Allan Rasmussens mindearrangement

Lørdag den 3. september var Helsinge Kulturhus rammen om et mindearrangement for Helsinges tidligere formand, Allan Rasmussen, der afgik ved døden den 13. februar i år.

Vi har modtaget nedenstående fra arrangørerne.

Af Verner Christensen
Allan Rasmussens mindearrangement
70 spillere var tilmeldt og 64 mødte op til tiden. Det blev således en 6-runders knockoutturnering med minimatcher på to partier på max 20 minutter i hver runde.

Tre spillere kom senere og de indgik i de sideløbende Monrad-turnering, hvor også de ’knockoutede’ efterhånden spillede med i.

Det var en handicap-turnering. Dels tidsmæssigt med også uden evt. omkamp. Tidshandicappet betød ikke så meget. Det kunne gå fra 10 minutter til hver til 3 mod 17 minutter. Men det andet handicap, der betød at den lavestratede spiller gik videre ved 1-1, medførte stort favorit mandefald.

Blandt de mere prominente var, at Jacob Carstensen tabte til Nicholas Nielsen i ottendedelsfinalen og at Simon Bekker-Jensen blev knockoutet af Palle Skov i kvartfinalen. Semifinalerne bestod af nr. 2, 5, 23 og 26 fra startrækkefølgen.

Björn Andersson mod Palle Skov i den ene og Jens Ove Fries Nielsen mod Rasmus Pape i den anden. Her vandt favoritterne og Jens Ove og Björn mødtes i finalen.


Jens Ove Fries Nielsen og Björn Andersson spiller finale (foto: Sigfred Haubro)

De to har spillet utallige lynpartier med hinanden gennem årene, da de fx har spillet på samme hold i Sverige i flere år. Første parti vandt Jens Ove rimeligt sikkert. I det andet parti kom Jens Ove også bedst fra start, men Björn fik kraftigt modspil, der faktisk endte med at Björn havde dronning + tårn i overskud, men med kun 3 sekunder på uret var det ikke nok. Tredjepladsen gik til Rasmus Pape med sejren over Palle Skov.

Der var præmier til alle, 1 bog til dem der blev slået ud i første runde, 2 bøger for anden runde osv. Selvom der var blevet solgt mange bøger før turneringen, og der blev solgt mange i løbet af dagen, var der alligevel flere kasser med bøger tilbage, da alle var gået.

I ’kantinen’ blev Peter Heines parti fra Sibirien fuldt på storskærm og der indløb en hilsen fra Peter Heine lige før han gik på scenen i Rusland.

Niels Jørgen Fries Nielsen var idemand og hovedarrangør og stod blandt andet for auktionen i spisepausen over flere af Allans skakmaterialer.


Niels Jørgen Fries Nielsen var auktionarius (foto: Thorbjørn Rosenlund)

Turneringerne blev ledet af Bjarke Sahl, Sigfred Haubro og Verner Christensen. Kantinen blev styret af Bente Jacobsen (Allans enke) med mange hjælpere. Det praktiske stod Helsinge Skakklub for, bl.a. John K. Sørensen, Jørn Vestergaard og Johnny Runge.

Arrangementet sluttede lidt før klokken 17, og mange besøgte Allans gravsted ved Helsinge Kirke.


Allan Rasmussens gravsted (foto: Verner Christensen)