Debutantsejr i 1-3 nederlag ved EM

  • Post author:
  • Post category:Ikke-kategoriseret

 

freja em_15
Begge hold tabte i 6. runde ved EM i Reykjavik – der var dog flere ting at glæde sig over. Freja Vangsgaard, som ses på Thomas Schou-Moldts foto, vandt sit første parti ved EM i kvindernes 1-3 nederlag mod Litauen.
I åben række tabte holdet knebent til Belgien, men Mads Andersen vandt og har stadig mulighed for at færdiggøre sin GM-titel.
Holdleder Jacob Aagaard skriver om kampen i 6. runde, som blev vundet af fire IM’er fra Belgien med 2,5 – 1,5:
Det er en lidt underlig oplevelse at være holdleder for det danske hold ved EM i Reykjavik. Efter den flotte sejr i første runde har vi tabt alle vores kampe. Men samtidigt er vi vildt glade og opstemte. Sune har spillet et resultat i verdensklasse og Mads skal spille om GM-titel i morgendagens kamp imod Skotland. Men lad os kigge på dagens kamp.
Lars valgte at tage nogle strategiske chancer. Desværre var de ikke helt berettigede og Lars fik en svær stilling. Han gjorde stor modstand, blandt andet med kvalitetsoffer, men modstanderen spillede rigtigt godt og gav kvaliteten tilbage på en smart tidspunkt. Et surt nederlag.

Mads var dagens store helt for anden dag i træk. Efter ikke at have vundet sine gode stillinger i starten af turneringen, lykkedes det endelig at vinde et parti hvor han havde stået bedst hele vejen. Sådan næsten da!

 

Der var lige et par træk i tidnøden hvor kontrollen blev mistet, men den kom tilbage efter træk 40 og Mads vandt i stor stor stil.

Som sagt så er hans præstation et godt stykke over 2600 og med en gevinst fredag mod Skotland kan Mads blive stormester.

 

Hans modstander kunne være Graham Morrison, der kun har fået en enkelt remis i fem runder, så der er gode chancer. Men skulle den glippe, har Mads scoret så godt at der sikkert kommer en chance til i de to sidste partier.

Bjørn pressede på, på tredjebrættet, men da der var uligefarvede løbere kom partiet aldrig rigtigt ud over remisgrænsen. Bjørn har modt gode modstandere i hver runde og har kæmpet bravt. Det er næppe sidste gang han er på landsholdet.
Mikkel kom fint fra åbningen, men troede på et tidspunkt at han havde en smart kombination. Desværre virkede den ikke pga. et mellemtræk og så havde Mikkel en officer for lidt. Ærgerligt.
Kvindernes match mod Litauen blev spændende og tæt.
Træner og holdleder Thomas Schou-Moldt skriver:
Det blev en spændende og tæt match mod Litauen, som vi desværre endte med at tabe. Heldigvis var der også lyspunkter, ikke mindst at vores landsholdsdebutant Freja blev dagens vinder! Vi havde også vores chancer på de tre første brætter, men desværre huggede vi ikke til på bare ét af dem – et enkelt matchpoint havde været rigtig godt! Nu skulle det ikke blive sådan, og i tætte matcher er det tit marginalerne der afgør det endelige resultat, og i denne match faldt de ikke ud til dansk side.

Revanche for Nina Høiberg udskudt til næste gang

Vi kom fint fra åbningen i alle partier, ramte forberedelsen i tre af partierne, og så er man jo godt fra land.

Nina havde sort mod IM Daulyte, som hun havde tabt til sidste år i Politiken Cup, og det så længe ud til, at der var fine muligheder for revanche. Desværre trådte Nina forkert i komplikationerne op mod tidskontrollen, og så røg der en officer, og dermed partiet.
Træk 40 viste sig igen som en skurk
Sandra fik en ganske fin stilling med hvid i en Grünfeld, og endte i en stilling med løberpar mod to springere, og bønder på begge fløje, men på et kritisk tidspunkt valgte hun at lukke på den ene fløj, hvor der i stedet for havde været muligt at skabe en fribonde, og så blev stillingen ret uklar.
I træk 40 røg der en bonde (ak ja, hvor mange liv har træk 40 ikke på samvittigheden!), og selvom hun kæmpede længe, så var det ikke muligt at holde sammen på det i længden.
Farlige fribønder
Esmat mistede også en bonde i midtspillet, men fik skabt rigelig med kompensation, da hvid fik sin hvidfeltede løber muret inde bag bønderne på kongefløjen, og omkring træk 50 så det ud til, at der måske var remis- eller endda gevinstchancer, da Esmat fik skabt en farlig fribonde.
I den evige tidnød var det fuldstændig umuligt at forudse hvad der ville ske, Esmat endte med at vinde modstanderens tårn, men til gengæld var der et par farlige forbundne fribøder på vej ned ad banen. De kunne ikke stoppes, og så endte det igen med en pind til Baltikum!
Freja på tavlen med gevinst
På 4. bræt kæmpede Freja for at sætte sit første point på tavlen, og selvom modstanderen spillede den ”forkerte” åbning i forhold til vores primære forberedelse, så kom hun fint ud af sin Sämisch mod Kongeindisk.
Sort fik dog etableret et farligt kongeangreb, og da Freja samtidig var ret presset på klokken (for at sige det mildt), så det lidt sort ud. Hendes ellers rutinerede modstander gjorde så noget, som var meget urutineret: Hun begyndte at spille på Frejas dårlige tid og spillede for hurtigt.
Freja fik stabiliseret stillingen, og da modstanderen byttede det sidste tårn, så var stillingen pludselig vundet for hvid, da sorts sortfeltede løber var domineret af sine egne bønder, og det er som regel noget man vil undgår… Freja viste god teknik, og kørte partiet hjem i sikker stil. Rigtig dejligt med et debutantpoint!
I morgen skal vi møde Belgien, der er seedet lavere end os. Det kan stadig godt blive en tæt match, men det er en match vi meget gerne skal vinde, hvis vi skal holde trit med de andre nordiske nationer.