Aserbajdsjan for stor en mundfuld

  • Post author:
  • Post category:Ikke-kategoriseret

EM minde_Frankrig

Inden 2. runde blev indledt ved EM holdt spillerene et øjebliks stilhed på grund af terrorangrebet i Paris sent fredag aften. (foto fra EM-hjemmesiden).

 

Det danske hold i åben række kæmpede godt i mange timer og undervejs lignede det en lige match. Mads Andersen fik fordel, og de to stormestre stod godt, men det endte med kun en enkelt remis og altså et nederlag på 0,5 – 3,5. Så Aserbajdsjan var altså for stor en mundfuld for det danske hold – til gengæld gjorde kvinderne rent bord mod Finland og vandt 4-0. Samlet trak vi os altså tilbage med positiv score i anden runde.

 

Holdleder Jacob Aagaard skriver om åben række:

 

Dagens modstandere var de tidligere Europamestre fra Aserbajdsjan. De var storfavoritter på alle brætterne og det var også lidt sådan det gik. Sune var sort imod den tidligere nummer 4 i Verden, Mamedyarov.
Åbningen var ikke specielt farligt, men det er ikke der hvor han har sin styrke. I midspillet kom der pludselig alle mulige former for tricks, startende med 17.c5! hvor presset begynder. Sune fulgte rimeligt god med indtil 26…Sb4, hvor Sune havde misset 27.Te4!. Derefter var det svært og efter en lille fejl i en svær stilling tabte Sune en bonde.
Lars spillede meget forsigtigt som hvid i Kongeindisk imod Naiditsch, der for nyligt flyttede til Aserbajdsjan sammen med sine kone, for en stor pose penge. Slutspillet var holdbart, men Lars tog et par forkerte beslutninger og så blev det praktisk meget svært. Når man ikke har meget tid kan det tit være dødbringende og til sidst blev Lars helt sakset af et imponerende løberpar.
Mads spillede igen fremragende angrebsskak med sort og fik meget stor fordel. Desværre spillede han mindre godt i den fase og fordelen ebbede langsomt ud. Til sidst sikrede han remis ved trækgentagelse.
Bjørn kom fint ud af åbningen, men var ikke ligeså god til at koordinere brikkerne som Safarli. Han blev nødt til at give en kvalitet, men kunne derefter have givet Safarli større problemer med at få de sidste to brikker med, men var løbet tør for tid. Gevinstførelsen tog lang tid, men var aldrig rigtigt i tvivl.

Kvindehold 4-0_mod_Finland

Rent bord mod Finland!

 

af Thomas Schou-Moldt

I lørdagens runde skulle vi spille mod turneringens svageste hold (ja, der er faktisk fire hold der er seedet dårligere end Danmark!), og vi var på papiret meget store favoritter, især på bræt 3 og 4. Det er dog ikke altid ”bare lige” at slå lavere ratede hold og/eller spillere, og derfor spiller vi efter konceptet ”ninja-skak”: Man skal altid respektere sin modstander, men aldrig frygte ham (hende!). Matchen var dog en ”must-win” match, og der var heller aldrig tvivl om udfaldet. (foto af det danske hold inden matchen mod Finland – fra turneringens hjemmeside).

Ninas modstander, der trods alt havde over 2100, ofrede helt umotiveret en løber på f7 i træk 6 i Philidor, og selvom det er muligt i visse varianter (hvis sort har spillet forkert), så var det ikke korrekt her. Hun fik dog to bønder og en del angreb, og selvom der ret beset ikke var nok kompensation, så sad Nina på pinebænken! I forviklingerne fik hvid vist en enkelt mulighed for en lidt kritisk fortsættelse, men da hun ikke spillede den, så var det pludselig Nina der fik et angreb stablet på benene, og så ved man jo godt hvor det bærer hen. Hun afviklede til et vundet slutspil med en kvalitet over, og vandt sikkert.

Sandra spillede også mod en forholdsvis god spiller, men man skal passe på med at spille Volga mod Sandra. Det vidste de åbenbart ikke i Finland, og Sandra fik i midtspillet vundet c-bonden, da den havde stukket næsen for langt frem på c4. Op mod tidskontrollen blev det dog en smule rodet, men Sandra var vist i nogenlunde kontrol, og til sidst afviklede hun knastørt til en stilling med 3 mod 2 og springer mod løber, og det kørte hun hjem på lige så nastør teknik!

Esmat fik også gang i et meget lovende angreb, men da det jo normalt ikke er hende der er familiens angrebsspiller, så brugte hun en del tid på at regne det igennem, og det lykkedes hendes modstander, at få sat en prop i hullet og få skabt lidt modspil i den åbne g-linje. Esmat havde dog også den bedste struktur og de mest aktive tårne, så da dronningerne blev byttet af brød hvids stilling hurtigt sammen.

Først færdig af alle var dog Thomine, der fik sin første kamp i turneringen. Hun vandt i sikker stil, og hendes modstander var i realiteten værgeløs efter en positionel fejl, der efterlod hende med en svag d-bonde, og en passiv stilling. Så vandt Thomine en officer, og så var det slut! Godt eksekveret.

Sandsynligvis løber Finland ind i mange flere 0-4 nederlag i turneringen, og så er det jo godt, at vi allerede har cashet ind med max!

Selvom man er storfavorit, så er det også en kvalitet, at præstere når man skal, og det viste holdet i dag, at de også magtede!

I tredje runde får vi en helt anden kaliber modstand…

Følg EM her