Ungdoms-EM i Georgien 9. runde

  • Post author:
  • Post category:Ikke-kategoriseret

Ungdomslandstræner Mads Boe skriver om det netop afsluttede Ungdoms-EM:

EM Batumi – 9. runde og afrunding.
Sidste runde gik nogenlunde som de øvrige. Vi scorede en smule under 50%, og havde en forventet score over de 50%!
 

Jonas Bjerre: Det blev en tredje remis i træk til Jonas mod Ahmad Ahmadzada (1777) fra Aserbajdsjan. Det blev en lidt flad sicilianer, hvor det hurtigt endte ud i løberslutspil med lige mange bønder. Jonas har været med i toppen hele turneringen, men ender desværre udenfor top 10 som bedst placerede Dansker på en 16. plads med 6/9, da der har været for mange remiser. Da Jonas var seedet nummer 1 noget foran de andre bliver det til et elotab på 84.

 

jonas bjerre_sidste

Jonas Bjerre blev bedst placerede dansker på en flot 16. plads. Her fra runde 5 på bord 2 (foto: Mads Boe)
 

Filip Boe Olsen: En katastrofal turnering blev forstærket af et nederlag i sidste runde i en Caro Kann mod Felix Blohberger (1813) fra Østrig. Stillingen var længe i balance, men er man kommet ind i en dårlig stime ender det ofte galt, og en grov fejl gav modstanderen et vundet slutspil. En dårlig start på turneringen gjorde at Filip forcerede udfaldet i flere af partierne fordi han ville vinde partierne for at komme tilbage i turneringen. En samlet score på 3½ point og et tab på 156 elopoint var meget hårdt for ham. En samlet placering som nummer 93 af 121 startende spillere var meget skuffende.

 

Thomas Søndergaard Thybo: Var først færdig i sidste runde mod Daniel Morgunov (1906) fra Østrig. Desværre blev det til et nederlag i Caro Kann, hvor der blev rokeret modsat. Desvære var modstanderens angreb noget hurtigere. Thomas endte på 4/9, hvilket var noget under den forventede score. Et samlet elotab på 64 point, men viste gode taktiske momenter undervejs. Thomas er i klar fremgang spillemæssigt, og burde snart kunne opnå mesterspiller titlen. Han endte som 79/121.

 

Sophus Mechlenburg Møller: Eventyret, hvor Sophus med sin Dragevariant har slået meget stærke modstandere med begge farver og lagt hele fremme gennem det meste af turneringen fik desværre en ende i sidste runde. Her blev det et ærgerligt nederlag mod FM Ariel Erenberg (2308) fra Israel med sort i en Grünfelder. Hvid fik en farlig d-bonde, som blev kombineret med trusler mod kongestillingen. Computeren mente stillingen var holdbar, men i de meget taktiske varianter fandt han ikke det rigtige forsvar. Sophus kan nu være meget tilfreds med turneringen som med scoren 5½/9 og en flot plads som nummer 20/99 giver en markant fremgang på 76 point.

 

Bjarke Hautop Kristensen: Endelig blev det til en sejr! Efter 8 partier uden sejr vandt han en Grünfelder mod Joris Kokje (1917) fra Holland. Han var dog lidt heldig undervejs, da modstanderen kunne have vundet forceret på grund af en farlig b-bonde. Til Bjarkes forsvar skal dog siges at heldet bestemt ikke har været på hans side undervejs. En samlet score på 3 point i turneringen var klart for lidt. Det giver et ratingtab på 112 point og en placering som nummer 90/99.

 

Ellen Fredericia Nilssen: Ellen vandt et langt hårdt kæmpet parti modJana Bespalova (1505) fra Litauen hvor de endte med at spille knap 100 træk. Det var ikke det mest korrekte parti, da hun undervejs førte med en officer og 2 bønder, for senere kun at føre med 2 bønder. Men udfaldet var der vist aldrig tvivl om. Ellen fik et lille ratingtab på 37 med scoren 3½ af 9 og det blev til en placering som nummer 45/77.

