Kort Nyt uge 10

Så er også årgang 2000 af Skakbladet blevet scannet ind og lagt på nettet. Se mere her.

 

—-

 

Fire danske spillere er med i kvalifikationsturneringen til VM i korrespondanceskak. Det drejer sig om Claus Jensen, Michael D. Sørensen, Svend Nørrelykke og Jan Hansen. Der afvikles 10 indledende grupper, og ved at klikke på deltagernavnet kan man se den enkelte deltagers gruppe. Link til International Correspondence Chess Federation: https://www.iccf.com/  

 

—- 

  

Berigtigelse. GM Peter Heine Nielsen har gjort indsigelse mod Palle Skovs referat fra HB-mødet den 11. november 2018, der blev offentliggjort på skak.dk den 19. februar. Her skriver Palle Skov: “I bilagene kan du læse at formanden for 9. HK (hovedkreds) Morten Fabrin – bakket op af VM-træner og tidligere medlem af DSU, stormester Peter Heine – ønskede en mailafstemning for at undgå en bestemt kandidat.”

 

Peter Heine Nielsen skriver til skak.dk: “Det står hverken i referatet eller andetsteds, at jeg har bakket Morten Fabrin op i at kræve mailafstemning for at undgå en bestemt kandidat. Jeg har ingen kontakt haft med Morten Fabrin udover at jeg har sendt en mail til hele HB anbefalende at stemme på Short, subsidiært Dvorkovitj, ligesom jeg før valgene i 2014 skrev til HB/FU for at sikre at de var oplyste om kandidaterne.”

 

Skak.dk beklager overfor Peter Heine Nielsen, at vi har bragt urigtige oplysninger.

 

—- 

 

Poul Erik Nielsen skriver om det stærke Aarhusmesterskab i lynskak, der blev afholdt fredag aften i Chess House i Aarhus, og hvor GM Allan Stig Rasmussen blev Aarhusmester: 

 

I fredags blev den hidtidige stærkeste turnering spillet i Chess House, nemlig AaM i lyn med 38 deltagere! Mesterskabet var lagt i forbindelse med Rasmus Skyttes juniortræningsseance i denne weekend, der har den israelske stormester Arthur Kogan som underviser.

Selvom Kogan var stået op kl 4 fredag morgen for at nå til Aarhus – hvor han i øvrigt underviste indtil kl 18.45, kort før start! – var han klar til at stille op imod et meget stærkt dansk felt med to stormestre, seks IM’er og to FM’er i front. Det gik længe godt for Kogan, 7½ af 8 i den indledende gruppe, og i A-finalen startede ham med 3½ af 4, før han gik sukkerkold med to boller til Filip Boe Olsen og Bjørn Møller Ochsner.

Deltagerne i A-finalen var alle blandt de 11 højst ratede, så det blev en meget intens finale, hvilket også ses af, at gruppen blev vundet af GM Allan Stig og IM Bjørn Ochsner med kun 5 points hver! Og lige efter med 4½ kom GM Kogan og GM Mads Andersen! Allan og Bjørn delte pengepræmierne og spillede så ét ammageddon parti om mesterskabstitlen: Allan trak de hvide, fik 4 minutter + 2 sekunder pr træk mod Bjørns 3 minutter plus 2 sekunder, og kravet til Allan var gevinst. Gevinsten fik han, og dermed er Allan Stig Rasmussen Aarhusmester 2019!

 

 

GM Allan Stig Rasmussen vinder med hvid armageddom-finalen over IM Bjørn Møller Ochsner. Foto: Poul Erik Nielsen

I B-finalen blev førstepladsen tredelt mellem FM Martin Matthiesen (forrest th), Rasmus Skytte (bagest th) og IM Martin Percivaldi (bagest tv). I rødt ses IM Jesper Thybo, der blev nr 5 efter IM Uffe Vinther-Schou.

Nicolai Brondt havde spillet en skidt indledende gruppe, men i C-finalen var han suveræn og vandt med 6½ af 7; Mikkel Hansen blev nr. 2. D-finalen blev også overbevisende vundet af John Christensen med 6½, her blev Albert Møller nr 2. Endelig blev E-finalen vundet af Jonas Nielsen og Ture Nielsen, begge med 4 af 5.

