Årets Skakspiller 2016

  • Post author:
  • Post category:Ikke-kategoriseret

For 8. gang er det op til DSUs medlemmer at vælge Årets Danske Skakspiller, der indtil 2008 blev udnævnt af de danske skakjournalister.

Igen i år har medlemmerne indflydelse på hvilke spillere, der skal nomineres for præstationer i 2016. Indtil nytårsaften kan man på mail til Skakbladet@skak.dk  eller på DSUs debatforum på Facebook bringe en spiller i forslag med en kort begrundelse. 

Blandt de foreslåede spillere vil udvalget bag Årets Danske Skakspiller, der består af Skakbladets redaktør, Thorbjørn Rosenlund og de tre medlemmer af Dansk Skak Unions informationsudvalg som er Palle Skov, Jakob Aabling-Thomsen og Mads Boe, udvælge op til 20 finalister. Disse 20 kandidater vil blive offentliggjort på skak.dk den 1. januar.  

 

Mellem søndag den 1. januar og søndag den 8. januar kan DSUs medlemmer så stemme på kandidaterne ved at vælge nummer 1 til 10 i prioriteret rækkefølge. I sammentællingen vil en førsteplads give 12 point, en andenplads 10 point, tredjeplads 8 point og derefter 7-6-5-4-3-2 og 1 point.

 

Måden som afstemningen foregår på i år er baseret på at man har login til Dansk Skak Unions kartotek. Hvis man ønsker at deltage i afstemningen finder man den i sit personlige login, hvor man vælger afstemningen og herefter giver sine 10 foretrukne kandidater placeringsnumre fra 1 til 10, hvor 1 er den bedste.

Som nævnt skal man stemme via sit personlige login. Har man endnu ikke fået et login, kan man bestille det via sin ratingprofil (man klikker på sit eget navn på en af ratinglisterne, og bestiller et login via det link som findes på profilkortet), eller man kan alternativt tage kontakt til sin hovedkreds kartoteksfører som kan være behjælpelig. Bemærk: Man kan ikke forvente at et login kan oprettes kort før sidste frist for afgivelse af stemme, så hvis man er interesseret i at deltage, bør man bestille sit login i god tid. Uanset hvordan det bestilles, skal der en DSU frivillig ind over og hjælpe med at ekspedere login. (Man kan i disse dage teste afstemningsformen, idet det er muligt at stemme på de 10 bedst placerede ved London Chess Classic).  

  

 

Den oprindelige initiativtager til uddelingen af den danske Skak-Oscar, journalist og forfatter Svend Novrup, giver afstemningen disse ord med på vejen: 

 

“Årets skakspiller er en titel, der skal tildeles en spiller, der har præsteret et strålende kvalitativt resultat i det forløbne år. Et, som ikke-skakspillere kan anerkende som ekstraordinært. Det skal dog ikke nødvendigvis være årets bedste enkeltresultat, da der tages et vist relativt hensyn til forventninger, især overgåede, og hastig fremgang.  Man bør ikke kunne blive Årets Skakspiller ved som en overraskelse at vinde NM i skoleskak, for det er ikke en titel, som den store offentlighed vil forstå som storslået, men vinder en IM et GM-turnering og yderligere har nogle stabile resultater i et år, kan han vinde foran fx en Peter Heine, der laver større præstationer ratingmæssigt ved at klare sig pænt i topturneringer. Der har traditionelt været en vis positiv særbehandling af årets danske mester.”

 

Resultatet af afstemingen om Årets Danske Skakspiller forventes offentliggjort lørdag den 14. januar 2017. 

 

Se artikel om medlemslogin: Nu får du et medlemslogin til DSU