 

Jesper Søndergaard Thybo: Næst efter Thomas kom brormand Jesper ud fra spillelokalet. Desværre også som taber mod Andranik Kutsanyan (1930) fra Ukraine. Modstanderen forsøgte sig med en Budapester gambit, og Jesper valgte desværre hurtigt en forkert plan. Havde Jesper fundet det bedste forsvar havde der været muligheder for at holde det remis. Samlet pointscore på 4½ point og et elotab på X point var et lidt skuffende resultat for Danmarks seneste FM.

 

Bjarke Vangsgaard: Bjarke sluttede turneringen med en remis mod Alexandr Panasenko (1823) fra Georgien. Modstanderen var i det gavmilde hjørne, da han i et tårnslutspil med merbonde tilbød remis. Bjarke var ikke sen til at modtage tilbudet. Analyser efterfølgende viste også at stillingen var tabt, hvis modstanderen fandt den rigtige plan. Bjarke havde en hård turnering og endte med den lidt sparsomme score 3/9 med en oversidderrunde undervejs. Humøret blev dog holdt højt. Samlet placering som nummer 68/89 og et ratingtab på 58.

 

Freja Vangsgaard: Sluttede af med en sejr med sort over Selva Agun Lutfiye (1516) fra Tyrkiet i et parti, hvor der var stor klasseforskel. Åbningen var Dronningindisk, og Freja vandt hurtigt en bonde, så en bonde mere, og derefter en officer. Sejr i 30. træk og 4/9. En samlet placering som nummer 45/67 og et ratingtab på 24 var et tilfredsstillende resultat.

 

Rasmus Thøgersen: Rasmus kom godt ud af åbningen i c3-varianten i Siciliansk mod Elvin Bayramov (2064) fra Aserbajdsjan. Rasmus vandt hurtigt en bonde, men der var lidt problemer med at realisere fordelen da begge havde et par yderst aktive løbere. Et par små taktiske pointer gav Rasmus et vundet slutspil, da han fik en fribonde der løb i mål. Rasmus spillede generelt en solid turnering (skal dog lige arbejde lidt med Maroczy varianten i Siciliansk….) Han fik 4/9 og endte som nummer 40/64 med et beskedent ratingtab på 4.

 

Ellen Kakulidis: Ellen kom godt fra start i partiet mod Zinaida Voischeva (1959) fra Rusland med hvid i en Benoni lignende stilling, og fik en positionel meget stærk stilling (+2 på Houdini på trods af materiel lige stilling) Ellen slog desværre ikke til da chancen bød sig, men bukkede i gensidig tidnød da stillingen blev meget kompliceret. Det ærelige nederlag kan dog ikke ændre på at Ellen spillede en utrolig flot turnering, og snart vil kunne banke på til kvindelandsholdet. Samlet score på 3½/9 og en stor ratinggevinst på 86 point. Ellen endte som 41/56.

EM i Batumi lakker mod enden. Tilbage var kun en lang hjemrejse, hvor vi landede i Danmark onsdag eftermiddag efter en lang rejse på knap 22 timer. De 3,5 timer brugte vi i øvrigt ved grænsen fra Georgien til Tyrkiet, da vores bus åbenbart ikke kunne få lov til at komme over grænsen. Det har været en hård turnering for de danske spillere. Heldigvis har der været lyspunkter undervejs. Vi fik to spillere i top 20, selvom jeg personligt absolut havde sat næsen op efter mere. Men vi må nok erkende at ratingtal i Vesteuropa ikke helt kan sammenlignes med dem fra det gamle Østeuropa. Sammenholdet har været rigtigt godt på trods af at vi ikke helt har klaret os så godt som vi havde håbet på. Tak til alle for en rigtig god tur.

 

Til sidst ikke mindst en stor tak til IM Leif Kristensen for at have ageret kvalificeret hjælpetræner under turneringen. Sammen har vi set og ikke mindst kommenteret 98 danske partier i løbet af turneringen!

 

Mads Boe

 

Hjemmeside: www.e2e4.ge