Stærk slutspurt af Carlsen i London

  • Post author:
  • Post category:Ikke-kategoriseret

LCC-151214 177

The winner takes it all.

Verdensmester Magnus Carlsen var den eneste der vandt i 9. og sidste runde af Grand Chess Tour i London. Dermed nåede han op på 5,5 point og en tredelt førsteplads med Anish Giri og Maxime Vachier-Lagrave. (foto fra overrækkelsen af trofæet. Til venstre Malcolm Pein. Foto fra turneringens hjemmeside af Ray Morris-Hill (c).)

 

Men ikke nok med det – til efter midnat natten til mandag blev der spillet omkamp om førstepladsen blandt de tre med 5,5. Også her tog verdensmesteren sejren.

 

Fem hurtigpartier afgjorde det hele

Først skulle de to med dårligst korrektion – Giri og Vachier-Lagrave – spille hurtigskak om retten til en finaleplads mod spilleren med bedst korrektion, nemlig Carlsen. Giri vandt det første parti, franskmanden de to næste. Det betød finaleparti mellem Carlsen og Vachier-Lagrave. Carlsen vandt det første parti og det andet blev remis.

 

Dermed vandt Carlsen London-turneringen i The Grand Chess Tour. Og det hele sammenlagt, blandt andet fordi Topalov og Nakamura der lå som nummer et og to samlet efter Norway Chess og Sinquefield gik helt ned i London. 

  

Nummer to i London blev altså Vachier-Lagrave og Giri nummer tre. Alle tre gik gennem turneringen uden nederlag med to gevinster og syv remis.

 

Seks ubesejrede i turneringen

På fjerdepladsen var Levon Aronian med en enkelt sejr og otte remis også ubesejret. Det samme var Fabiano Caruana og Michael Adams, men de spillede samtlige ni partier remis og fik altså 50 procent score. På 4,5 finder vi også Alexander Grischuk, med en sejr, syv remis og kun nederlag til Carlsen i sidste runde.

 

Nummer otte blev Hikaru Nakamura med 4,0. Eks-VM Viswanathan Anand måtte med 3,5 nøjes med næstsidstepladsen, og sidst med bare fem remis og fire nederlag finder vi turneringens næsthøjest ratede, Velesin Topalov, der nu må se ratingen ryge et stykke under 2800 igen.

 

Topalovs sidsteplads i London var aldrig i fare

Pudsigt nok kunne overskriften på skak.dk-artiklen efter tredje runde også været brugt til slut: Den omtalte turneringen som jævnbyrdig, og med Topalov som sidste mand. Det holdt sig hele vejen, og kun i toppen kom lidt forskydninger på grund af slutspurten af Carlsen – hvis man kan betegne den enlige sejr i sidste runde samt overbevisende hurtigskak som en slutspurt. 

 

London Chess Classic var tredje del af The Grand Chess Tour, hvor Topalov vandt første omgang i Norge, Norway Chess i juni.

I august tog Aronian sig af Sinquefield i St. Louis, USA, og så altså her tredelt førsteplads med omkamp i hurtigpartier i London. Og med Magnus Carlsen som vinder, hvilket må være en udmærket kompensation for at have smidt omkring 40 ELO-point i år. 

 

Ratingtal forgår – men turneringssejre består.

 

Læs mere