You are currently viewing Danmark tabte knebent mod Østrig

Danmark tabte knebent mod Østrig

Danmark sluttede EM i Budva, Montenegro af med et nederlag til et jævnbyrdigt hold fra Østrig med cifrene 2½-1½. I øvrigt 6. gang ud af 9, at vi taber en match ved EM med mindst mulig margin.

Bjørn Møller Ochsner kom skidt ud af åbningen med sort i en modtaget dronninggambit, og bliver udfordret i træk 11 med Lxf6. Efter gxf6 er kongestillingen svækket, og den afgørende fejl kommer i træk 13, hvorefter at østrigeren sikkert kører sejren hjem.

Jesper Søndergaard Thybo forblev ubesejret ved EM, og spillede sin 8. remis i turneringen. Han havde hvid imod Markus Ragger, der tidligere har haft 2700 i elo og fik med hvid i en grünfelder lidt problemer allerede ud af åbningen. Jesper valgte at give en kvalitet for et par bønder, og det lykkedes tæt på tidskontrollen at holde en svær stilling remis ved trækgentagelse.

Det så ud til, at østrigeren Valentin Baidetskyi havde valgt at spille et godt parti imod Allan Stig Rasmussen. Åbningen var engelsk med tidligt f5, og det lykkedes sort at udligne. 12.Sd5 viser sig at være unøjagtigt, da feltet e6 ikke bliver så svagt, som det kunne se ud. Til gengæld må Allan dække sig imod en svag d5-bonde. I de taktiske forviklinger op imod træk 40, træder Allan afgørende forkert, og ender med at tabe, da de sorte tårne trænger ind i stillingen.

Sidst tilbage sad Mads Andersen, og han vandt det afsluttende parti med sort i spansk. Partiet var længe fuldstædig i balance, men efter træk 30 får Mads langsomt overtaget, og udbygger støt fordelen til en vundet stilling. Gevinst efter 45 træk.

Østrig – Danmark: 2½ – 1½
GM Valentin Dragnev (2589) – GM Mads Andersen (2612) 0 – 1
GM Markus Ragger (2615) – GM Jesper Søndergaard Thybo (2522) ½ – ½
GM Dominik Horvath (2549) – GM Bjørn Møller Ochsner (2534) 1 – 0
IM Valentin Baidetskyi (2478) – GM Allan Stig Rasmussen (2507) 1 – 0

Landstræner Søren Bech Hansen har sendt den sidste rapport hjem fra årets EM:

Godt stormesterhåndværk af Mads på 1. bræt, der leverede et helstøbt parti. Jespers livlige remis med Ragger var også god. Desværre løb tredje- og fjerdebræt ind i stormvejr og tabte begge. Der blev føjet et 1,5-2,5 nederlag til samlingen. Slutplaceringen ser – i og med der spilles med matchpoints – mindre god ud, men vi har faktisk leveret god kampskak og i øvrigt næsten som ratingforventet. Højdepunkterne blev sejren i første runde over Aserbadsjan og Jonas’ parti mod Magnus Carlsen. 

Søren Bech Hansen

EM blev overraskende vundet af Serbien foran Tyskland. Begge havde 13 matchpoint, men Serbien havde et enkelt brætpoint mere. Armenien blev nummer 3 med 13 matchpoint. Danmark sluttede som nummer 32 med 6 matchpoint.

Tyskland – Serbien fra 3. runde.

I kvindernes række vandt Bulgarien med 16 matchpoint foran Aserbajdsjan med 15 matchpoint. Blandt fire hold med 12 matchpoint havde Frankrig flest brætpoint og fik bronze.

Link til live i Åben række: Chess24 og LICHESS

Link til live i Kvinderækken: Chess24 og LICHESS

Link til resultater i: ÅBEN RÆKKE og KVINDERÆKKEN

Link til live på YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=3tYW-Yq4Gkg

Hjemmesiden for European Team Chess Championship 2023: https://etcc23.me/

European Team Chess Championship 2023 på Facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=100093720195541