You are currently viewing Fortsat fuld damp i Skanderborg!

Fortsat fuld damp i Skanderborg!

Claus Qvist Jessen fra den arrangerende klub har sendt endnu en runderapport til skak.dk omkring stormesterturneringen i Skanderborg.

Der er fortsat fuld damp under kedlerne i Skanderborg Kulturhus. Måske pga. spillernes kampiver, måske pga. den flotte udsigt eller kanske pga. Sofiareglen om, at der ikke må tages remis før træk 30, men fakta er i hvert fald, at vi efter femte runde kun har set otte fredsslutninger ud af 25 partier, og flere af dem er kommer efter en del kamp og skiftende fordele. Datidens korte ”stormesterremiser” er ved at blive en truet dyreart.

4. og 5. runde rykkede en del rundt på stillingen i både top og bund. Det fik den del-førende italiener Sabino Brunello at føle, da han i 4. som hvid ramlede ind i Nikolai V. Pedersen. Nikolai startede SMUK-Skak med kort rokade og har ikke haft nogen superturnering, men hér slog han til og havde italieneren grundigt ude i tovene. Desværre er tove alene ikke nok til at vinde, for fordelen forduftede inden mållinjen, og det blev remis.

Den oplevelse må have rystet Brunello, for dagen efter (5. rd.) gik det helt galt mod Bjørn Møller Ochsner. Bjørn var også startet suboptimalt med 0/2, men var med 1½/2 i 3. og 4. kommet stærkt igen, og mod den italienske stormester spillede han vel sit bedste i hele turneringen. Lille fordel, stor fordel, gevinststilling uden at slingre det fjerneste. Han er nu på 50 %, og formkurven peger opad.

Den tredje dansker, Filip Boe Olsen startede hidsigt med 2/2, men han skaklige skib stødte desværre på grund i 3. og 4., så han gled ned på 50 %. Ikke dårligt, men heller ikke tilstrækkeligt, hvis der skal jages en GM-norm. Det skulle så i 5. gå ud over den unge svensker Phillip Lindgren. Lindgren havde lavet en lang rokade i de første tre runder, men havde slået hårdt tilbage i 4. ved at vinde over den polske IM Janik.

Men i det fælles opgør var det danske Filip der slap bedst fra åbningen. Faktisk så godt, at han gennem flere træk havde det, Stockfish kalder ”en gevinststilling”, men desværre var vejen gennem labyrinten hverken enkel eller ligetil, så fordelen forsvandt, og de endte i et slutspil, som kun kunne vindes, hvis en af spillerne fik et hjerteslag i tidnøden. Men det er trods alt sunde, unge mænd, så det blev remis.

Udover de tre danskere har vi en ung dansk-tysker i feltet, Frederik Svane, som i 1.-3. demonstrerede overlegen slutspilskunst og havde fået 2½/3 uden på noget tidspunkt at have haft en dårlig stilling. Det fortsatte i 4., hvor Filip Boe var offeret, og med 3½/4 var den unge FM(!) næsten i mål med IM-normen (4½/9) og havde GM-normen (6½) indenfor den ikke alt for fjerne horisont. Langt ude, men dog opnåelig.

Vejen dertil gik over Nikolai V. P., men det blev ikke så enkelt endda. Partiet kom aldrig over remisgrænsen, så Svane har nu 4/5. Stadig godt på vej mod begge målstreger.

GM Yuri Solodovnichenko – billedet øverst (Yuri S., Ukraine) og Gabor Nagy (Ungarn) har begge spillet en solid turnering. De mødtes allerede i 1. runde, hvor hele pointet gik til Ukraine, men siden har begge scoret fint og er med i toppen.
I 4. måtte topratede Yuri S. smide en halv til vores langsomme starter, Bjørn, men i 5. var der fuld plade mod den polske IM Igor Janik. Det så udefra meget let og ubesværet ud, inden polakken opgav. Det blev hans andet nul i træk, da han i 4. havde tabt til Phillip Lindgren.

Gabor Nagy fik en lidt længere dag på kontoret og skulle bruge 66 træk på et betvinge Julia Antolak, (!). Også hun havde et par kedelige dage, for dagen inden (4.) havde hun fået smæk af Frederik Svane, så det gode par havde overlevet tirsdag og onsdag med tilsammen 0/4. Til gengæld bor de godt og hyggeligt hos Skanderborgs formand Torkils Salling.

Hård start for feltets enlige kvindelige deltager, WIM Julia Antolak. Foto: Claus Qvist Jessen

Stillingen i toppen efter fem af de ni runder er nu, at Frederik Svane og Yuri Solodovnichenko fører med 4/5. Begge er ubesejrede, og skæbnen har villet, at de mødes i 9. og sidste runde i det, der meget vel kan blive et rent showdown om turneringssejren.

Stillingen efter 5 runder:
1. – 2. GM Yuri Solodovnichenko, Ukraine (2561) 4 point
1. – 2. IM Frederik Svane, Tyskland (2438) 4 point
3. GM Gabor Nagy, Ungarn (2518) 1½ point
4. GM Sabino Brunello, Italien (2517) 3 point
5. – 6. IM Bjørn Møller Ochsner (2505) 2½ point
5. – 6. IM Filip Boe Olsen (2397) 2½ point
7. IM Igor Janik, Polen (2505) 2 point
8. – 9. IM Nicolai Vesterbæk Pedersen (2369) 1½ point
8. – 9. IM Phillip Lindgren, Sverige (2356) 1½ point
10. WIM Julia Antolak, Polen (2340) ½ point

6. runde er den sidste runde, hvor der spilles i Kulturhuset i Skanderborg. Herefter går turen til Morten Børup Skolen, hvor de tre sidste runder afvikles sammen med Smuk Skak Weekend EMT. Torsdagens parringer ser således ud:

GM Sabino Brunello (2517) – IM Frederik Svane (2438)
IM Bjørn Møller Ochsner (2505) – IM Igor Janik (2505)
IM Phillip Lindgren (2356) – WIM Julia Antolak (2340)
GM Gabor Nagy, (2518)- IM Nicolai Vesterbæk Pedersen (2369)
GM Yuri Solodovnichenko (2561)- IM Filip Boe Olsen (2397)

Link til live på chess24: https://chess24.com/en/watch/live-tournaments/smuk-skak-2021-gm/3/1/1

Link til turneringstavlen for Smuk Skak GM Tournament 2021: https://turnering.skak.dk/TournamentActive/Details?tourid=26892&curtab=tour-table

Smuk Skak Weekend EMT endte med 79 deltagere. Link til deltagerlisten: https://turnering.skak.dk/TournamentActive/Details?tourId=26844

Link til hjemmesiden for Skanderborg Skakklub: http://skanderborgskakklub.dk/

Claus Qvist Jessen har taget billeder fra turneringen i de smukke rammer i Kulturhuset i Skanderborg. De kan findes her: https://www.facebook.com/media/set?vanity=DanskSkakUnion&set=a.10158825113434051