You are currently viewing Fremragende dansk start ved EM

Fremragende dansk start ved EM

Det danske landshold fik en fremragende start ved hold EM i Budva, Montenegro, da det blev til en flot sejr over det topseedede hold fra Aserbajdsjan med cifrene 2½-1½. De danske spillere havde alle over 100 ratingpoint op til deres modstandere.

Alle fire danske stormestre kom godt ud af åbningen, og både GM Mads Andersen og GM Bjørn Møller Ochsner havde ingen problemer med sort – snarere tværtimod.

GM Jonas Buhl Bjerre spillede med hvid en solid åbning mod russisk imod GM Teimour Radjabov, og ret hurtigt blev stort set alle brikker byttet af til et remisslutspil, og da man nåede til 30. træk blev der taget remis.

GM Jonas Buhl Bjerre mod GM Teimour Radjabov Foto fra live-sendningen.

Imod et Londonlignende system fik Bjørn med sort bragt den sortfeltede løber i problemer ved at spille Se4 efterfulgt af g5 og h5 imod GM Nijat Abasov. Hvid fik en dårlig bondestruktur og Bjørn valgte en sikker fortsættelse, så hvid var tvunget til at tage trækgentagelse. Remis i 18 træk mod den noget højere ratede modstander.

Partiet på bræt 3 imellem GM Jesper Søndergaard Thybo og GM Rauf Mamedov blev også remis. I en Slavisk åbning fik Mamedov hurtigt udlignet, og da muligheden bød sig, tog Jesper en længere forceret variant, der førte til evigskak.

Dagens helt blev GM Mads Andersen imod GM Shakriyar Mamedyarov. Mamedyarov spillede Londonsystemet, og det blev en skarp variant efter 6.c4. Allerede 7.Ld3 var et ukorrekt bondeoffer, men hvor man dog får noget modspil for den ofrede bonde. Mads inviterede til en trækgentagelse, som dog blev afveget. Pludselig fik Mamedyarov muligheden for at ofre en kvalitet for farligt kongeangreb, men i stedet for at sætte dronningen på g4 med dobbeltangreb, satte han den i stedet på h5, som var en stor unøjagtighed. I gensidig tidnød begik Mamedyarov endnu flere unøjagtigheder, så Mads sikkert kunne tage hele pointet, og dermed skabe den gedigne danske overraskelse.

Danmark – Aserbajdsjan: 2½ – 1½
GM Jonas Buhl Bjerre (2633) – GM Teimour Radjabov (2745) ½ – ½
GM Mads Andersen (2612) – GM Shakriyar Mamedyarov (2734) 1 – 0
GM Jesper Søndergaard Thybo (2522) – GM Rauf Mamedov (2644) ½ – ½
GM Bjørn Møller Ochsner (2534) – Nijat Abasov (2679) ½ – ½

GM Mads Andersen – dagens matchvinder. Foto: Thomas Vestergård

Landstræner Søren Bech Hansen skriver om dagens sejr:

Det danske landshold fik en fornuftig start på EM med en hårdt udkæmpet matchsejr mod topseedede Azerbadjan. Som landstræner kommunikerede jeg efter matchen et velment “Det var fint, drenge” til spillerne.

De danske spillere gik uimponerede til værks, men holdt samtidigt fast i at træffe fornuftige, pragmatiske beslutninger. Det var favoritternes opgave at forløbe sig.

Det gjorde en enkelt af dem. Mamedyarov gik stenhårdt til Mads Andersen, og det blev farligt. Mads viste format ved – med kun lidt tid på klokken – at forsvare sig forbilledligt og effektivt, da Mamedyarov spillede forkert i angrebet. Da Mamedyarov spillede h5-h6+ og samtidigt tilbød remis, afslog Mads. Mads fortalte efter partiet, at han i det øjeblik havde tænkt, at han godt vidste, at “nu var det hans tur til at bestemme”.

De tre andre partier endte remis. På førstebrættet var det en solid af slagsen, men i både Jespers og Bjørns parti blev der spillet godt til.

Nu er tre ting vigtige. Hold snuden i sporet, få adrenalinen ud af kroppen og bliv klar til næste runde.

Søren Bech Hansen

Resterende program for turneringen:
Søndag den 12. november kl. 15:00: 2. runde
Mandag den 13. november kl. 15:00: 3. runde
Tirsdag den 14. november kl. 15:00: 4. runde
Onsdag den 15. november kl. 15:00. 5. runde
Torsdag den 16. november: Fridag
Fredag den 17. november kl. 15:00: 6. runde
Lørdag den 18. november kl. 15:00: 7. runde
Søndag den 19. november kl. 15:00: 8. runde
Mandag den 20. november kl. 15:00: 9. runde

Link til live i Åben række: Chess24 og LICHESS

Link til live i Kvinderækken: Chess24 og LICHESS

Link til resultater i: ÅBEN RÆKKE og KVINDERÆKKEN

Link til live på YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=3tYW-Yq4Gkg

Hjemmesiden for European Team Chess Championship 2023: https://etcc23.me/