Chess House GM 1. runde

  • Post author:
  • Post category:Ikke-kategoriseret

Tirsdag kl. 15.00 starter anden runde af den første GM-turnering i Århus i 11 år. Ungdomslandstræner Mads Boe, der også er formand for Chess House, skriver om første runde, der belv spillet mandag.

Af Mads Boe
Chess House GM Turnering – Runderapport runde 1:
Det er 11 år siden der sidst har været arrangeret stormesterskak i smilets by. Dengang i sommeren 2003 var det også Chess House der var arrangør af turneringen.

Feltet denne gang er en god blanding af stærke stormestre anført af Danmarksmester GM Davor Palo og den i Polen bosiddende Ukrainske diplomtræner GM Andrej Maksimenko og unge ærgerrige IMere med Mads Andersen i spidsen, der gerne vil lave stormesternormer. Så god kampskak er at forvente i løbet af ugen!

Og god kampskak og underholdende partier var også hvad der blev spillet allerede fra start i turneringen.

Partiet mellem Aarhus/Skolernes spanske spiller IM Jimenez og GM Maksimenko blev en skarp Najdorf variant i Siciliansk. Maksimenko overraskede med Le7, som han ikke plejer at spille. Jimenez brugte rigtigt meget tid på at regne de taktiske varianter ud undervejs, hvor Maksimenko ofrede en officer. Fra træk 30 var han nede på kun at have tillægstiden, og fandt ikke et forsvar mod kongeangrebet. Et meget underholdende parti.

 

gm maksimenko
GM Maksimenko – ukrainsk favorit (foto: thv)


IM Jens Ove Fries Nielsen spiller meget varieret åbningsspil, og valgte mod IM Rasmus Skytte London systemet. For mig så det lidt mærkeligt ud, at Jens Ove satte springeren på d2 for bagefter at spille c4. Havde Jens Ove spillet c4 først kunne springeren være kommet til c3, som vel er dens bedste placering. Trækket 12.dxc5 så mistænkeligt ud, da centrum opgives. Sidenhen vandt Rasmus en bonde på c4, mod at Jens Ove fik en stærk springer på d5. Kvalitetsofret Txd5 så stærkt ud, da Rasmus fik et kraftfuldt bondecentrum, og han vandt da også partiet ved at det lykkes ham at skubbe bønderne i centrum fremad.

 

im rasmus_skytte_febr20147

IM Rasmus Skytte – sejr i 1. runde (foto: thv)


IM Mads Andersen og IM Lawrence Trent spillede Engelsk, og hurtigt fik Mads den bedste stilling. 13.-,c5 var en hård men nok nødvendig beslutning for at undgå at Mads kunne stable brikker op i c-linien og angribe den svage bonde på c7. Til gengæld trængte Mads ind i b-linien, og fik givet sort en isoleret dobbeltbonde i e-linien. Selvom Mads i slutspillet havde bedre bondestruktur og aktivt tårn, holdte englænderen partiet remis.

I turneringen spilles der med ”Sofia-regler”, hvilket betyder at der ikke må tages remis inden træk 40. At partiet mellem klubkammeraterne fra Skanderborg IM Nicolai V. Pedersen og GM Davor Palo ender remis allerede efter træk 21, skyldtes tvungen trækgentagelse i en stilling, hvor Nicolai havde slået en springer på f6 med sin stærke løber for derefter at true d bonden med dronningen. Davor har ikke bedre end at dække med kongen, hvorefter der er trækgentagelse.

 

davor palo_febr2014

DM og GM Davor Palo spillede remis med sort (foto: thv)

Det sidste parti mellem GM Brynell og IM Eggleston startede først kl. 17:00, da englænderen først ankom sent på dagen. 17.-e5 så ud til at være en positionel fejl, da det gav Brynell et stærkt felt på d5. For at forhindre at begge de hvide springere skulle tage kontrol over feltet valgte Eggleston at svække kongestillingen med g5, som så gav problemer i h-linien efter h4. Et desperat spingeroffer gav ikke fornødent kongeangreb og Brynell vandt sikkert.

 

Første rundes partier kan gennemspilles her: www.liveskak.dk/2014/Chess-House-GM/r1/widthoutchat.htm

Turneringen kan dagligt følges live fra hjemmesiden www.chesshouse.dk Tilskuere er selvfølgelig velkomne på adressen Katrinebjergvej 111a, 8200 Aarhus N. Der er gratis adgang.

 

Mads Boe


Livedækning: www.liveskak.dk/2014/Chess-House-GM/