Frederiksværk Skakklub 100 år

Henrik Mortensen skriver til skak.dk om Frederiksværk Skakklub der i slutningen af februar måned fejrede et flot 100 års jubilæum: 

 

Frederiksværk Skakklub blev stiftet d. 26. februar 1920. Nøjagtig 100 år efter – onsdag d. 26. februar 2020 – fejrede klubben sig selv med en flot fest for nuværende og særligt inviterede tidligere medlemmer af klubben. Festlighederne var dog kun lige gået i gang med formanden Søren Ellegaards velkomsttale, da en anden formand, nemlig formanden for Frederiksværk Firmaidræt Kurt Kristensen, afbrød ham for at overrække skakklubben en jubilæumsgave på 5.000 kr., mens han glad fortalte om, hvor smertefrit det var at have skakklubben boende i firmaidrættens lokaler. Den slags afbrydelser kan man godt leve med …

 

 

Kurt Kristensen (Frederiksværk Firma Idræt) til venstre overrækker en flot gavecheck til formanden for Frederiksværk Skakklub Søren Ellegaard.

 

Planlægningen af jubilæet går dog mindst et år tilbage. I forbindelse med klubbens 60-års jubilæum udgav skakklubben ved Karl Jørgensen et flot jubilæumskrift, der i dag stort set er umuligt at opdrive. Nogle medlemmer kunne så godt tænke sig, at der i forbindelse med 100-året kom et nyt jubilæumshæfte. Værsgo, gå endelig i gang, lød det fra bestyrelsen og så viste det sig ellers, at det man måske troede ville blive et hæfte på 40 sider, endte med at blive en bog på 135 sider(!) Og så måske ikke så overraskende alligevel, når man ser på redaktionen af bogen, der bestod af arbejdsjern eller ”workoholics” som Jens Peder Pedersen, Flemming Stald og klubbens tidligere medlem Henrik Mortensen. Disse linjers forfatter er naturligvis voldsomt farvet, når jeg hævder, at denne jubilæumsbog, rent kvalitetsmæssigt, ligger på de øverste hylder blandt den slags udgivelser. Redaktionelt gjorde vi lidt a et scoop, da vi fik GM Jacob Aagaard – der trådte sine barnesko i Frederiksværk Skakklub – til at levere en aldeles fremragende 16 siders artikel til bogen, men også andre tidligere – og naturligvis nuværende – medlemmer har medvirket til at gøre en god bog endnu. De tre forfattere blev hyldet med en flot gavekurv.

På dagen blev Max Ekelund (tidligere Møller) udnævnt som æresmedlem af skakklubben. Max har tidligere modtaget et af Dansk Skak Unions Hæderstegn i 1997. Da vi i bogen allerede på forhånd havde omtalt æresmedlemskabet(!) måtte den først frigives under jubilæumsfesten, således så Max ikke var blevet “advaret” på forhånd. Han fik selvsagt aftenens største bifald og det var fuldt fortjent.

 

Under festen fortalte Jens Peder Pedersen om bogens tilblivelse og Henrik Mortensen supplerede med, at hver gang vi troede, at vi var ved at være i mål, fik Flemming Stald et par typisk gode og nødvendige idéer om stof, der burde komme med i bogen. Den tidligere formand Flemming Johansen (perioden 1999 – 2003), der også har leveret et flot og lidt anderledes bidrag i form af en skaksang til jubilæumsbogen. Denne sang blev naturligvis afsunget til festen.

 

 

Jens Peder Pedersen, Flemming Stald, skakklubbens formand Søren Ellegaard og Henrik Mortensen lykønskes for arbejdet med udarbejdelsen af jubilæumsbogen

 

Flemming Johansen havde endvidere fået som opgave at underholde med nogle historier om, kort sagt, livet. Det gjorde han aldeles fremragende. Klubbens medlem Birger Jarulf fortalte efterfølgende også om livet, men mere sat i forbindelse med nogle skaklige dilemmaer, fx “Skal jeg ofre på h7 eller ej?”.

 

Til dessert var der lavet en flot “skaklagkage”. Denne måtte dog først fortæres, da alle, som ville, havde fotograferet den.

 

 

 

Skulle der være nogle skakafiocionados rundt omkring i det danske land, der kunne tænke sig at skaffe sig jubilæumsbogen, må de nok påregne en pris på små 200 kr. samt porto. Bedste kontakt mulighed er formand Søren Ellegaard på mail soerenellegaard@gmail.com

 

Endelig afholder Frederiksværk Skakklub i forbindelse med klubbens jubilæum en hurtigskak turnering lørdag d. 14. marts, hvor alle er velkomne. Der er bestemt plads til mange flere tilmeldinger.

 

Link til hjemmesiden for Frederiksværk Skakklub: http://www.frvskak.dk/