You are currently viewing Årets Skakspiller 2020 – kandidaterne

Årets Skakspiller 2020 – kandidaterne

Igen i år har medlemmerne indflydelse på hvilke spillere, der skal nomineres for præstationer i 2020. Coronaen har dog lagt en væsentlig dæmper på aktivitetsniveauet i 2020, og dermed også antallet af turneringer og flotte resultater. Til gengæld er meget skak flyttet over på nettet i 2020, og gode resultater her bør også tages med i betragtning.

Den oprindelige initiativtager til uddelingen af den danske Skak-Oscar, journalist og forfatter Svend Novrup, giver afstemningen disse ord med på vejen:

Årets skakspiller er en titel, der skal tildeles en spiller, der har præsteret et strålende kvalitativt resultat i det forløbne år. Et, som ikke-skakspillere kan anerkende som ekstraordinært. Det skal dog ikke nødvendigvis være årets bedste enkeltresultat, da der tages et vist relativt hensyn til forventninger, især overgåede, og hastig fremgang. Man bør ikke kunne blive Årets Skakspiller ved som en overraskelse at vinde NM i skoleskak, for det er ikke en titel, som den store offentlighed vil forstå som storslået, men vinder en IM et GM-turnering og yderligere har nogle stabile resultater i et år, kan han vinde foran fx en Peter Heine, der laver større præstationer ratingmæssigt ved at klare sig pænt i topturneringer. Der har traditionelt været en vis positiv særbehandling af årets danske mester.”

Udvalget, der består af én af de to redaktører af Skakbladet, Jan Løfberg og de fire medlemmer af Dansk Skak Unions informationsudvalg som er Palle Skov, Jakob Aabling-Thomsen, Thomas Vestergård og Mads Boe, har i år på baggrund af mails og opslag på Facebook nomineret 10 spillere til titlen.

Frem til fredag den 14. januar kan DSUs medlemmer så stemme på kandidaterne ved at vælge nummer 1 til 10 i prioriteret rækkefølge. I sammentællingen vil en førsteplads give 12 point, en andenplads 10 point, tredjeplads 8 point og derefter 7-6-5-4-3-2 og 1 point.

Måden som afstemningen foregår på i år, er i lighed med sidste år, baseret på, at man har login til Dansk Skak Unions kartotek. Når man er logget ind, kan man tilgå afstemningen oppe i højre hjørne. Har man ikke et login, skal man kontakte kartoteksføreren i sin egen hovedkreds for at få det oprettet.

Kandidaterne i alfabetisk rækkefølge til titlen som Årets Skakspiller 2020 er:

Bjørn Møller Ochsner fra Skanderborg Skakklub scorede den anden GM-norm ved DM i Svendborg med scoren 6 af 9. Han mangler kun en enkelt norm for at blive stormester, da ratingtallet på den aktuelle ratingtingliste er 2505.

Bjørn Møller Ochsner

Ellen Fredericia Nilssen fra Køge Skakklub scorede den første WIM-norm i den norske turnering Offerspill Nordic Invitational i august måned. Efter WIM-normen i Norge tog Ellen til Ungarn for at deltage i Paul Benko Memorial International Chess Festival 2020 Open, hvor hun sluttede på 4. pladsen med 6½/9.

Ellen Fredericia Nilssen

Filip Boe Olsen fra Skanderborg Skakklub manglede et halvt point for at opnå sin første GM-norm i Chess Houses GM-turnering i december måned. I marts måned leverede han et godt resultat i en lukket GM-turnering i Hamburg, hvor han var 2 point over forventet score.

Filip Boe Olsen

Jesper Søndergaard Thybo fra Køge Skakklub scorede sin tredje GM-norm i Nordkalottens 40-års jubilæumsturnering, Xtracon Invite Chess 2020. Dermed blev han udnævnt til stormester lige efter han var fyldt 21 år. I Skakligaen 2019/2020 scorede han 7 af 9 på Jetsmarks førstebræt, en ratingpræstation på 2678. I internetlandskampen mod Sverige (hurtigskak) var han dansk topscorer med 5 af 5.

Jesper Søndergaard Thybo

Jonas Buhl Bjerre fra Skanderborg Skakklub lavede et flot resultat i Roquetas i Spanien. Her scorede han 7/9 og var 1½ point over forventet score. I august måned delte han turneringssejren i den norske turnering Offerspill Nordic Invitational.

Jonas Buhl Bjerre

Mads Andersen fra Skanderborg Skakklub blev Danmarksmester for 3. gang ved en stærkt besat Landsholdsklasse i efterårsferien. Mads scorede imponerende 6½ af 9 mulige.

Mads Andersen

Oscar Koch-Müller Præstø Skakklub. Lis Kirsten Dam har nomineret Oscar med følgende begrundelse:
Er gået ubesejret gennem 1. halvleg i kubturneringen og klaret sig over forventede i holdturneringen på klubholdet i 2. division.
Oscar er kun 16 år gammel for alvor trådt ind i de voksnes rækker, er kun gået fremad og opad i 2020 – uden at se sig tilbage.

Oscar Koch-Mûller

Poul Rewitz fra SK1968 vandt Kandidatklassen ved DM i Svendborg i efterårsferien for anden gang, og skal spille i Landsholdsklassen ved DM 2021 i Svendborg. I februar genvandt han Senior DM i 50+ klassen i Løgumkloster. SK1968s førstehold rykkede i sæsonen 2019/2020 igen op i Skakligaen. Poul Rewitz var holdets topscorer med 6 af 6.

Poul Rewitz

Sarah Sima Derlich fra Nørrebro Skakklub vandt DM i U10, og har som den første pige nogensinde kvalificeret sig til at repræsentere Danmark ved Nordisk Mesterskab. Hun har i 2020 spillet 25 partier i træk uden nederlag, og vundet 465 ratingpoint. Blandt de mange sejre i 2020 var Sjællandsmesterskabet og Chess House Juniorgrandprix i Aarhus.

Sarah Sima Derlich

Vitus Bondo Medhus fra Skakklubben Evans i Vejle blev Nordisk Ungdomsmester i gruppe E. Mesterskabet blev spillet i februar på hjemmebane i Danmark, hvor han scorede 4½ point og gik ubesejret gennem turneringen. Vitus fulgte sejren op ved at vinde U-DM i gruppen U-12 med 6 point af 7 mulige. Igen ubesejret.

Vitus Bondo Medhus

.