Danmark var favoritter i både den åbne række og i kvinderækken i 5. runde af OL i Budapest. Holdet i den åbne række vandt 3 -1 over Irland mens kvinderne spillede 2 – 2 med Kirgisistan.
I den åbne række var Jens Ramsdal med for anden gang på bræt 4. Han var den eneste, der ikke på forhånd var favorit, og da modstanderen lagde op til trækgentagelse, tog Ramsdal muligheden og kom dermed på tavlen for det danske landshold. En kort dag på kontoret, 14. træk skulle der til.
På 3. bræt blev der spillet en meget korrekt remis mellem IM Tarun Kanyamarala og IM Filip Boe Olsen. GM Lars Schandorff, der var gæst i Ellen Fredericia Nilssens velbesøgte live-kommentering på Twich, var egentligt godt tilfreds med Filips stilling undervejs. Filip var nok den eneste, der kunne vinde; men den irske IM forsvarede sig korrekt. Remis efter 29. træk uden at computeren på noget tidspunkt gav en nævneværdig fordel til nogen af parterne.
På andetbræt var Mads Andersen med hvid oppe mod GM Alexander Baburin, der oprindelig er fra Rusland, men siden 1993 har boet i Irland. Mads var på forhånd klar favorit når man kiggede på ratingtallene. Det blev Alekhines forsvar, som Baburin har spillet mange gang før. Mads virkede velforberedt, men brugte alligevel 40 minutter på 12. 0 – 0. Stillingen var endog meget kompliceret hele vejen til træk 40, hvor begge spillere var presset på tiden. Da tågerne lettede var stillingen vundet for den danske mand, og Mads kørte sejren hjem i få træk.
På førstebræt skulle Jonas Bjerre med sort holde gryden i kog mod IM Murphy (2453). I livekommenteringen mente man, at Jonas nok skulle vinde på en eller anden måde i løbet af partiet, så da man i kommentatorsporet pludselig kunne læse, at Jonas havde dummet sig med 24. -., Da5?? blev der lidt stille, men Murphy var presset på tiden og så ikke 25. Te4 med gevinststilling. Han spillede i stedet 25. Dxa8? hvorefter Jonas var med igen og derefter kørte sejren sikkert i hus. Men en forskrækkelse, der heldigvis kun varede kort. Stolpe ind for Danmark.
Se partiet her:
Landstræner Søren Bech Hansen skriver om runden:
Dagens modstander var Irland, der stillede i stærkeste opstilling. Jens Albert på 4. bræt og Filip på 3. bræt kørte begge sikre, temmelig indholdsløse halve, der endte henholdsvis hurtigt og nogenlunde hurtigt med samme stilling tre gange.
Tilbage sad Mads og Jonas, begge på papiret favoritter, men der var en del turbulens undervejs.
Mads gik løs på GM Baburin med firbondevarianten i Aljechins forsvar, og det startede fint, men i midtspillet var det som om, Mads kortvarigt mistede kontrollen. Sådan rigtig dårligt stod Mads aldrig, men der var et par træk, hvor det vaklede lidt. Mads fik imidlertid godt fat igen og kørte så en flot og sikker sejr hjem.
Jonas kom i grumme problemer mod Conor Murphy, der kunne have snøret sækken til. I stedet spillen ireren det underlige 25. Dxa8 og fik dermed to tårne for dronningen og en lige stilling i stedet for afgørende fordel. Senere fulgte flere irske fejl, og det var en fornøjelse at se, hvordan Jonas meget sikkert fik hele pointet hjem.
Alt i alt en 3-1 sejr og dermed to gode matchpoints! Det må blive en stærk modstander i morgen.
Irland – Danmark 1 – 3
IM Conor Murphy (2453) – GM Jonas Buhl Bjerre (2648) 0 – 1
GM Alexander Baburin (2376) – GM Mads Andersen (2598) 0 – 1
IM Tarun Kanyamarala (2361) – IM Filip Boe Olsen (2441) ½ – ½
FM Tom O’Gorman (2353) – FM Jens Albert Ramsdal (2328) ½ – ½
Samlet har Indien, Kina, Vietnam og Ungarn vundet alle deres kampe og har 10 matchpoint. Norge er på 6. pladsen med 9 matchpoint.
Danmark møder i 6. runde Tjekkiet, der er svage favoritter.
Som vi skrev i går, havde Kirgisistan klaret sig klart bedre end forventet i Kvinderækken. Kirgisistan er en af de gamle sovjetrepublikker, der ligger helt op til Kina, har næsten 7 millioner indbyggere og er cirka 5 gange større end Danmark geografisk.
På bræt to så det ud som om, at begge spillere – Begimay Zhanybekova og WFM Ellen Kakulidis – var tilfredse med remis. Det blev et meget korrekt parti, remis efter 39. træk.
Fotoet øverst i artiklen af Ellen Kakulidis er taget af Mark Livshitz og hentet fra turneringens hjemmeside.
Danmarks topscorer i kvinderækken, Esmat Susanne Guindy, er normalt en garant for et meget sikkert og godt slutspil. I dagens parti skiftede fordelen i et tårnslutspil et par gange, desværre lavede Esmat den sidste fejl.
På bræt 4 kom Sofie Bech Dürrfeld rigtig godt fra åbningen og fik klar fordel. Desværre gik hun pludselig baglæns og tabte materiale. Sofie viste dog fin moral og kæmpede videre. Modstanderen tillod senere en trækgentagelse, som hun nok har fortrudt efterfølgende.
Dagens danske spiller på kvindeholdet blev Sandra De Blecourt:
Kirgisistan – Danmark 2 – 2
WFM Aleksandra Samaganova (1948) – Sandra De Blecourt (2065) 0 – 1
WCM Begimay Zhanybekova (1784) – WFM Ellen Kakulidis (2048) ½ – ½
WCM Assel Lesbekova (1903) – WFM Esmat Susanne Guindy (2015) 1 – 0
WCM Aizhan Sezdbekova – Sofie Bech Dürrfeld (1937) ½ – ½
På Kvindelandsholdets Facebookside vil landstræner Jacob Sylvan efter rundens afslutning lægge en rundeberetning op for den aktuelle runde. Se mere: HER
Indien, Armenien og Mongoliet fører kvinderækken med fuldt hus – 10 matchpoint.
De danske kvinder møder i 6. runde Sydafrika i en kamp, der bør vindes.
Resterende program for 45. Chess Olympiad:
Mandag den 16. september kl. 15:00: 6. runde
Tirsdag den 17. september: Fridag
Onsdag den 18. september kl. 15:00: 7. runde
Torsdag den 19. september kl. 15:00: 8. runde
Fredag den 20. september kl. 15:00: 9. runde
Lørdag den 21. september kl. 15:00: 10. runde
Søndag den 22. september kl. 11:00: 11. runde
Link til live: https://chessolympiad2024.fide.com/live-games/open og https://chessolympiad2024.fide.com/live-games/women
Link til hjemmesiden for OL i Budapest: https://chessolympiad2024.fide.com/
Link til 45. FIDE Chess Olympiad på Facebook: HER
Link til resultater i ÅBEN række: HER
Link til resultater i KVINDERÆKKEN: HER