You are currently viewing OL runde 10: sejr og tab

OL runde 10: sejr og tab

Dagens danske runde var præget af flere spøjse materialefordelinger og meget indviklede partier. Desværre for holdet i den åbne række blev en lovende start til det mest bitre nederlag, 1½ – 2½, mod Chile.

Kampen startede ellers planmæssigt med en sikker sejr til Jesper S. Thybo på bræt 3.

Filip Boe Olsen kom dårligst ud af åbningen, men kæmpede sig godt tilbage og havde også fordel undervejs, når man spørger computeren. Et slutspil med dronning og fire bønder mod to tårne og en springer kom på brættet. Computeren siger lige spil, men det var meget kompliceret. I et enkelt træk står Filip til gevinst, men med kort tid tilbage valgte Filip at gå efter remisen, der kom i hus i træk 81.

Ellen Fredericia Nilssen havde igen arrangeret live-kommentering, denne gang med gæsterne IM Martin Haubro og FM Jens Ramsdal. De mente, at det så meget lovende ud undervejs, men pludselig begyndte det at gå galt for de danske spillere på bræt 1 og 2, der elles havde spillet rigtig godt.

Mads Andersen stod godt det meste af partiet, men 54. -, Sxe4 satte det hele over styr. Partiet havde indtil da været uhyre kompliceret, men det meste af vejen med en lille fordel til Mads.

Historien om Jonas Bjerres parti er meget lig Mads Andersens. En pludselig fejl, denne gange 56. Df1?, ødelagde dagen for danskeren. Computeren foreslår De1 i stedet med en sandsynlig remis.

Danmark – Chile: 1½ – 2½
GM Jonas Buhl Bjerre (2648) – GM Cristobal Henriquez Villagra (2604) 0 – 1
GM Mads Andersen (2598) – GM Pablo Salinas Herrera (2479) 0 – 1
GM Jesper Søndergaard Thybo (2555) – GM Rodrigo Vasquez Schroeder (2457) 1 – 0
IM Filip Boe Olsen (2441) – IM Hugo Lopez Silva (2379) ½ – ½

Landstræner Søren Bech Hansen skriver om runden:

Dagens modstander var Chile, og bolden var lagt op til en flot OL afslutning og placering. Sådan gik det desværre ikke, og det nederlag var godt nok en bitter pille at sluge.

Jesper vandt et godt parti, hvor parterne diskuterede, hvorvidt Jespers springer på h6 stod godt eller var off-side. Den endte med at stå godt.

Mads havde godt fat undervejs med de sorte brikker, men et lidt bekymrende tidsforbrug. Efter at have opbygget en pæn fordel gik det pludselig grueligt galt.

Filip spillede solidt og godt med sort i Caro-Kann og var vel egentligt ved at vinde omkring træk 40, men det var ikke nemt. Spillerne kom så ud i en stilling med to tårne og springer (Filip) mod dronning og en sæk bønder. Det endte instruktivt remis ved evig skak.

Jonas spillede hvid i Rossolimo og landede i en af de akavede Rossolimo stillinger, hvor sort har flest bønder men de ser ud til at være kastet ind på brættet med en spade. Jonas havde undervejs betragtelig fordel, men til sidst i partiet gik det galt, og Jonas landede i et tabt slutspil.

Samlet et møgærgerligt 1,5-2,5 nederlag i en match, hvor alle undervejs stod godt, og det også kunne have været gået sådan, at vi havde vundet med en solid margin. Brandærgerligt. Holdet må løfte sig til en god sidste runde. En OK slutplacering kan stadig nås, da vi har spillet godt undervejs.

Indien sikrede sig guldet i den åbne række allerede inden sidste runde. De slog USA med 2½ – 1½. Gukesh slog Caruana på bræt 1 og på 3. bræt slog Erigaisi Arjun den tidligere cubaner Leinier Dominguez.

Færøerne er meget overraskende bedste nordiske nation sammen med Norge med 13 matchpoint. Danmark er nummer 41.

I sidste runde skal Danmark møde Mexico, der kan stille op med tre stormestre. Danmark er dog klare favoritter i den match, der starter allerede kl. 11.00 søndag.

På billedet øverst i artiklen er det den levende legende, Lajos Portisch, der udfører Richard Rapports – Ungarns førstebræt – første træk. For unge læsere kan vi fortælle, at 87-årige Portisch tilhørte verdenseliten i mange år sammen med vores egen Bent Larsen, Spasski, Fischer, Korchnoi med flere. Fotoet er taget af Maria Emelianova og hentet fra den officielle hjemmeside.

I kvindernes kamp mod Sydkorea kom der hurtigt lidt ro over kampen, da Shanne Hedegaard Jakobsen i stærk angrebsstil vandt med de hvide brikker:

Sofie Bech Dürrfelds kamp var meget omskiftelig, begge spillere stod til gevinst undervejs, men remis efter 67. træk.

Esmat Guindys parti var meget lige det meste af vejen. Skulle partiet have haft en vinder, var Esmat tættest på, men remis efter 47. træk.

Ellen Kakulidis spillede for første gang i turneringen på bræt 1, så Sandra De Blecourt kunne få en fridag efter at have spillet ni runder i træk. Ellen stod aldrig dårligst i det parti og det så ud som en meget sikker sejr.

Sydkorea – Danmark: 1 – 3
WFM Sunwoo Park (1877) – WFM Ellen Kakulidis (2048) 0 – 1
Anastasi Khan (1859) – Shanne Hedegaard Jakobsen (2002) 0 – 1
WCM Sohyun Kang (1726) – WFM Esmat Guindy (2015) ½ – ½
Sarang Kim (1732) – Sofie Bech Dürrfeld (1943) ½ – ½

I sidste runde skal de danske kvinder møde Costa Rica. På papiret en overkommelig opgave.

På Kvindelandsholdets Facebookside vil landstræner Jacob Sylvan efter rundens afslutning lægge en rundeberetning op for den aktuelle runde. Se mere: HER

Resterende program for 45. Chess Olympiad:
Søndag den 22. september kl. 11:00: 11. runde

Link til live: https://chessolympiad2024.fide.com/live-games/open og https://chessolympiad2024.fide.com/live-games/women

Link til hjemmesiden for OL i Budapest: https://chessolympiad2024.fide.com/

Link til 45. FIDE Chess Olympiad på Facebook: HER

Link til resultater i ÅBEN række: HER

Link til resultater i KVINDERÆKKEN: HER

Link til masser af billeder fra OL: https://chessdailynews.com/budapest-chess-olympiad-photos/