Korchnoi 80 år

Den levende legende Viktor Korchnoi fylder 80 år den 23. marts.

Korchnoi spillede tre berømte matcher mod Karpov. Den første var kandidatfinalematchen i 1974 om hvem, der året efter skulle udfordre Bobby Fischer. Karpov vandt og Fischer stillede aldrig op til VM-matchen.

Tegning: Peter Sørent

I 1976 hoppede Korchnoi af fra Sovjetunionen og repræsenterede siden Schweiz. Herefter spillede han i 1978 og i 1981 to legendariske VM-matcher mod Anatoly Karpov. Især matchen i 1978 i Filippinerne vil blive husket. Den unge Karpov, med hele USSR-apparatet i ryggen, var foran 5 – 2 efter 27 partier. Man spillede til en spiller havde vundet 6 partier. Herefter fik Korchnoi et overvældende comeback og udlignede til 5-5 efter 31 partier for så at tabe 32. matchparti og dermed matchen. Tættere kan man næsten ikke komme på VM-titlen.

Korchnoi vandt Sovjetmesterskabet fire gange, var 10 gange med i kandidatturneringen, spillede talrige OL for både USSR og Schweiz og i 2006 blev han Seniorverdensmester.

Korchnoi har beholdt en usædvanlig spillestyke langt op i alderen. For nylig slog han bl.a. GM Caruana (2721) i Gibraltar Chess Festival og kan holde fødselsdag med 2557 i rating.

Korchnoi har spillet i Danmark flere gange, bl.a. vandt han Politiken Cup i 1996 og blev nummer to i 2005.

Læs mere om Korchnoi: http://en.wikipedia.org/wiki/Viktor_Korchnoi