Ivanchuck vandt Tradewise Gibraltar Chess Festival

Det stærke ”2011 Tradewise Gibraltar Chess Festival” er netop færdigspillet med en overbevisende vinder i Vassily Ivanchuck, der scorede 9 af 10. Også de fem danskere klarede sig godt. Vi bringer det afsluttende referat fra Per Andreasen.

Af Per Andreasen
Gibraltar, – 2. og sidste rapport.
Torsdag eftermiddag kl. 15, – Mads forsvarer sig ihærdigt mod den unge amerikanske Stormester Ray Robson. Jeg tror han holder det, – det SKAL han simpelthen. Jeg mener at amerikaneren lige har spillet forkert, jeg tror han havde en bedre mulighed. Kun en uklar fornemmelse naturligvis. (Partiet kan gennemspilles til sidst i referatet. Red.)

Turneringen er ved at være slut. Danskerne fra oldekollet klarede sig udmærket de sidste runder. Det var dog ikke nok til at de kom op fra kasematterne  😉 Jes og Jens sluttede med 4 points, medens Hvenekilde fik hele 5 points (!), – dog ikke mod overvældende modstand..

Jeg sluttede med 3 “lette” modstandere, – det gav kun 2 points. I 8 runde spillede min unge spanske modstander, 14 år, udmærket og remis var ok. På et tidspunkt kunne jeg have vundet, men.. I går vandt jeg så et modelparti, og også i dag burde jeg have vundet. Jeg stod til gevinst, men overså flere simple ting. Det er jo en meget hård turnering, og jeg kan godt mærke at jeg ikke er 50 mere 😉 Remis og 5 points til mig, ca. den forventede score. Mads siger at på computerprogrammet Rybka er +1,5 lig med gevinststilling. Hvis det virkelig er tilfældet, ja så stod jeg til gevinst i de sidste 9 runder (!), samtidig med at jeg havde en lille fordel i første parti efter 18 træk. Det er jo lidt tankevækkende, – men det er sikkert ikke noget man kan bruge til noget…..

8. runde var rigtig skidt for Mads. Han havde sort mod den unge indiske kvinde, IM Dronavalli, 2520. Hun spillede engelsk mod Mads´s grünfeld opstilling, og det viste jeg at være godt. Mads kom aldrig med i det parti, og vi har snakket om, at det første der skal ske er, at lige nøjagtig den åbning skal på værksted hurtigst muligt. Inderen spillede fantastisk i det parti, det skal med. Læg mærke til navnet, hende hører vi meget mere til i fremtiden.

I går vandt Mads så planmæssigt over en lavere ratet modstander og i dag var det de sorte brikker mod Robson. Robson havde foreløbig vundet sine 4 hvide i turneringen. Mads kom godt fra åbningen, siciliansk og fik mindst lige spil. Amerikaneren brugte oceaner af tid og kom i stærk tidnød. Flere gange var han nede på 3 sekunder…. Han kom ovenpå, og nu spiller de så endnu. Det er vildt spændende og jeg har simpelthen ikke nerver til at følge partiet….

Ivanchuk vandt turneringen. Han var i en klasse for sig selv, – simpelthen. 9/10 er en fuldstændig fantastisk score, jeg tror den vil gå over i historien som en af de bedste! Han blev dog fulgt til dørs af en sprudlende Short der scorede fremragende 8½ af 10, et resultat der normalt ville sikre en turneringssejr! Alle andre var langt bagefter. Man bemærker et super resultat af den estiske Stormester Kulaots, 7½ af 10 mod meget stærk modstand. Den sympatiske ester spiller jo ofte turnering i Danmark.

Korchnoi tabte i sidste runde for første gang, og det kom mod den spanske supermand Vallejo Pons. Det er utroligt den energi den gamle mand stadig har, men ok, han ser virkelig affældig ud, – jeg er ret sikker på at han er ved “at sidde bagest i salen” (citat stjålet fra Harald Enevoldsen).

Forleden aften da jeg i hotellets lobby kom Korchnoi hen og satte sig ved siden af og indledte en samtale! Det var højest overraskende for mig. Vi talte nu udelukkende om denne turnering, og jeg fortalte ham naturligvis, at jeg var dybt imponeret over, at han stadig kunne spille på et så højt plan. Jeg tænkte på at omtale nu afdøde Bent Larsen, men jeg kunne ikke få mig til det. Det har jeg allerede fortrudt! Skulle jeg have gjort det (?) – jeg får vel ikke en sådan chance igen? Ok, vi kender jo alle historierne og skrækkelige Victor, og hans ry til at være et “dumt svin”. På 2-mands hånd virker han bare som en meget venlig gammel mand… Ok, i 7 runde hørte jeg følgende kommentar fra ham. Han spillede mod en IM, et meget langt parti, hvor Victor stod dårligst. Til sidst var det kun K+T mod K+T+b – stenremis. I den stilling udbrød han så med høj røst: (trods det der stadig blev spillet, fx. spillede jeg mod Tatiana Kosintseva) “You played brilliantly, – now I will give you a draw” 😉

Jeg sneg mig alligevel op i spillesalen, Mads lavede et for mig meget overraskende træk. Jeg synes der var noget andet der var oplagt, men det er sikkert ikke tilfældet 😉 “For det blinde øje” som Hvenekilde plejer at sige 😉

Nå, turneringen er gået hurtigt synes jeg. Det har været skak næsten det hele. Den anden dag spadserede Mads og jeg dog ind til byen og helt ud til sydspidsen af Gibraltar. Vi fik nogle fine billeder af Afrika, samt moskéen og fyrtårnet på Gibraltars sydspids.

