You are currently viewing Ding Liren verdensmester

Ding Liren verdensmester

Den nye verdensmester i skak er Ding Liren fra Kina efter han i hurtigskakomkampen vandt 2½ – 1½ over Ian Nepomniachtchi fra Rusland.

De første tre partier i hurtigskakomkampen var hårdt kæmpede remiser, hvor kommentatorerne roste spillets høje kvalitet. I 4. parti var man så små begyndt at indstille sig på at omkampen skulle ud i lynskak også, men Ding Liren afveg en trækgentagelse i en helt lige stilling i træk 46, og da tiden blev knap, kom der fejl fra især Nepomniachtchis side, og sorts fribønder blev helt afgørende. Nepomniachtchis opgav partiet og gav hånd til Ding Liren, der så ud til at være meget berørt af situationen, og i hvert fald så forvirret, at han gav hånd til Nepomniachtchi en ekstra gang. Fotoet øverst i artiklen er fanget fra live-sendingen umiddelbart efter at Ding Liren havde vundet.


På den efterfølgende pressekonference var det en meget glad og rørt Ding Liren, der bl.a. takkede sin familie for støtten og fortalte, at han havde været glad for opholdet i Astana. Samtidig fortalte han, at skak godt kan være en hård og ensom sport, og at han af og til havde overvejet at finde en anden sportsgren.

Ian Nepomniachtchi var naturligt nok ærgerlig over nederlaget, og mente, at han havde haft chancerne for at vinde i den ordinære match; men ikke fik dem udnyttet. Hurtigskakomkamp er altid lidt af et lotteri, mente Ian Nepomniachtchi. Samtidig kunne han afsløre, at tidligere verdensmester Vladimir Kramnik, havde været en af hans hjælpere under matchen.

Resultatet af den ordinære match:

VM-matchens hjemmeside: https://worldchampionship.fide.com/.

Partierne kan også gennemspilles her: https://chess24.com/en/watch/live-tournaments/nepo-ding-world-chess-championship-2023#live