Snyd i skak?

Det franske Skakforbunds disciplinærkomite har idømt de 3 skakspillere GM Sebastian Feller, IM Cyril Marzolo og GM Arnaud Hauchard mellem 3 og 5 års karantæne for at have snydt ved OL i Khanty-Mansiysk sidste år.

Sebastian Feller var et stærkt spillende 5. bræt for Frankrig og scorede 6 af 9, hvilket er en ratingpræstation på 2708. Et flot resultat, men vel egentlig ikke overraskende af en stærk ung spiller med 2649 i rating. En række underlige SMSer sendt fra en telefon tilhørende det franske skakforbund til den franske holdleder, GM Arnaud Hauchard, fik imidlertid alarmklokkerne til at ringe.

Snyden skulle angiveligt være foregået således: IM Cyril Marzolo sidder på det franske skakforbunds kontor med et stærkt computerprogram. Via livedækningen følger han Fellers parti, og når computeren virkelige finder et stærkt træk, sender han en SMS med et telefonnummer med 10 cifre til holdleder Hauchard, der kan læse beskeden på toilettet eller et andet diskret sted. Telefonnummeret kunne være 5510121368. De to første og de to sidste cifre er fyld for at kamuflere koden. Tilbage er så 101213. Det første 10-tal henviser til træk 10. 12 er feltet a2 efter devisen første tal henviser til et bogstav, andet bogstav til et tal. 1 = a, 2 = 2. Så 1213 bliver til a2 til a3. Så langt så godt. Men hvordan får man så trækket kommunikeret videre til Sebastian Feller i spillesalen?

Ved OL er der jo 4 mand på hvert hold, dvs. der er 8 spillere i gang samtidig. På forhånd er det aftalt, at det franske 1. bræt gælder som nummer 1. og modstanderens 4. mand som nummer 8. Den franske holdleder går så en tur 1 – 2 – 1 – 3, hvor han kortvarigt gør ophold bagved hvert af de 4 relevante brætter, og går så ud igen.

Alle tre involverede spillere hævder deres uskyld og har anket sagen. Rent juridisk har de tre karantænedømte en god sag, da en SMS ifølge fransk lovgivning tilhører afsenderen – og ikke ejeren af telefonen. Anken har samtidig opsættende virkning på karantænen, så Sebastian Feller er med ved EM i Aix-les-Bains, hvor han har 4 af 5.

Læs mere om sagen hos det franske skakforbund.

De danske medier har også omtalt sagen, læs f.eks. Politikens artikel om skandalen.