You are currently viewing Hastings Chess Congress

Hastings Chess Congress

Skak.dk har fået lov at viderebringe en mail, som Mads Smith Hansen fra ØBRO har sendt til en række skakvenner:

Gode skakven,

Hvis du har besøgt tapetet i Bayeux, kender du den sydengelske by Hastings for William Erobrerens sejr i det berømte slag i 1066. Men da du er skakspiller, vil jeg vove at påstå, du kender Hastings mindst lige så godt for at være stedet, hvor verdens ældste og stadigt eksisterende skakturnering finder sted.

I 1895 fejrede Pillsbury sin store triumf i verdens første superturnering, og siden har de fleste verdensmestre lagt vejen forbi Hastings for at spille skak hen over nytåret. Bent Larsens sejr i 1972/73 kan af mange danskere huskes på hans kritiske beretning om stort set alt ved turneringen (“Så vidt vides døde ingen af lungebetændelse under dette års turnering, vejret var usædvanligt mildt.”) samt kommentarerne til gevinstpartiet mod Hartston i sidste runde, hvilket alt sammen i sin fulde længde kan læses online på https://danbase.skak.dk/skakbladet/1973/1973-03.pdf

Larsen vandt siden turneringen igen på deling i 1986/87 (hvilket var et af de år, jeg selv havde fornøjelsen af at spille med), mens Peter Heine Nielsen skrev sig ind i den fornemme række af vindere i 2002/03.

En fin beskrivelse af turneringens og festivalens største højdepunkter gennem historien findes i den stadig relativt nye bog “The chess battles of Hastings” af Jürgen Brustkern og Norbert Wallet. Heri beskrives også, hvordan turneringen de seneste 20 år desværre har været en skygge af sig selv.

Nu er der imidlertid kommet ny ledelse af skakfestivalen, som ønsker at genopbygge den. For at lykkes med det, skal de bruge både sponsorer og skakspillere. Sponsorerne har de på plads, og for at understøtte deres forehavende og måske få nogen til at vælge at fejre nytår i det sydengelske, vil jeg med denne mail udbrede budskabet til danske skakspillere med en opfordring til at overveje at deltage i en af skakfestivalens turneringer.

På festivalens hjemmeside – https://hastingschess.com – kan man orientere sig i programmet for 2023/24 og inden længe har man desuden mulighed for at tilmelde sig samme sted.

For en god ordens skyld vil jeg afslutningsvis nævne, at jeg ingen økonomisk interesse har i festivalen. Det vil blot glæde mig at se turneringen fortsætte med fornyet styrke. Del derfor gerne informationen med andre skakvenner.

Mads Smith Hansen


Hvis man vil læse mere om turneringens i historisk perspektiv, og også se en liste med alle de stærke vindere gennem tiden, så se her: https://en.wikipedia.org/wiki/Hastings_International_Chess_Congress