Midstvejsrunder ved EM for Ungdom

Så er der igen nyt fra Albena i Bulgarien.

Fra ungdomslandstræneren har vi modtaget nedenstående

Af Allan Stig Rasmussen
Runde 4: Av av
Denne runde var hård ved de danske spillere.
U8: Filip kom fint ud af åbningen med sort, og stod fornuftigt i midtspillet – men så gik der åbenbart et eller andet galt, og den unge talentfulde energibombe måtte ned.

U10: Johan var oppe mod en drage, så at sige, og den blev hurtigt rigtig farlig, efter han kom til at slå på c6 alt for tidligt. Modstanderen udnyttede den halvåbne b-linje, og der var ikke så meget at stille op mod alle truslerne. Faktisk et meget flot angrebsparti – desværre, for den yngste Ochsner.

Lasse måtte sidde over, så han var i stedet ovre og lære undertegnede at spille minigolf, og gjorde sig klar til at påbegynde en ’ny’ turnering.

U12: Jesper blev overrasket i åbningen, men spillede meget smart en sidevariant, som han kendte noget til. Han udspillede fuldstændig sin modstander (1714), indtil det igen gik lidt for hurtigt i gevinstføringen, og modstanderen fik tilsyneladende en stor chance for at holde sig inde i partiet. Det var stadig vundet for vor mand, men ville have krævet meget is i maven, med et tårnoffer etc. Heldigvis kom det aldrig dér til, og i stedet vandt Jesper let.


Jesper Thybo (foto: asr)

U14: Jens havde ikke helt styr på åbningen med de sorte brikker, og efter en tvivlsom springermanøvre, var det allerede kritisk. Modstanderen, der ellers på papiret var lidt svagere, spillede det ganske fint, og snart var der ikke noget at stille op mod hans angreb.

U16: Mads havde forberedt en sidevariant i grunfeld, og den gik ind med rimelig succes. Han fik fordel, udbyggede den langsomt, og havde nogle gode muligheder undervejs, særligt 29.e5, men havde generelt brugt for meget tid, og var derfor lidt for nervøs for at forcere spillet. I stedet fik modstanderen pludselig modspil, og i slutstillingen, da han tilbød remis, stod han endda en smule over. Ikke helt godt, mod en lavtratet modstander (2092).

U18: Bjørn blev overrasket i åbningen, og fik aldrig rigtig fordel ud af de hvide brikker. Objektivt set burde han til slut have afviklet til remis, efter et ’korrekt’ parti, men ville naturligvis gerne have mere, mod den 2138-ratede bulgarer. Han tillod derfor en binding, som dog viste sig at være fatal. Ellers en fin indstilling, men indimellem skal man jo kende sin besøgstid.

2½ af 7  (deraf en enkelt oversidder) til vore spillere, trods at mange af dem var favoritter. Det var selvsagt ikke godt.

Runde 5: Comeback
U8: Filip vandt en bonde (nåja, i stedet for en officer…), så en mere, og til sidst en officer. Så skete det, der typisk sker: Han trak for hurtigt, og så var det pludselig remis – men heldigvis endte det alligevel med en pind til vor mand.


Filip Olsen (foto: asr)

U10: Johan tog en kongeindisk opstilling med sort, og fik vist nærmest foræret en bonde, hvorefter han vandt på flot vis, over den ret højtratede modstander (1536).

Lasse påbegyndte den ’nye’ turnering med at overrumple sin modstander i åbningen, trods de sorte brikker. Han vandt en officer, og selvom det senere blev temmelig mudret, fik han en fin sejr med nogle stærke træk til sidst!


Lasse Ramsdal (foto: asr)

U12: Jesper vandt relativt nemt en kvalitet, og selvom den jævnbyrdige modstander kæmpede på livet løs, var han reelt fuldstændig chanceløs mod den stærkt spillende morsing, som denne gang huskede at nyde gevinstføringen.

U14: Jens mødte igen en noget lavereratet, og da han i en skarp sicilianer røg i en Sxb2-kombination, manglede lysten (overskuddet?) til at kæmpe videre. Nok var det tabt, men mod en svagere spiller var der al mulig grund til at fortsætte. I stedet lod Jens ham – på nobel vis, må man sige – sætte mat få træk senere.

U16: Mads mødte en jævnbyrdig russer, og efter en ret shaky åbning, var han ved at få rigtig godt fat i modstanderen. Lc6 var en oplagt mulighed et par gange. I partifortsættelsen røg dronningen pludselig – men med en evigskak til følge.

U18: Kort og godt: Bjørn smadrede sin modstander (2018) med sort!

I alt 5½ point denne runde, og en dejlig måde at gå fridagen i møde på. Flot af de unge mennesker, og særlig dejligt at Lasse fik sin første sejr på brættet!
Fridagen forløb for resten med, at nogle få af os besøgte den nærvedliggende storby Varna i et par timer, og ellers skak, badning, skak, minigolf, skak (kan de aldrig få nok?) og liggen på langs.

Runde 6: Ikke godt
U8: Filip gav en kvalitet for to bønder, og kom til at stå rigtig godt, selvom han missede, at kvaliteten kunne vindes tilbage. Få træk senere indtraf katastrofen så: Han kom til at lade en officer stå i slag. Nedtur.

U10: Johan kom ind i spansk, ganske som forberedt, og vandt en bonde efter fint spil. Desværre fik modstanderen modspil i g-linjen, og det viste sig at være nok til at holde balancen, så der senere blev røget fredspibe. Alligevel ikke så tosset, eftersom modstanderen står med 1792!


Johan Ochsner (foto: asr)

Lasse fortsatte med at være Mr. 100%-i-den-nye-turnering, da han kæmpede sig flot tilbage i sit parti, og endte med at vinde et spændende slutspil vha. oppositionen, mod samme mand som Johan slog i anden runde!

U12: Jesper kom direkte ind i noget af sin forberedelse, men havde glemt at kigge på et officersoffer, og efter et enkelt skødesløst træk, var den gode stilling blevet forvandlet til en tabsstilling, hvilket den armenske modstander udnyttede benhårdt.

U14: Jens røg i ukendt farvand i åbningen, men den større spillestyrke gav sig lidt senere udslag i en materiel fordel, i form af to lette for et tårn, hvilket Jens førte til en sikker sejr. Hans første i turneringen; dejligt!

U16: Mads havde glemt at tjekke en enkelt ting i forberedelserne, i den variant de kom ind i, og det var viste sig ikke at være så godt. Efter et par unøjagtigheder var der problemer, og da der også kom en reel fejl, gik det pludselig hurtigt ned ad bakke, så den ukrainske modstander (2300) desværre vandt et flot parti.

U18: Bjørn havde en spændende forberedelse klar, men i stedet blev det noget stille halløj, hvor han måtte nøjes med en lille fordel, efter modstanderen havde fået et irriterende stød ind. Pludselig fik dansken dog en ret stor chance, som krævede nogle præcise beregninger. Bjørn missede et nøgletræk i disse, og i stedet blev der kort efter afviklet til en død remis.

Udbyttet denne runde blev altså 3 point, hvilket var noget under, hvad vi havde sat næsen op efter. Heldigvis er de unge stadig ved godt mod, og med en slutspurt kan det endnu nå, at blive en rigtig god tur rent resultatmæssigt; socialt og ikke mindst træningsmæssigt, tror jeg allerede den er det!

Allan Stig Rasmussen

Hjemmeside: www.eycc2011.eu