You are currently viewing Cafeskak – en institution i det fynske skakliv

Cafeskak – en institution i det fynske skakliv

På vegne af Frem Skakklub skriver Bo Sørensen til skak.dk om hyggeskak i sommerferien i Odense, hvor alle er velkomne:

Ikke langt fra den fynske skoleskak-højborg, som de fleste fynske og danske breddeskakspiller efterhånden har oplevet, Giersing Realskole, ligger Carlsens Kvarter. Et herligt lille værtshus, der har en særlig plads i den fynske skakhistorie. Her startede Læseforeningen nemlig anført af klubbens daværende stærkeste medlem, Carsten Bank Friis, hyggeskak i sommerferien tilbage i 90’erne. En populært koncept, som viste sig så levedygtigt, at man omkring 2007 søgte at brede det endnu mere ud. Jesper Knudsen, der dengang var i Frem, var primus motor i at arbejde mere målrettet med klubbens synliggørelse af skakken i Odense. I den sammenhæng flyttede man skak i klubbens lukkede måned ind på Café Biografen centralt i Odense for at ramme en bredere målgruppe end det var muligt med Carlsens Kvarter. Det har været en succes lige siden, hvilket også har medført, at der ikke er ret mange mandage tilbage i kalenderåret, hvor Frem ikke holder åben på den ene eller anden vis for en eller anden form for skak. Det kræver sit, at få det til at lykkes, men vi gør det, fordi vi synes, det sjovt og ikke mindst rigtig hyggeligt.

Cafeskak har gennemsnitligt 30-40 deltagere hver mandag i juli. Der er deltagere, der konsekvent tager turen helt fra Vejle hver mandag, ligesom der også løbende har været udenlandske turister forbi, som har læst om det på nettet. Mange unge skakspillere finder også vejen forbi med deres forældre, som så også selv kan prøve kræfter med arrangementet. Og der er plads til skakspillere på alle niveauer, da vi deler deltagerne ind i 6-8 mands grupper – efter bedste evne ud fra ratinggennemsnit, ligesom vi prøver at tage hensyn, hvis nogen ønsker at spille en gruppe højere eller lavere. Det er hurtigskak med 15 eller 10 minutters betænkningstid alt efter gruppestørrelser.

Cafe Biografen har i øvrigt parallelt med sommerskakken udviklet sig til lidt af en skakcafé. Den har indkøbt materialer, så hvis man er i Odense, så kan man altid tage forbi og tag et spil skak, hvilket rigtig mange casual skakspillere benytter sig af på nærmest daglig basis. Cafeskakken giver typisk et nyt medlem eller to i Frem Skakklub pr sommer. Det lyder måske ikke af mange, men det er også værd at tage med, for grundformålet er jo et andet – at forsøge at holde skakken i gang i en lidt stille periode.

Jeg kan kun anbefale, at man kigger forbi, hvis man er i Odense i løbet af sommeren – der er masser af god stemning og skak på alle niveauer.

Link til indbydelse i turneringssystemet på skak.dk: https://turnering.skak.dk/TournamentActive/Details?tourId=28908

Link til hjemmesiden for Frem: https://www.frem-skakklub.dk/