You are currently viewing Samtlige partier fandt en vinder i 1. runde

Samtlige partier fandt en vinder i 1. runde

Første runde i Landsholdsklassen på Hotel Svendborg var præget af spændende kampskak, og der blev fundet en vinder i samtlige 5 partier. Det lover godt for resten af turneringen, og det virker tilsyneladende unødvendigt, at der er en Sofia-regel i turneringen, hvor man først må tage remis efter 30 træk.

Forud for starten kl. 14:00, var der en time før afholdt åbningsreception med velkomst af DSU-formand Poul Jacobsen og borgmester i Svendborg, Bo Hansen. Borgmesteren havde efterfølgende fornøjelsen af, at udføre det første træk imellem GM Boris Chatalbashev og den regerende Danmarksmester Martin Haubro.

Borgmester Bo Hansen sætter Landsholdsklassen i gang. Foto. Thomas Vestergaard

Martin kom ellers fint ud af åbningen i Engelsk, hvor Boris i træk 10 i en kendt teoristilling valgte en lidt tvivlsom fortsættelse. Stillingen var længe i balance, og havde Martin taget en bonde på c4 i træk 21, havde han fået fordel. Han valgte i stedet en passiv fortsættelse og kom herefter i problemer. I en svær stilling i tidnød fik Martin fanget dronningen.

Vinderen af sidste års Kandidatklasse, FM Viktor Haarmark Nielsen, var kommet på en hård opgave imod turneringens ratingfavorit GM Jonas Buhl Bjerre. Viktor gik uimponeret til værks i en katalaner, og da Jonas allerede i træk 10 lavede en fingerfejl, fik Viktor en ikke ubetydelig fordel med stærke bønder i centrum. Viktor brugte dog for meget tid, og springertrækket Sh4 (randtræk) var en stor fejl, der tillod Jonas at komplicere stillingen, og herfra gik det hurtigt ned af bakke for hvid. Jonas fik til sidst lov til at afslutte med et dronningeoffer der vandt en officer og dermed partiet.

IM Filip Boe Olsen (billedet øverst) lavede en lille overraskelse ved at besejre GM Jesper Søndergaard Thybo med hvid. I en nimzoindier fik Filip en isoleret centrumsbonde, men havde aktivt officersspil som kompensation. I komplikationerne i midtspillet trådte Jesper forkert, og endte ud i en stilling med dårlig løber mod stærk springer, og tilmed havde Filip et par aktive tårne også. Jesper fandt i tidnøden aldrig modspil, og gav op lige inden træk 40, hvor han ville være blevet mat.

Eneste stormesteropgør i 1. runde stod imellem GM Jacob Aagaard og GM Allan Stig Rasmussen. Jacob havde forberedt en sjælden variant i Italiensk, som gjorde at han kom godt ud af åbningen. Da stillingen var yderst kompliceret bølgede det frem og tilbage, og var helt lige da Jacob i træk 24 begår en stor fejl der direkte taber en kvalitet. Herefter er stillingen tabt, og selvom Jacob undervejs får en enkelt chance for modspil, kører Allan sikkert pointet i hus.

Den femdobbelte Danmarksmester, GM Allan Stig Rasmussen, kom godt fra start i årets Landsholdsklasse. Foto: Thomas Vestergaard

Dagens længste parti var imellem klubkammeraterne fra Hillerød IM Nikolaj Borge og GM Lars Schandorff. Åbningen var Italiensk, og kendt teori frem til omkring træk 13. Trækket 14.b6 var særdeles interessant, da løberen på b8 havde potentiel risiko for aldrig at komme i spil igen. For at lukke løberen helt inde, var det nødvendigt for Nikolaj at tage en dårlig bondestruktur. Lars havde åbenbart vurderet komplikationerne bedst, for da det lykkedes ham at få fat i bonden på b6 kunne løberen slippe ud, og slutspillet der fremkom var yderst gunstigt for sort med en stærk springer imod en dårlig løber. Efter 72 træk, og turneringens hidtil længste parti, kunne Lars notere et fuldt point på tavlen.

1. rundes resultater:
FM Viktor Haarmark Nielsen (2335) – GM Jonas Buhl Bjerre (2606) 0 – 1
GM Jacob Aagaard (2449) – GM Allan Stig Rasmussen (2525) 0 – 1
IM Filip Boe Olsen (2435) – GM Jesper Søndergård Thybo (2527) 1 – 0
IM Nikolaj Borge (2387) – GM Lars Schandorff (2478) 0 – 1
GM Boris Chatalbashev (2475) – IM Martin Haubro (2397) 1 – 0

Turneringstavlen for Landsholdsklassen: https://turnering.skak.dk/TournamentActive/Details?tourId=27790&groupId=10166&curtab=tour-table

Resterende program for Landsholdsklassen:
Søndag den 2. april kl. 14:00: 2. runde
Mandag den 3. april kl. 14:00: 3. runde
Tirsdag den 4. april kl. 14:00: 4. runde
Onsdag den 5. april kl. 14:00: 5. runde
Torsdag den 6. april kl. 14:00. 6. runde
Fredag den 7. april kl. 14:00: 7. runde
Lørdag den 8. april kl. 14:00: 8. runde
Søndag den 9. april kl. 12:00: 9. runde

Link til live fra landsholdsklassen og links til live i øvrige grupper: https://skak-dm.dk/2023/?page_id=49

Link til live i Landsholdsklassen på chess.com og Lichess: Live (Chess.com) – Live (Lichess)

FM Mads Boe og IM Rasmus Skytte er på plads i Svendborg og kommenterer alle partierne i Landsholdsklassen. Kommenteringen starter dagligt 15 minutter efter rundestart, og kan følges fra dette link:  https://www.twitch.tv/danskskakunion – her er der mulighed for at deltage i analysen af partierne og stille spørgsmål om skak generelt.

I flere af de sideløbende klasser kan tilmelding stadig nås: https://turnering.skak.dk/TournamentActive/Details?tourId=27790

Hjemmesiden for DM i Svendborg 2023: www.skak-dm.dk