Vi har forberedt os på den kommende modstander flere timer hver dag, eller rettede, det har Mads! Han har jo et omfattende teorikendskab, og det bliver simpelthen udbygget dag for dag. Det giver stort udbytte en dag! For 14 dage siden var min kæreste og jeg til et interessant foredrag med den fra TV så kendte “sundhedsguru” Chris McDonald. Han opererer med forskellige begreber, hvoraf det vigtigste i alle sammenhænge er TPL = Tro På Lortet! Det er sådan jeg forbereder mig: Med hvid 1. Sf3! og med sort 1.- g6! og så TPL! 😉 Det er også temmelig tidsbesparende!

Ok, nu er klokken så 16 og jeg sneg mig igen op i spillesalen og kiggede på Mads parti. Jeg fatter ikke det parti! Nå, amerikaneren er igen i tidnød, – det er da altid noget…. Jeg tror stadig på remis, – har Mads ikke lige lavet noget smart??
Denne turnering kan absolut anbefales. Den er jo monsterstærk og for en “skakelsker” som mig er det jo fantastisk at kunne gå i 10 dage og se på så mange stærke skakspillere og se så mange fremragende partier LIVE. Har man mod på meget hård modstand, ja så er dette også stedet… Der har været 2 strømnedbrud under 7 og 9 runde, begge kl. 20 om aftenen. De tilbageværende partier var da afbrudt i henholdsvis 2 timer (fx mit parti mod Kosintseva) og ½ time. Det er selvfølgelig ikke godt…

Ulempen er at der intet sker på Gibraltar. Stedet er meget lille, og en sådan turnering er jo skak det hele. Hotellets gode mad gør slemme ting ved os der konstant er på slankekur. Nu har jeg f. eks det sorte bælte i “tag selv bord”, og det er der lige nøjagtig her hver eneste dag. Hold kæft hvor jeg glæder mig til at komme i træningslokalet igen. Vejret er ikke prangende her, men en 12 – 15 grader og solskin. Det er trods alt fint når alle I andre er allermest vinterdepri i Danmark 😉

Kl. er nu 1630. Mads spiller stadig, det er bare vildt spændende, I skulle opleve det! S+L+2b på hver side i en for mig meget uoverskuelig stilling. Mads har 20 min, Robson har 2, der er lavet ca. 50 træk. De hvide brikker dominerer brættet, jeg har ikke en god fornemmelse for vores helt. Jeg tror at den amerikanske Stormester har spillet slutspillet fremragende…

Kl. 17: Så er der spillet 60 træk og Mads har tabt den ene bonde, – øv. Det ser skidt ud, men der kæmpes endnu. Det er ikke forbi, alle er trætte efter en lang hård turnering. Begge spillere har nu fået lagt 15 minutter til, og det var så den sidste tillægstid i det parti. Hvem er på plads i spillesalen som tilskuer? Korchnoi naturligvis 😉 Skak er jo interessant!

Kl. 1730: Hold kæææææææææææææææææææææææææææft hvor var det smart Mads 😉 Remis. Fortjent? Det ved jeg ikke, det er garanteret tabt tror jeg. Jeg fulgte de sidste 10 træk LIVE og havde for en gangs skyld set det hele. Jens Henrichsen fik lige remisvarianterne ude på gangen 😉 Nej hvor var det spændende. Nu er dagen i hvert tilfælde reddet, både for Mads og jeg. Det var bare SÅ vigtigt at have lidt medvind. Den 16-årige amerikanske Stormester så også lidt slukøret ud, men han tog det pænt!
Mads fik så 6 point, – det giver vist nok en juniorpræmie!

Nu skal jeg lige have overtalt Mads til at taste partiet ind, og så skulle I gerne have det på hjemmesiden lidt senere i dag. Jeg sender også mine partier mod GM Cramling og GM Kosintseva. Ikke den store kunst, men alligevel…. (Se længere nede på siden. Red)

Både Mads og jeg mødte 1 International Mester og 4 Stormestre. Hård kost, men vi scorede begge lidt over forventet.

Kl. 1900 er der afslutningsbanket. Ved denne tid i morgen lander vi igen i Aalborg efter en fremragende tur!

Alt for nu!

Per Andreasen

Slutstillingen:
1.  GM Vassily Ivanchuck (2764), Ukraine, 9 point
2.  GM Nigel Short (2658), England, 8½ point
3.  GM Kaido Kulaots (2577), Estland, 7½ point
4.  GM Michael Roiz (2649), Israel, 7½ point
5.  GM Fabiano Caruana (2721), Italien, 7 point

54. FM Mads Andersen (2410), Denmark, 6 point
109. FM Per Andreasen (2239), Danmark, 5 point
124. FM Jørgen Hvenekilde (2121), Danmark, 5 point
163. Jes West Knudsen (2000), Danmark, 4 point
174. Jens Henrichsen (1925)m Danmark, 4 point

232 deltagere.

Hjemmeside: www.gibraltarchesscongress.com/gib2011/index.html