 

Link til turneringstavlerne: https://chesshouse.dk/wordpress/

 

—-

 

IM Mads Hansen og IM Martin Haubro har været i Paris for at spille 4e Open International de Noisiel. IM Mads Hansen skriver til skak.dk om turneringen, som han i øvrigt varmt anbefaler til andre skakspillere:

 

Noisiel Echecs er en turnering i forstaden af Paris, som jeg selv har spillet nu tre gange. Det er der bestemt en årsag til, da det er arrangeret af en ærgerrig og hjertevarm klub, som giver dét ekstra for, at udlændinge skal føle sig velkomne. Det er alt fra, de to overdådige receptioner (med varme retter, snacks, ost, vin, kage osv.) de arrangerer hvert år under turneringen særligt tiltænkt de internationale spiller, til at være din private taxa mand hvornår du end skulle bruge det – de sørger for det hele. Udover det giver klubben glimrende betingelser for titelholdere (i Frankrig er de generelt vilde med udlændige IM’ere)
Når nu jeg skriver her, er det for at gøre fokus på turneringen, fordi den er ganske uheldigt blevet overset – selv af flere franskmænd bosiddende i Paris som jeg snakkede med!

I år havde Martin Haubro på glædeligvis taget mine ord for gode varer og vi endte med at have en kanon tur, krydret med fransk mad og livligt udfoldelse på et skakbræt.

Martin siger at hans turnering var meget på det jævne, forventet score uden at være prangende, hvor med lidt mere vind i sejlet mod hans to GM-modstandere, deriblandt Fedorchuck med 2600+, havde det set rigtig pænt ud. Rust blev banket væk inden den vigtige dobbeltrunde i Xtracon Skakligaen, hvor hans klub BMS vil have glæde af hans evner for overlevelse i den bedste række.

Jeg selv spillede ganske fornuftigt og spillet var tilbage mod fordum styrke. Jeg endte som nummer fire og forbedrede min også flotte femteplads fra sidste år, på trods af at en del stormestre alligevel finder deres vej til turneringen. 

 

Link til resultater fra turneringen: HER

 

—- 

 

Pige DM i skoleskak blev afholdt i den forgangne weekend i Jetsmark i Nordjylland med Bjarne Søndergaard og Lisa Havshøj blandt arrangørerne. Der deltog 38 unge pigespillere i stævnet med følgende præmietagere: 

 

Gruppe A:

1. Signe Sofie Sørensen, Vestfjends – 6 point
2. Birgitte B Jacobsen, Vestfjends – 5,5 point
3. Shanne Jacobsen, Jetsmark – 3 point

 

Gruppe B:

1. Katrine K. Højer, Jetsmark – 4 point
2. Cecilie Lassen, Biersted – 0 point

Gruppe C:

1. Andrea Kongskov, Hornslet – 6 point
2. Hella Nissen Kronow, Dianalund Skakskole – 2,5 point
3. Karoline Gregersen, Dalumskolen – 1 point

 

Gruppe D:

1. Nanna Ehrenreich, Hinnerup – 4,5 point

2. Clara Heiberg, Giersings Realskole – 4,5 point
3. Naya Steensig Jensen, Horsens Byskole – 3 point

 

 

Vinderne i gruppe D: Clara Heiberg, Nanna Ehrenreich og Naya Steensig Jensen. Foto: www.pigedm.dk

Gruppe E:

1. Liva Buddha Jensen, Horsens Byskole – 6 point
2. Zofia Merzec, European School of Copenhagen – 5,5 point
3. Kathrine Lindegaard Bruntse, Skt. Klemens Skolen – 5 point

Gruppe F:

1. Leia Andries, Østre Skole Middelfart – 13 point
2. Sarah Sima Derlich, European School of Copenhagen – 11 point
3. Elli-Sofie Munkegaard – 11 point

 

Link til turneringens hjemmeside: http://www.pigedm.dk/

 

—-

 

Niels Skou deltager i Prague International Chess Festival Open. I første runde slog han FM Nurgyul Salimova fra Bulgarien med 2414 i elo, og har trods to efterfølgende nederlag stadig en præstationsrating på over 2200. Link til turneringstabellen: HER. Masters, der er den øverste gruppe, har et ratinggennemsnit på over 2700. Se hjemmesiden for turneringen: http://www.praguechessfestival.com/