanderen tematisk en officer på e6, hvorefter stillingen er tabt.

Dagens danske helt var Esmat Guindy, der var oppe imod det 9-årige engelske supertalent WFM Bodhana Sivandan.

Esmat Guindy besejrer med hvid stortalentet WFM Bodhana Sivandan. Foto: Claus Andersen

Når Bodhana Sivandan bliver ældre, lærer hun helt sikkert også at opgive på et passende tidspunkt i helt tabte partier.

Danmark – England: 1 – 3
CM Sandra De Blecourt (2065) – WGM Lan Yao (2353) 0 – 1
WFM Ellen Kakulidis (2048) – IM Harriet V. Hunt (2304) 0 – 1
Shanne Hedegaard Jakobsen (2002) – WGM Katarzyna Toma (2184) 0 – 1
WFM Esmat Susanne Guindy (2015) – WFM Bodhana Sivandan (2196) 1 – 0

I 3. runde møder Danmark holdet fra Palæstina. En kamp som Danmark er favorit til at vinde.

På Kvindelandsholdets Facebookside vil landstræner Jacob Sylvan løbene lægge rundeberetninger op. Se mere: HER

I den kommende weekend får danske skakentusiaster mulighed for at følge en dansk streaming med de to danske olympiadehold i centrum. WIM Ellen Fredericia er vært for streamingen, og lørdag foregår det sammen med GM Peter Heine Nielsen og om søndagen med GM Lars Schandorff. Det hele kan følges på dette link: https://www.twitch.tv/ellennilssen

Resterende program for 45. Chess Olympiad:
Fredag den 13. september kl. 15:00: 3. runde
Lørdag den 14. september kl. 15:00: 4. runde
Søndag den 15. september kl. 15:00: 5. runde
Mandag den 16. september kl. 15:00: 6. runde
Tirsdag den 17. september: Fridag
Onsdag den 18. september kl. 15:00: 7. runde
Torsdag den 19. september kl. 15:00: 8. runde
Fredag den 20. september kl. 15:00: 9. runde
Lørdag den 21. september kl. 15:00: 10. runde
Søndag den 22. september kl. 11:00: 11. runde

Link til live: https://chessolympiad2024.fide.com/live-games/open og https://chessolympiad2024.fide.com/live-games/women

Link til hjemmesiden for OL i Budapest: https://chessolympiad2024.fide.com/

Link til 45. FIDE Chess Olympiad på Facebook: HER

Link til resultater i ÅBEN række: HER

Link til resultater i KVINDERÆKKEN: HER