Danmark mod resten af verden i skakopgaver – vær med!

 

 

Steffen Slumstrup Nielsen skriver til skak.dk om muligheden for at deltage i 11. World Chess Composition Tournament, der er en holdturnering:

 

En ny verdensomspændende turnering er netop udskrevet, og Danmark er med. WCCT 11 er en stor turnering for landshold i problemskak organiseret af verdensforbundet WFCC. 

 

I WCCT 11 skal hvert land kreere op til 3 skakopgaver i 8 forskellige genrer: Totrækkere, tretrækkere, flertrækkere, studier, hjælpematter, selvmatter, fantasiopgaver og retroopgaver (bevispartier).

 

I hver genre skal opgaverne komponeres efter et givet tema. I studiegenren er temaet fx at “hvid må vælge mellem to ofre, hvoraf kun det ene fører til succes”. Det er illustreret i eksemplet i diagrammet. 

 

 

Hvid trækker og vinder (afslutning på en studie af Nielsen, Pat a Mat 2014) 1. Sd3! Txb5 2. Ke2! +-  1. Se6? Txb5 2. Sc7+ Kc5! 3. Sxb5/Lxb5 Kb6=

 

Frem mod 1 juli 2021 skal Danmarks mest kreative skakhjerner således i gang med at komponere gode skakopgaver, hvis vi vil gentage seneste turnerings triumf, hvor vi med det yderste af neglene holdt Sverige bag os på en 26. plads ud af de 38 deltagende landshold.

 

Danmark kæmper således næppe med om topplaceringerne – det plejer at være en hård dyst mellem Ukraine og Rusland – men mindre kan også stille os tilfreds.

 

Efter vi har sendt opgaverne afsted i jul 2021, skal de til bedømmelse hos fem dommerlande i hver genre. Det er en proces af betydelige proportioner, og det endelige resultat forventes således først klar i sommeren 2022.

 

Du kan også deltage!
Turneringen er åben for alle. Dansk Skakproblem Klub har en mailingsliste, hvor vi diskuterer opgaverne til turneringen og udvælger de bedste danske opgaver. Hvis du har lyst til at være med som observatør og meget gerne som aktiv bidragyder, kan du skrive til holdkaptajn Steffen Slumstrup Nielsen på stjeffen@gmail.com. 

 

Læs turneringsudskrivelsen på engelsk: https://www.wfcc.ch/wp-content/uploads/WCCT-11-announcement.pdf

 

Resultater og de bedste opgaver fra WCCT 10 (seneste turnering): https://www.wfcc.ch/wp-content/uploads/10-WCCT-Final-Award.pdf

 

Hjemmesiden for World Federation for Chess Composition: https://www.wfcc.ch/